用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問問TSA 用來做乜㗎?
go

想問問TSA 用來做乜㗎?

有人告訴我。。。TSA 只是對全港學校的中、英、數水平作評估。只是一個評估,並無對小學派中學有任何影響。。。學校之所以趨之若驚是因為可以show off....  
但又有人告訴我,這是用來小六派中學用,究竟是點呢?
請指教,謝謝!

回覆:Mommy-Maggie 的帖子

絕對不是用作指標嚟派中學.  不過如學校學生考出嚟嘅成績(TSA) 低於全香港水平. 咁就反影出教與學質素.  學校就要做嘢.  

但教局規定不可公佈成績 (之前有想上位學校向外公開以作宣傳). 家長無法知道學校教學質素如何.  只可睇小6派位嚟作參考.

回覆:想問問TSA 用來做乜㗎?

謝謝你!
就是囉,友人好認真咁講,又話屋企教小學。。云云。。
我喺EK 爬文多年,派中一學位是用pre-S1,對嗎?

醒目開學勳章

評估學校用
但內容好淺,唔明部分學校點解要學生操,
我見有D學校星期六要學生全體返學操TSA.

Mommy-Maggie 發表於 14-11-14 23:35
有人告訴我。。。TSA 只是對全港學校的中、英、數水平作評估。只是一個評估,並無對小學派中學有任何影響。 ...
「全港性系統評估」的評估總結報告及學校報告,提供資料讓學校及教師具體地了解學生在基本能力方面的強項與弱項,從而優化學與教的計畫。另一方面,政府會根據評估資料,為學校提供適切的支援。

回覆:想問問TSA 用來做乜㗎?

好在小兒間學校不會特別操

我女學校都好少操 TSA.  只係叫買過一本中文練習啫, 不過有拎過返屋企做, 我估係平時在學校做的, 唔當功課我覺得幾好.

引用:好在小兒間學校不會特別操 +

簽名被屏蔽