用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道Interview
樓主: wingtam91
go

培道Interview   [複製鏈接]

回覆 月光夢魔兔 的帖子

我係拿拿臨, 幫女著鞋然後排隊的其中一個阿媽.....
算啦, 都完左, 聽天由命

引用:回覆+apple_love+的帖子 咁呢part扣緊分,

原帖由 月光夢魔兔 於 14-11-26 發表
回覆 apple_love 的帖子

咁呢part扣緊分,個日咁多人,真係冇位比我女坐入去玩. ...
我只係憑我當日觀察去推斷咋,我唸過地墊個度咁多人,老師又無行埋黎,而且我見佢地幾輕鬆咁行下行下,我估好難逐個俾分,所以我估佢地留意住d行為比較「突出」嘅去扣分。不過以上只係我個人推斷

引用:其實點解話22号有場面試呢? +

原帖由 Cheesepop 於 14-11-26 發表
其實點解話22号有場面試呢?
簡介會話interview分兩曰,15/11,22/11

引用:回覆+月光夢魔兔+的帖子 我係拿拿臨,+幫女

原帖由 helenmelody 於 14-11-26 發表
回覆 月光夢魔兔 的帖子

我係拿拿臨, 幫女著鞋然後排隊的其中一個阿媽.....
其實我up一大論,個日interview我同仔仔表現都失準,所以大家都係輕鬆地討論下,結果唔到我地控制,隨緣啦

回覆 apple_love 的帖子

同意, 我都係平常心
我同阿女算表現唔錯, 又如何?! 今年爭崩頭, 咁多人考, 我都唔敢太樂觀....

聽天由命啦...

回覆 helenmelody 的帖子

當日最後有位比我女玩時,發現已經係要排隊上去in,我覺得自己好似傻婆咁,我係都拿拿臨, 幫女著鞋個個.

係啊!因為好多野都係合唔合眼緣。另外係,好似我小朋友喺地墊玩LEGO時,佢揀晒的紅色同藍色嘅LEGO,重砌到好高,自己砌晒自己前面嗰啲,就爬左去中間拎中間無人玩嗰啲,我見到老師即時抄底我小朋友個NO.,我相信係扣分卦!老實說,有啲老師可能睇到呢個小朋友係有創意,同會分辨顏色,但亦有老師覺得離開原有位置係坐唔定,無耐性!要喺幾十秒決定係扣分定加分,只能睇學校自己SET個遊戲玩法係乜!(P.S. 我小朋友自己除鞋著鞋,呢PART我無見有老師留意!)

回覆 Yachubao 的帖子

佢揀晒的紅色同藍色嘅LEGO,重砌到好高,自己砌晒自己前面嗰啲,就爬左去中間拎中間無人玩嗰啲,我見到老師即時抄底我小朋友個NO.,我相信係扣分卦!----- 可能係加分呢?!!

我聽你咁講, 你的小朋友好啱, 無阻到人丫....我唔明點解要扣分, 咪亂諗

建議各位媽媽, 看看這篇文章, 大家可能會放鬆一D

[廿四孝父母專欄] - 誰揀誰?

「我個仔到底衰啲乜?」這是小一直資及私立面試放榜後,
我最常聽到朋友問的問題。

到過多間名牌學校採訪,也曾跟不少校長深入談天,朋友們
以為我袋住不少入學貼士,也深知各間學校的收生要求,其
實不然。

你兒懂得寫自己中文名、別人懂得串helicopter
。你女懂得敲門叫老師早晨泊好椅子甚至敬禮,別人看到老
師在門外掉下物品時主動上前收拾。面試形式可以千奇百怪
,要找出哪個才是叻仔乖女?其實個個皆是。可是學校最後
會收哪個,沒有人寫包單,故你永遠猜不到「取錄」的意義
,我也答不到你孩子不獲取錄的原因。Reject or Waiting,只是一個答案而已,沒貶低成份。

11月,又到了幼稚園面試的日子,兩三個月後,相信又有
一批家長大問為什麼。幼稚園面試比小一更難考驗孩子實力
,孩子個個只有一、兩歲,或者只有神童才能脫穎而出;取
錄與否更加要講點緣份,有時候更需要靠人事。所以,「為
什麼」一類的問題會更難尋找到答案。

為了面試,家長們早已準備一些標準答題技巧:「我認同你
們學校的教學理念。」「我們假日會一家人行公園、到郊外
玩。」回答時,心裡不其然暗笑:喂喂喂,你好假呀!可是
想深一層,見新工時,我們都說會做好這份工,但上班後,
還不是依樣練精學懶請病假?把孩子和自己最好的一面呈現
出來,準不是錯,然而,就是因為已準備得最好了,輸了,
難免不甘。

去年,我也曾跟兒子參與這場幼兒競選,可是對一個早已熟
讀各大小幼稚園面試試題的普通阿媽來說,並無任何著數。
兒子做對了全部動作題,答對全部口試題,最後,我們在最
心儀的學校都落選了。學校到底要怎樣的孩子?我個仔到底
衰啲乜?我不敢問,也不知問誰。

大抵因為覺得已經把最好的給別人看,被拒絕當然不好受。
其實,如果「我個仔到底衰啲乜?」是沒有答案的話,為何
還要讓自己難受呢?不是我們不夠好,而是學校對「好」的
陳述跟我們不太一樣;不是這間學校不選我們,而是另一間
學校一早在等我們。

我們都有孩子,總知道這個世界很多事情也跟教仔方法一樣
,沒有最好,只有最適合。當然,我兒最後是有書讀,還要
是一間令我喜出望外的學校。當初被心儀拒絕之結,已經解
開。原來給別人Reject也不一定是壞事,這樣看的話
,孩子也不再「衰啲乜」,而是醒目地跟最適合他自己的學
校打通了緣份。

歌莉媽
超過8年親子工作經驗,經常接觸家長、學校、升學及健康
專家,走在育兒話題最前線;然而作為媽媽,只是初哥一名
。爸媽大學學海無涯,望與天下父母一同努力

引用:回覆+helenmelody+的帖子 係啊!因為好多

原帖由 Yachubao 於 14-11-26 發表

係啊!因為好多野都係合唔合眼緣。另外係,好似我小朋友喺地墊玩LEGO時,佢揀晒 ...
咁我覺得佢mark野唔代表係扣分既,加油!

回覆:培道Interview

我仔係地墊度仲要搶人玩具,呢part計分就大獲!

‹ 上一主題|下一主題