用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解要強制性做網上學習
go

點解要強制性做網上學習 [複製鏈接]

才一年級便強制性要學生網上學習,我自問好抗拒,電腦影響孩子視力,再者,不見得那些學習有建設性

1    0    0    0

吾係間間有強制網上功課,不過多少有d建議小朋友玩和做。今時今日,比較難避。

回覆:Jane1983 的帖子

我都發覺學校成日都有呢類練習,包括數學、中美文閱讀理解,但我覺得小朋友始終要寫在紙上才學懂

回覆 nillnill 的帖子

一d d,有時當玩佢地又好受。

引用:我都發覺學校成日都有呢類練習,包括數學、

引用:才一年級便強制性要學生網上學習,我自問好

我寫信比學校話家中電腦只供大人工作使用,之後老師無再煩阿仔做。  infact, 學校要求小朋友做網上練習有d係為細路好,但有唔少學校為「名」,因練習公司每年會頒獎比使用高的學校,學校希望拿這個獎比家長覺得IT化同學術高,話知你學唔學到野

引用:+本帖最後由+仔仔錫錫你+於+14-11-13+22:45

原帖由 仔仔錫錫你 於 14-11-13 發表

我寫信比學校話家中電腦只供大人工作使用,之後老師無再 ...
Teachers don't have to spend time marking the online work, thus saving their time.

回覆:Jane1983 的帖子

唔做寫欠交 中英數加eBook reading , 再加平時六至七様功課 ,週末十一,二樣 ,跟本冇時間溫習

Jane1983  太多功課係慘  發表於 14-11-14 07:27

引用:才一年級便強制性要學生網上學習,我自問好

回覆:點解要強制性做網上學習

我都好抗拒,好彩呀仔學校不用. 出版商那些我一個也沒有join!

我地長假期才有網上功課。

有網上練習, 非但無強逼要做, 有些科目直頭沒有給login password
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我仔小一,每天都要做中英數網上功課,通常係個仔用手指個答案或講,我click(快d)。
中文要每天做,因遲左一日做,個list會顯示遲交!
數學同英文可補做,數學阿仔負責按數字,我按“下一題”。
有時如果超多功課,數學同英文會skip,下次補做返。

我個仔懶寫字,所以網上功課佢反而鍾意 有時我唔記得要做,佢食食下飯會提我!

我自己都不太喜歡網上學習/功課。我仔K1開始要做咩EVI,睇下通識卡通,跟手寫/畫COMMENT。有點SIDE時間。

不過, 隔星期先做就算啦。

我都好唔鐘意強制性網上功課。 如果一定要做,我會幫佢求其完成去。
情況許可,會將d題目寫出來考孩子,當練習,溫書。

升小時都有同樣問題, 盡量儲埋假期一次做. 日日開電腦好煩, 佢點會只係做嗰幾條就熄機架. 一定加插其他娛樂環節.

而家高小重閉, 有埋email同group chat. 係老師整, 話可以update 大家喎. 真係要鎖住個電腦. 你怕佢地大個唔會識同電腦同chat 咩! 駛唔駛咁細就幫佢養成習慣.

kingkingxoxo 發表於 14-11-13 21:46
才一年級便強制性要學生網上學習,我自問好抗拒,電腦影響孩子視力,再者,不見得那些學習有建設性

...

There are rankings among grade and class for the online assessment!
If your child does not actively participate, he / she will be lagging behind and labelled lazy guy right?

回覆 RuiRui 的帖子

有無同學校反應過對小朋友有負面影響??  不過, 我知多數情況都唔會接納。
之前有朋友仲話佢學校想轉電子書問家長意見。痴線咩?!?! 洗問既... 無可能支持啦,下話?? 淨係對對眼都唔好啦

Although our school emphasizes to develop IT skills, they only offered us lots of learning web site, it was not a must to do, except for limited Math ext assigned, like only 10 questions before Math test.  
‹ 上一主題|下一主題