用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學banding?
go

中學banding? [複製鏈接]

各位:
請問中學的band 1a, 1b, 1c, 2a, 2b.....是誰訣定的?

SK3
   0    0    0    0

回覆:SK3 的帖子

中學從來都冇分banding.

Thank you!

SK3 發表於 14-11-15 12:44
各位:
請問中學的band 1a, 1b, 1c, 2a, 2b.....是誰訣定的?
坊間所謂中學 banding 其實喺所收到學生的 banding。 例如,皇仁基本上全B1生,並且主要喺B1A學生,所以坊間叫皇仁為B1A學校。又例如,同區鄧肇堅多數是 B1B 和 B1C生,但也有一定數量的B2生(大抽獎乙一入),所以坊間叫鄧肇堅為B1C學校。

回覆:SK3 的帖子

學校無分band 只是網上用各方資料估計:
1.過去公開試成績;
2.升u 情況
3.估計收生banding;
4.學生喜好,等等
所以有些學校banding出入頗大,要家長自己再從多過途徑了解及分析,是否適合自己子女。

引用:Quote:SK3+發表於+14-11-15+12:44+各位:請

原帖由 王家爸爸 於 14-11-16 發表
坊間所謂中學 banding 其實喺所收到學生的 banding。 例如,皇仁基本上全B1生,並且主要喺B1A學生,所以坊 ...
我又想請教,是否一位b1a和一位b1c的學生在乙部大抽獎階段同選皇仁都是機會相等呢?因有朋友跟我說在大抽獎階段,小朋友屬b1的話,是沒有再分abc只有抽獎號碼靚唔靚!

Yanamami  yes  發表於 14-11-17 08:57

明白哂!唔該各位!
SK3

回覆:Queenielam88 的帖子

你已回答
分a b c 是自行階段選校用的,自行校方會用教處名次選學生,若學生成績是在b2頭,應選b1c 或b2a學校,越級挑戰較難

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-11-16+發表坊

原帖由 Queenielam88 於 14-11-16 發表
我又想請教,是否一位b1a和一位b1c的學生在乙部大抽獎階段同選皇仁都是機會相等呢?因有朋友跟我說在大抽獎 ...
只要是band1, 大家抽獎機會相等, 號碼細的抽先, 所以叫大抽獎

‹ 上一主題|下一主題