用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 vs 李宗德 vs 圓玄
樓主: jamlee309
go

崇真 vs 李宗德 vs 圓玄 [複製鏈接]

回覆:崇真 vs 李宗德 vs 圓玄

今次小學面試已很攰啦! 遲d又要中學,希望有一條龍只有煩一次就夠啦

回覆:jamlee309 的帖子

明白,但宏信咪一條龍囉

引用:明白,但宏信咪一條龍囉 +

原帖由 macming2008 於 14-11-19 發表
明白,但宏信咪一條龍囉
宏信教學模式我唔多接受到, 太自由!

以下係家長由宏信轉校原因

引用:Quote:原帖由+macming2008+於+14-11-19+發

原帖由 jamlee309 於 14-11-19 發表

我本人其實中學時間移民了去澳洲,直至10年級都不多功課,無功課其實唔代表唔好,香港的家長太緊張了?

非常明白樓主,家長選擇學校,必須理解及認同該校教學理念,有些學習輕鬆,有些學習緊湊,但最重要家校一致,才可成功。因此,報校前應做足功課,理解該學校,免得苦了三方(孩子,家長和學校), 而且有些想讀,但又無位讀。

回覆:崇真 vs 李宗德 vs 圓玄

所以要睇小朋友性格,適唔適合讀邊類型小學,有d家長很鍾意宏信教學模式,就睇下家長接唔接受

所以不要人云亦云,人報我又報,唔報多間就執輸,後收到一點點該校批評就即改變,真是浪費金錢,時間和心機。

所以不要人云亦云,人報我又報,唔報多間就執輸,後收到一點點該校批評就即改變,真是浪費金錢,時間和心機。

引用:所以不要人云亦云,人報我又報,唔報多間就

原帖由 macming2008 於 14-11-19 發表
所以不要人云亦云,人報我又報,唔報多間就執輸,後收到一點點該校批評就即改變,真是浪費金錢,時間和心機 ...
其實比小朋友有面試經驗囉! 我都覺得小朋友都要熱身,才有好成績

我女兒今年崇真P1, 本身住錦上路。 每早都要6:00起床,約630 出門口,搭西鐵到美孚,700上校車。 雖然是早了一點。。。。但我覺得值得!

英語及中文(普通話)進步了很多。學校多Net,(英語及普通話),適逢今年所有P1班主任都是外籍老師。連自己都要適應下用英語或普通話同老師溝通。。。。

在家中,有時會主動話,不如現在說普通話丫?或英語? (我有讓她上中英拔班)。其實功課量算好少,平日約3-5樣,連改正。不多抄寫。 中英默書隔週進行,不太谷。  只是週末會多一些。

carinla 發表於 14-11-19 17:02

我女兒今年崇真P1, 本身住錦上路。 每早都要6:00起床,約630 出門口,搭西鐵到美孚,700上校車。 雖然是早了一點。。。。但我覺得值得!

英語及中文(普通話)進步了很多。學校多Net,(英語及普通話),適逢今年所有P1班主任都是外籍老師。連自己都要適應下用英語或普通話同老師溝通。。。。

回想以前住元朗的日子,仔仔返九龍灣,我地都係搭頭班西鐵到美孚再轉校車。如果
當年無西鐵,相信都要搬番出九龍喇。

原來崇真家長有普通話班上,難怪在開放日見到的家長義工的普通話都咁得啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+macming2008+於+14-11-19+發

宏信係咪即係蔡繼有同真道個d模式?
2010年先開校, 家長未有信心都係可以理解的。

引用:Quote:carinla+發表於+14-11-19+17:02+我女

原帖由 奥脫福 於 14-11-19 發表
回想以前住元朗的日子,仔仔返九龍灣,我地都係搭頭班西鐵到美孚再轉校車。如果
當年無西鐵,相信都要搬 ...
你以前小朋友幾點起身?

引用:我女兒今年崇真P1,+本身住錦上路。+每早都

原帖由 carinla 於 14-11-19 發表
我女兒今年崇真P1, 本身住錦上路。 每早都要6:00起床,約630 出門口,搭西鐵到美孚,700上校車。 雖然是早 ...
你是我的強心針, 你小朋友幾耐先習慣咁早起身呢?初頭辛苦嗎?

回覆 jamlee309 的帖子

Vote for 圓玄。1)近屋企
2)保良局唔會差得去邊
3)  語境好

PS: 唔認同貴一定好、平無咁好

引用:Quote:原帖由+carinla+於+14-11-19+發表我

你是我的強心針, 你小朋友幾耐先習慣咁早起身呢?初頭辛苦嗎?
如果本區冇好offer就話考慮去遠d啫!
我識得兩個分別住元朗既朋友就係咁,一個好快搬咗出市區,另一個喺元朗插班讀返入去!何苦呢?大人可以有咁既意志,小朋友冇得揀好慘啫!公路校巴真係咪制仲有好似要2千幾一個月!

Ehyclhphth 發表於 14-11-19 14:51
我本人其實中學時間移民了去澳洲,直至10年級都不多功課,無功課其實唔代表唔好,香港的家長太緊張了?
香港人就係咁,除非學校加上 「國際」兩個字至接受少功課及配得上好學校三個字。

hkpapa852  仲要唔可以係中文小學呀!   發表於 14-11-20 08:47
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:如果大家一樣要搭校車,正常來說,有政府準

原帖由 acw 於 14-11-17 發表
如果大家一樣要搭校車,正常來說,有政府準貼,當然是揀崇真,就算小孩現在讀緊李小,一樣咁話。

...
你小朋友讀李小ok嗎?可分享多點李小嗎?

其實我女同班同學都有住元朗的。。。認同學費不是貴就好,但我會看看你要求的是什麼?若講語境,崇真真的好好
‹ 上一主題|下一主題