用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學全日制, 累死了
樓主: RuiRui
go

小學全日制, 累死了   [複製鏈接]

番全日就少番啲功課嘛. 教多啲, 功課又多啲. 我有時唔鬼等佢, 全家去瞓, 佢自己做完就瞓, 一係早啲起身先做. 試過做到12點幾. 鬼叫佢做得慢. 唔好罰埋我.

PalFan 發表於 14-11-14 11:31
小學返半日, 起碼佢地有得抖下.

返全日已經夠辛苦, 有時聽個仔返來呻, 連休息時間都拎來上堂. 放學又話要 ...
我囡學校係完全唔准擅自喺學校做功課, 一係老師講明話可以(通常係校隊出賽日), 如果同學係校隊經常要留校練習就要家長書面申請.

其實D學校成日鼓勵閱讀, 根本放學大約三點 (如果冇課外活動的話), 返到屋企換埋衫都大約四點先可以開始做功課, 快的話做到六點, 食飯沖涼, 7點半到, 如果嗰個星期有點書(根本上個個星期都有), 温下默書, 又要做下網上練習等等. 根本都已經要訓覺.(以上講緊全部順利, 沒有拖慢黎做.) 咁究竟小朋友邊有時間閱讀呢, 連玩玩具既時間都冇呀.  外國D小朋友放學返到屋企就可以玩, 香港小朋友日日都咁辛苦, 最終大家比較下, 我唔覺得香港小朋友既出路又或者學術水平會比外國小朋友好囉.  

YolandaTam 發表於 14-11-14 16:00
我囡學校係完全唔准擅自喺學校做功課, 一係老師講明話可以(通常係校隊出賽日), 如果同學係校隊經常要留校練 ...

我個仔係好多老師眼中已經成日偷做功課, 試過要佢拎書包出去, 就係怕佢又靜靜做功課.

我知佢好趕好忙, 每日要山長水遠去訓練羽毛球, 返到屋企平均要8:30, 如個日功課多, 試過不停手做到11:30, 又要隔日背默, 功課又多, 教練仲要限定佢屋企做固定體能. 有時眼見都知辛苦, 個仔運動唔算出色. 但已經2邊顧得好辛苦. 所以好佩服運動尖子又讀書好既人. 完全明白個種付出, 真係唔容易

longlokma 發表於 14-11-14 10:57
我又觉得半日同一日冇乜大分別,因為半日要回家吃饭,孩子係屋企一定慢慢食;而返全日学校多数会留点做功課 ...

我都覺得半日或一日的上學時間不是令小朋友勞累的根源. 問題出在功課量及課外活動的多寡身上.

回覆:小學全日制, 累死了

Need to find the right school?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我個女咪又係咁,放學3:30,外母又唔識教功課,尤得佢訓下玩下,等我老婆放工,返到屋企先做功課,做到11:00,12:00 囉。

Olympian 發表於 14-11-14 10:29
同意。強烈同意!起碼小一至小二都係半日先,太細個點可以做咁長時間。小朋友要多些童年歡樂時光。睇多一兩 ...
但係我囡囡番全日, 你列出既嘢, 只有「睇多一兩套卡通」佢無得做(因為我唔俾, 會睇壞眼), 其他全部日日都做齊喎

所以同意樓上講, find the right school係好重要。個人認為, 子女好大部份既壓力, 其實係嚟自家長的。大家唔好見怪。

不是全日制令學生累,是排山倒海的家課,默書,考試令小孩沒有休息和思考的空間。

little_yolky  所以我揀間少功課的  發表於 14-11-14 16:46

我選了少功課的小學給囡囡。
我有朋友仔女讀小二和小六,不算一線津校,見面她十分無奈說他們過的是做功課的童年,那兩個小孩又乖又單純,唉…

ME 3

如果已經入派左間好多功課又多測考既學校,咁點算

回覆:小學全日制, 累死了

難道我地還在蜜月期?
現小二,開學至今都冇乜功課,今日連改正都只係三樣。已在校完成

仔正在看多拉A夢卡通

the worst is there are usually 6-8 pieces of homework per day! 老師要大家交整功課,多閲讀,學琴,學自理,一小時遊玩,10小時睡覺。too much!!When can they listen to our voice?! The curriculum for Chinese is totally ridiculous too. 小一中文聆聽要小朋友take notes!!!! 還要考中文作文......我們何時可以喘息?!總有些說完全沒有問題,the more the merrier this kind of crap.. how can we train up a kid to write and do comprehension if they dont have enough exposure to reading! The education system is targeting those smart ones. The average and the below standard 只能好自為之!

引用:其實D學校成日鼓勵閱讀,+根本放學大約三點+

我喜歡全日, 但希望下午是活動/興趣班/功課堂, 跟住放學.
希望每天開心渡過 ;-)

babywoman 發表於 14-11-14 18:44
難道我地還在蜜月期?
現小二,開學至今都冇乜功課,今日連改正都只係三樣。已在校完成
什麼學校咁幸福的呀??
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:Jessy 的帖子

舊油天
睇怕都可能蜜月中
學校每天有35分鐘功課堂,今年我仔多數在校做晒。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-11-14+發表

原帖由 wan_sosin 於 14-11-14 發表
邊間學校咁好,有時間係學校做功課?
你一望就知佢講緊嘅係非本港小學啦

回覆:babywoman 的帖子

新油天都係好少功課,抽中就好。

‹ 上一主題|下一主題