用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園比較
go

幼稚園比較 [複製鏈接]

想請問以下幼稚園你們怎麼排?原因?
A. 香港銅鑼灣靈糧堂
B. 銅鑼灣維多利亞
C. 銅鑼灣聖保録
D. 香港真光中學幼稚園(大坑)
E. 聖士堤反女子中學附屬幼稚園
F. 嘉勒撒聖心幼稚園
G. 聖嘉勒小學幼稚園
H. 培正小學幼稚園

我幫女兒報咗上面的幼稚園,想瞭解吓他們的優點及缺點,感謝!

1    0    1    0

回覆:BabySophie 的帖子

你喺EK搵返D帖有講㗎,但你報學校前唔係應該先了解學校再報名?

呢8間,某程度上係佢揀你, 而唔係你揀佢, 唔認識就不如諗兩三樣你最想學校有既野 (每人要求唔同), interview時去學校了解.

回覆:BabySophie 的帖子

自己先逐間睇睇網頁了解一下先啦。

引用:呢8間,某程度上係佢揀你,+而唔係你揀佢,+唔

原帖由 creamsicle 於 14-11-16 發表
呢8間,某程度上係佢揀你, 而唔係你揀佢, 唔認識就不如諗兩三樣你最想學校有既野 (每人要求唔同), interview ...

回覆:幼稚園比較

Haha

I applied all last year except PC, I would rate as follow:  1. SPK 2. TL 3. SHCK 4. SC 5. SSGK 6. VIC 7. LLC

based on % of promoting to primary

C. 銅鑼灣聖保録
F. 嘉勒撒聖心幼稚園
G. 聖嘉勒小學幼稚園
B. 銅鑼灣維多利亞
A. 香港銅鑼灣靈糧堂
H. 培正小學幼稚園

我舊年無報E,無in A。
原因:
1.上小學比例
2.英小
3.我和老公對學校的觀感。
4.學校名聲排名。(不值得鼓勵。)

比我排,次序會係咁。(根據有子女就讀的朋友評語/認識的舊生/學校作風、處事手法等,集結而成的個人觀感。)

C. 銅鑼灣聖保䘵
F. 嘉勒撒聖心幼稚園
A. 香港銅鑼灣靈糧堂
B. 銅鑼灣維多利亞
H. 培正小學幼稚園
G. 聖嘉勒小學幼稚園

回覆:meowymeowy 的帖子

樓主小朋友本身讀哪PN? Any k1 back up?

Depend on the girls character

If active one,  too tranditional school may restrict the development

龍校 is not 100% 升小及中 , 擔心升不上時壓力更大
‹ 上一主題|下一主題