用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道有按成績來分班的嗎?
go

真道有按成績來分班的嗎? [複製鏈接]

如題,有現任家長知道嗎?

2    0    0    0

引用:如題,有現任家長知道嗎? +

原帖由 natnat519 於 14-11-14 發表
如題,有現任家長知道嗎?
據知fs2開始有班小人d,係等老師可以比多d時間比每個學生,通常呢班小班朋友仔一年後進步追返好多。

回覆 natnat519 的帖子

學校沒有明言, 但據兩個孩子讀了這幾年的觀察, 每級六班有兩班成績平均較好. 但因每級好班也不是同一班號(V E R I T Y)的, 即DS1好班可能是某兩個班號, DS2好班卻是另兩個班號了, 故家長學生只是大約知道.

我女今年嗰級分班,雖無明言,但應該都係用成績分,而且根據推斷,全級第一名、第三名、第五名等等會編入一班,全級第二名、第四名、第六名等等會編入另一班。

littlefaith 發表於 14-11-17 10:26
我女今年嗰級分班,雖無明言,但應該都係用成績分,而且根據推斷,全級第一名、第三名、第五名等等會編入一 ...

知不知學校會否再寄一批offer?還是上二次已全部收晒198人了?仍等緊真道

引用:我女今年嗰級分班,雖無明言,但應該都係用

原帖由 littlefaith 於 14-11-17 發表
我女今年嗰級分班,雖無明言,但應該都係用成績分,而且根據推斷,全級第一名、第三名、第五名等等會編入一 ...
據知係無名次,請問點知邊個考135,246?

gigiwin888 發表於 14-11-17 14:45
知不知學校會否再寄一批offer?還是上二次已全部收晒198人了?仍等緊真道 …
不瞞你說,就連我哋真道家長,都唔知。我仔8月2nd in後到依家都未有任何音訊。

ozoz 發表於 14-11-17 15:36
據知係無名次,請問點知邊個考135,246?
學校自己知,家長當然唔知。至於全級第一、二、三名,成績表會顯示出嚟。

引用:Quote:ozoz+發表於+14-11-17+15:36+據知係

學校自己知,家長當然唔知。至於全級第一、二、三名,成績表會顯示出嚟。 ...
明白了,Thks

引用:Quote:ozoz+發表於+14-11-17+15:36+據知係

學校自己知,家長當然唔知。至於全級第一、二、三名,成績表會顯示出嚟。 ...
FS1,FS2也有顯示嗎?

是否由DS1開始, 這個我也不大清楚.

YanKanMom 發表於 14-11-18 10:53

是否由DS1開始, 這個我也不大清楚.
我也不清楚,因為我女升上DS階段先知原來全級頭一二三名係會出成績表的。FS嗰兩年要問返有關家長喇。

回覆:真道有按成績來分班的嗎?

各位真道家長,小囡將於來年入讀FS1,想問下英文科會教phonics嗎?是那一種phonics? 幾年班開始教?

回覆 braziljoe 的帖子

四年前的FS1是有學phonics, 學校自印教材, 是一般坊間教的那套, 正確名稱我不知道, 但不是學IPA.

littlefaith 發表於 14-11-18 12:41
我也不清楚,因為我女升上DS階段先知原來全級頭一二三名係會出成績表的。FS嗰兩年要問返有關家長喇。 ...

你好, 因為我是今年插班 DS 1 的, 想請問只是全級頭一二三名才會知道嗎?
[img align=left]http://i22.photobucket.com/albums/b350/joey--joey/f8c455c3.jpg[/img] 無呀, 我無打你呀~~~

miu~miu 發表於 14-11-18 17:21
你好, 因為我是今年插班 DS 1 的, 想請問只是全級頭一二三名才會知道嗎?
應該係。其他名次都係靠估,例如我女全級排好前(因為有獎攞),但我哋係唔會知排第幾。
真道由創校至今其實好強調「不排名次」,我好欣賞呢個原則,希望可以堅持。話到尾,如果真道家長只睇成績,就會冇哂當初創校原意。

回覆:littlefaith 的帖子

請問學校會設什麼獎?頭一、二、三名有獎項?

全級頭25名都會有奬學金。各學科第一名都有丶第二第三名我就唔記得喇。

littlefaith 發表於 14-11-18 17:41
應該係。其他名次都係靠估,例如我女全級排好前(因為有獎攞),但我哋係唔會知排第幾。
真道由創校至今其實 ...

啊, 明白, 但評估後會不會講大約, 如頭, 中, 尾, 咁等家長留意一下未達標的同學?
有獎攞好叻女呀 !  係咪每年都設有獎項, 比排得前的學生?
[img align=left]http://i22.photobucket.com/albums/b350/joey--joey/f8c455c3.jpg[/img] 無呀, 我無打你呀~~~

miu~miu 發表於 14-11-18 17:53
啊, 明白, 但評估後會不會講大約, 如頭, 中, 尾, 咁等家長留意一下未達標的同學?
有獎攞好叻女呀 !  係咪 ...
班主任會响派成績表時同家長講,遇到有跟唔上(平日評估),班主任甚至會响大評估前先聯絡家長睇吓點幫小朋友。
‹ 上一主題|下一主題