用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道與培正
go

培道與培正 [複製鏈接]

請問2間學校有沒有關係?之前有jm話是姊妹學校,那如幼稚園入培道,到小學考番培正有優勢嗎?或幼/小都讀培道,中學考番培正? 謝謝解答!

0    0    0    0

引用:請問2間學校有沒有關係?之前有jm話是姊妹

原帖由 winwin629 於 14-11-16 發表
請問2間學校有沒有關係?之前有jm話是姊妹學校,那如幼稚園入培道,到小學考番培正有優勢嗎?或幼/小都讀 ...
冇関係

回覆:培道與培正

佢兩間100%收自己幼稚園生,唔係幼稚園讀起,機會是零吧,且兩間小學每年都過千人考1x一2x個小學位,真的心儀邊間就由邊間幼稚園讀起

引用:佢兩間100%收自己幼稚園生,唔係幼稚園讀起

原帖由 lcl505 於 14-11-17 發表
佢兩間100%收自己幼稚園生,唔係幼稚園讀起,機會是零吧,且兩間小學每年都過千人考1x一2x個小學位,真的心 ...
多謝你的回覆lcl505, 我自己2間都有報亦是心目中的top 2,因為我孩子是仔仔,當然較喜歡培正可一條龍上到中學,但培正的競爭亦更大,其實是但一間收我都開心到暈架啦

關係應該大家都under九龍浸信聯會

引用:關係應該大家都under九龍浸信聯會

原帖由 davywm 於 14-11-17 發表
關係應該大家都under九龍浸信聯會
兩間都唔係

回覆:培道與培正

其實可睇番佢地學校歴史介紹,佢地响百幾年前面由一班有心人(浸信會)响廣州來港辦學,男校為培正,女校為培道,後来才各自變成男女校,,但他們則與其他培字學校冇關係,不喜勿插,這些歷史你上佢地學網自己睇啦

引用:其實可睇番佢地學校歴史介紹,佢地响百幾年

原帖由 lcl505 於 14-11-20 發表
其實可睇番佢地學校歴史介紹,佢地响百幾年前面由一班有心人(浸信會)响廣州來港辦學,男校為培正,女校為培 ...
學校歷史應該正如你所講一樣。因為我老爺讀廣州培正,我老公讀香港培正,我女讀緊培道。

‹ 上一主題|下一主題