用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Montessori 有冇缺點?
go

Montessori 有冇缺點? [複製鏈接]

而家好盛行Montessori,
我想問下有冇媽媽覺得Montessori 都有缺點?

3    0    0    0

Montessori要慢慢俾時間小朋友根據佢地需要而學習,所以如果超心急的家長就唔係好適合。

另外,Montessori沒有靈性的修行,沒有宗教意味,如果家長對呢方面好執著就唔係好match.  可能華德福會適合D。

回覆:Montessori 有冇缺點?

小朋友會獨立一點,但較自我

If parents want to see the outcome as soon as possible, Montessori may not be suitable.

醒目開學勳章

貝珠 發表於 14-11-17 08:55
一個真正蒙特梭利嘅學習環境,應該包括紀律,自理,尊重他人,甚至混齡上課咁樣又點會自我呢?

如果一直只玩蒙特梳利教具, 家中也一樣,
有D小朋友會唔識玩拼砌玩具. 有些技巧未能掌握.

所以同時蒙特, 又玩玩具.

crystal媽咪 發表於 14-11-17 21:58
如果一直只玩蒙特梳利教具, 家中也一樣,
有D小朋友會唔識玩拼砌玩具. 有些技巧未能掌握.
蒙特梳利教具的手抓拼圖、Pink Tower、圓柱體套裝,加上各樣practical skill activities,已經對小朋友手眼協調、分辨大小高矮、fine motor skills等有絕佳訓練,所以如果你一俾副Lego佢,就算未玩過都即刻識玩,而且好奇心和想像力在六歲前都是非常強,所以都可以同其他非蒙教的小朋友一樣玩得好好。
不過我唔反對同時又玩教具,又玩玩具,只要不是電子或發聲發光玩具,和必須分開擺放教具和玩具便可。

My boy likes to do things by himself and like to help others when need.

At home, I let him play many kinds of toys not just Montesori's. I cannot see any problem, he may choose which he wants to play. In fact, he has many cars and other toys at home.

There is no TV at home usually and only one hours kids cartoon during holiday when he ask.

如果你的孩子很內向, 就不太合適蒙特梭利, 因為真係可以自己做自己野, 唔多理人都得, 呢個係缺點.  唔係個個孩子都願意reach out的.  另外, 有d小朋友係極容易分心, 佢地真係會適合正常教學, 大家進度一致的環境, 呢d冇得勉強.  如你個小朋友專注力ok, 性格唔太內向, 其實讀montessori係好好.

至於Waldorf, 我唔太理解什麼靈性, 因佢地唔係基督教或物正規宗教, 係問佢地所謂嘅精靈, 個人覺得有點cult的意味. 我曾見過有人講到迷惘時, 就問下精靈, 比我感覺似求神問卜咁, 但當然唔係個個人係呢方面都做到咁入迷, 單從教育來講, 如果小朋友合適, 係可以試下, 不過佢地嘅進度會比montessori 更慢.  因為佢地主張唔用任個 conscious 形式教學術, 要等到小朋友甩第一隻牙, 通常係指7歲, 雖然而家d人提早左甩牙. 哈哈.

貝珠 發表於 14-11-17 08:55
下?我唔覺得我2個囡自我喎。
反而上完montessori playgroup之後, 學識留意同關心身邊既人同事, 係屋企都會幫我抺野, 同埋大囡性格外向左, 而家等過馬路都會撩隔離d哥哥姐姐傾計。

elmostoney 發表於 14-11-18 13:05
如果你的孩子很內向, 就不太合適蒙特梭利, 因為真係可以自己做自己野, 唔多理人都得, 呢個係缺點.  唔係個 ...
我大囡一開始係好內向。但上完montessori playgroup, 外向左。
反而上傳統既d playgroup, 個人越上越呆。

elmostoney 發表於 14-11-18 13:05
如果你的孩子很內向, 就不太合適蒙特梭利, 因為真係可以自己做自己野, 唔多理人都得, 呢個係缺點.  唔係個 ...
內向的小朋友也可以用蒙特梭利教學法,蒙特梭利教學法是尊重每個孩子的成長速度和需要的,不是去扭轉其性格,老師的引導和專業知識十分重要,令孩子透過完成自選的工作獲得滿足感和自信心,自自然然優化本身性格,而且老師是鼓勵小朋友互相幫助,合力把教室收拾整齊,而混齡學習更讓較年長的小朋友教導或協助較年幼的小朋友,所以不是沒有互動的。
至於Waldorf,是基於人智學的一種教育哲學,不是什麼精靈,而是靈性科學,反對過份物質主義的社會。所以你會發現華德福教室用的都是天然物料,很多公仔、教具都是老師自己親手製作,連布料都是自己染的,教室有很多藝術學習,唱的兒歌也不是坊間的兒歌,而是專為華德福教學現作的,以感謝天下萬物,滋養心靈,小朋友在華德福教室會感到很平和

