用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心面試
go

聖心面試 [複製鏈接]

請問有無舊生媽咪分享下以往面試流程呀?例如見幾耐?問什麼題目?有無問家長?thx!!

1    0    0    0

回覆:kt_bb 的帖子

我都想知呀!你同我一樣,你都apply SSG and SHCK

回覆:聖心面試

聖心爸爸入我冇入,好似話有 group in,一個一個行去老師拎唔同物品比老師,part 2 問生活上物件,係乜同用嚟做咩?ssg 我自己去,個 interview 好長架,有 2 part,見校長同見老師指令,連埋等要成個幾鐘

回覆:kittyland06 的帖子

Ssg long wait?

SSG 要等 30-60分鐘,因為得一個校長同2個老師,每次只可見3位學生及家長

引用:請問有無舊生媽咪分享下以往面試流程呀?例

原帖由 kt_bb 於 14-11-16 發表
請問有無舊生媽咪分享下以往面試流程呀?例如見幾耐?問什麼題目?有無問家長?thx!!

...
冇問家長,問小朋友,冇得準備,年年題目唔同,估計今年會花好多時間檢查文件

引用:聖心爸爸入我冇入,好似話有+group+in,一

原帖由 kittyland06 於 14-11-16 發表
聖心爸爸入我冇入,好似話有 group in,一個一個行去老師拎唔同物品比老師,part 2 問生活上物件,係乜同用 ...
Thx for ur sharing!

引用:Quote:原帖由+kt_bb+於+14-11-16+發表請問

原帖由 doggy2013 於 14-11-16 發表
冇問家長,問小朋友,冇得準備,年年題目唔同,估計今年會花好多時間檢查文件

...
Thx for ur sharing!!

引用:Quote:原帖由+kt_bb+於+14-11-16+發表請問

原帖由 doggy2013 於 14-11-16 發表

...
點解咁講呢?

引用:Quote:原帖由+doggy2013+於+14-11-16+發表

原帖由 skyline7471 於 14-11-18 發表
點解咁講呢?
因為面試當日要帶勁多文件既正副本比佢對~

sacred heart面試有點難, 第一要輪流介紹自己, 但中間有好多玩具, 會令你分散注意力, 你小朋友如玩左, 而又無問淮老師會減分, 跟住分開入去唔好的老師, 會再問你野, 上上年的題見係, 米, 鞋帶, 報紙的用途,
上年的題見好似係動物,,,

回覆:christywong111 的帖子

個人覺得米  鞋帶 報紙巳超出小朋友的日常生活所以上年已無

兩歲冇用過鞋帶都唔奇.

另外呢, 我見朋友話講英文會扣分, 有冇咁既事??

同埋呢, 會問家長問題嗎??睇過POST有人話幾分鐘就見完, 又有D話要20, 30 分鐘, 有D CONFUSE

引用:兩歲冇用過鞋帶都唔奇.另外呢,+我見朋友話

原帖由 Abigailbaby 於 14-11-19 發表
兩歲冇用過鞋帶都唔奇.

另外呢, 我見朋友話講英文會扣分, 有冇咁既事??
真架? 我女9成講英文……咪凍過水……

ruby_leung 發表於 14-11-19 15:04
真架? 我女9成講英文……咪凍過水……

如果識聽中文指令應沒問題
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我個女上年都係用英文答,佢 pn 仲係英普,唔太識廣東話都冇問題喎

Abigailbaby 發表於 14-11-19 14:53
同埋呢, 會問家長問題嗎??睇過POST有人話幾分鐘就見完, 又有D話要20, 30 分鐘, 有D CONFUSE ...

in得耐唔代表收,in得快唔代表唔收,冇需太理會
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 ruby_leung 的帖子

我都好驚, 因為我個女中文都係麻麻.....見到有人話答英文都OK就好了, 我唔知自己係咪搞錯, 定係ST CLARE先唔LIKE 呢...

kittyland06 發表於 14-11-19 15:55
我個女上年都係用英文答,佢 pn 仲係英普,唔太識廣東話都冇問題喎
THANKS!!
‹ 上一主題|下一主題