用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢VS 高主教 VS 英華 VS sfa
樓主: evil
go

禮賢VS 高主教 VS 英華 VS sfa [複製鏈接]

回覆:evil 的帖子

即你放高小?

回覆:禮賢VS 高主教 VS 英華 VS sfa

回覆:momama 的帖子

點解?

自己是用家,YW功課量不多,小兒一小時內必完成,每日很早就放學(2:30),回到家三點幾,下午時間很好用。課堂教乜測驗就考乜,每科考試範圍List得很清楚,不會教淺考深,所以同學仔都不用補習,有很多時間參加課外活動。入得YW,你要預咗玩比讀書辛苦!

英華是英文小學嗎?

回覆:evil 的帖子

YW 小學中文,書院是英文中學。但小學英文不淺,也會有英數。

回覆 babycute2009 的帖子

舊生要為母校,好多活動、好多機會表達的。

Sfa就近我家

醒目開學勳章 貢獻勳章

mimics218 發表於 14-11-17 10:36
贊成以龍校為首選, 但建議家長必須看看間中學是否心水? (band 1也有分A /B /C)

上年我老公周圍找資料, 發 ...
唔係一定要讀1A學校,先可以入到醫科 (我母校跌到1C/2B,當年有4個同屆同學入到醫科!),重要嘅係小朋友公開試成績,同埋小朋友意願呢度唔係咁多人好似你同我咁... 唔睇中學架!
但佢地錯唔駛,因為最終成績去唔去到咁頂尖,要加天份同毅力!但最重要係唔好學壞,入到間理想學校先

你好叻,個仔咁細個就做好生涯規劃,我嗰個仲係一舊飯,最好日日玩!
恐龍家

個人排名:

RC>YW>SFA>KR

原因:
1. 個人鍾意男女校
2. RC中學只係直屬津校, 要有番咁上下先升得番上去; 但從另一方面睇, 可以俾自己更了解小朋友既能力. 而且升中要呈分, 搏高一級(如QC)或成績差要走去B2學校, 自由度都大D (YW好似無呈分, 如要出走只能夠靠考外校)
3. 6年後學生咁多, 一線學位可能唔夠Band 1學生分, 就梗係有中學backup點都好過無
4. 如計無中學小學, 反正兩間同網, 梗係揀間學術能力高, 升中成績較理想啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DBS/YW /spcc 全部有呈分㗎

首先我會看看亞仔的學習能力。
如他學習能力高,先要看那些中學有幾會讀。因中學往往取決於那所小學。

另外近不近家也很重要。人人時間有限,我想亞仔功課外的時間用作玩樂及休息,而不是坐車。

momama 發表於 14-11-16 10:37
朋友個仔讀英華, 可以直接比較,假期功課尤其繁重,需家長從旁協助。亦有話林校長揀人非常準,個個仔都係快 ...

!英華在長假期的功課好少!

mimics218 發表於 14-11-17 10:36
贊成以龍校為首選, 但建議家長必須看看間中學是否心水? (band 1也有分A /B /C)

上年我老公周圍找資料, 發 ...

如果有得比我選,就當然選龍校搭B1A中學啦!不過如果呢類學校無選我,我就會選龍校搭B1C中學,貪佢進可攻(英華有考呈分),退可守嘛。不過也言之尚早,英華有耐都未放榜。

不個大家要留意RC上年轉了新校長好課程都在改格

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-11-17+10:41+

原帖由 mimics218 於 14-11-17 發表

贊成以龍校為首選, 但建議家長必須看看間中學是否心水? ( ...
我有親人今年港大法律系畢業, 一級榮譽生, 他不是出身名校, 但佢有兩個同学都是讀高主教, 又係一級榮譽生, 所以佢知道小女考到高主教, 都覺得值得讀.

回覆:hoihoima 的帖子

你是英華用家嗎?怎麼知道假期功課量少?個人認為是頗多的。另外英華書院現時應是B1B。

‹ 上一主題|下一主題