引用:小朋友會獨立一點,但較自我 +

原帖由 貝珠 於 14-11-17 發表
我同意會比較自我

個種自我唔係唔理人,而係佢地慣左自理, 有自己的思考同意見,所以唔習慣其他人對佢過多的[干涉]。如長輩好多時覺得佢小朋友唔識乜唔識物,刷牙洗面全要幫小朋友做,但個小朋友其實自己做到兼肯做,便會有扭計情形。

我覺得蒙特梭利最重要係尊重小朋友係一個獨立個體, 係佢提出要求幫忙前唔好同佢搶住做。

引用:小朋友會獨立一點,但較自我 +

原帖由 貝珠 於 14-11-17 發表
我同意會比較自我

個種自我唔係唔理人,而係佢地慣左自理, 有自己的思考同意見,所以唔習慣其他人對佢過多的[干涉]。如長輩好多時覺得佢小朋友唔識乜唔識物,刷牙洗面全要幫小朋友做,但個小朋友其實自己做到兼肯做,便會有扭計情形。

我覺得蒙特梭利最重要係尊重小朋友係一個獨立個體, 係佢提出要求幫忙前唔好同佢搶住做。

引用:Quote:原帖由+貝珠+於+14-11-17+發表小朋友

原帖由 steppenwolf 於 14-11-25 發表
我同意會比較自我

個種自我唔係唔理人,而係佢地慣左自理, 有自己的思考同意見,所以唔習慣其他人對佢過多 ...
你舉既例子應該係成人有問題,而唔係小朋友自我,如果佢識做,唔係應該俾佢自己探索咩。
我承認我個囡接受過Montessori 教育,變得有自己既思想,但絕對唔係自我。因為好多時我同佢傾計,佢係有自己既諗法,但都會接受我既意見。

純討論,不喜勿插。

引用:Quote:原帖由+steppenwolf+於+14-11-25+發

原帖由 konew720 於 14-11-26 發表
你舉既例子應該係成人有問題,而唔係小朋友自我,如果佢識做,唔係應該俾佢自己探索咩。
我承認我個囡接受 ...
但對老人家來說就是自我。

做家長要做小朋友同老人家的橋樑,尤其老一輩有時未必能理解。因為我個仔同婆婆就係呢個情形。

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-11-26+發表你

原帖由 steppenwolf 於 14-11-26 發表
但對老人家來說就是自我。

做家長要做小朋友同老人家的橋樑,尤其老一輩有時未必能理解。因為我個仔同婆婆 ...
我都同意係成人的問題,過大控制欲不利小朋友的思想發展,"自我"一詞太負面,Montessori會train小朋友有合理的自主思想空間及自理能力,作為婆婆與小朋友的溝通穚樑,父母應向婆婆講解蒙氏的理念及好處及要應同小朋友的能力或要支持小朋友嘗試的決心,亦應教導小朋友如何禮貌表達意見及拒絕的技巧及言詞

各位所講既蒙梭好處點解我完全感受吾到?
我有親戚小朋友由1歲開始上蒙梭pg到現在32m中上緊蒙梭, 自理能力奇差(除了好早學識戒片),又無禮貌,搶玩具,打人,勁內向不太同其他小朋友溝通不太懂如何一起玩,如樓上jm所講好自我,去人地屋企玩搶玩具都算,係搶完自己吾玩掉落地下。
我吾清楚係蒙梭吾岩佢讀還是家教有問題
我都不太敢批評蒙梭好與否或者學校如樓上jm所講不太正統

引用:各位所講既蒙梭好處點解我完全感受吾到?我

原帖由 sibylyau 於 14-11-27 發表
各位所講既蒙梭好處點解我完全感受吾到?
我有親戚小朋友由1歲開始上蒙梭pg到現在32m中上緊蒙梭, 自理能力奇 ...
蒙氏教學的家庭一定要配合,不是上下蒙氏playgroup玩下蒙氏教具便可以,當中有好多理念要靠家長在日常生活中實踐,家長要花時間睇下相關的書,上下堂,做下各種試驗再調整方式以實踐當中的理念,否則上pg同在家可以係兩個樣,上pg只會變成花時間去玩下,那便冇意思

回覆:Eskridge 的帖子

...例如在蒙氏學校每款教具只有一件,小朋友想玩嗰份便要學take turn等候, 玩完推好凳收好玩具放回原位,玩完一件收好再取另一件,要學懂繞過在工作毯上玩緊嘅同學,要學拿取物品的手勢等唔好整親人,爭玩具當然要即時沒收玩具,呢d在家父母每日也要小朋友一樣咁做,才會自然變成習慣...

‹ 上一主題|下一主題