用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應該坦誠同agent嗎?
go

應該坦誠同agent嗎? [複製鏈接]

請問各位有經驗家長。
我之前經另一間agent報了3間學校。下星期預備考試。現在有朋友推薦一間在Oxford 女校叫我試試,但agent直接說無聯絡開呢間學校,叫我自己聯絡。
我直接send e mail問學校,他們比了AA資料叫我可經他們聯絡申請。
想問到時我係未應該直接同AA講返我嘅現況?

0    0    0    0

回覆:snoopy 的帖子

其實睇你咩心態,如果你諗住再揾佢地幫你揾學校,咁你講俾佢知你考左邊d, 避免重覆,但如果你淨係揾佢攪headington就算,咁講同唔講都無乜所謂啦

AA 好多人, 如果要星期六做測驗, 要排到12月6日 但唔做測驗又唔可以見consultant, 唯有平日去

回覆:demio 的帖子

貢好生意?

回覆 Ruby1219 的帖子

唔憂做

醒目開學勳章

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 唔憂做

原帖由 demio 於 14-11-18 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

唔憂做
佔中運動後, 估計會多人申請及提早走

回覆:3b 的帖子

咁都有得賴?

亮燈 發表於 14-11-18 15:28
咁都有得賴?
That is true. Because being disappointed/scared by the HKSAR/China govt.

回覆:Ruby1219 的帖子

冇錯喇!唔關佔中事,應該係驚中国呢個謊言之國就真,如果因為佔中而令AGENT生意上升,咁我係AGENT既話,就會全力佔中及支持喇!對嘛?

anglo-chinese    發表於 14-12-2 01:21
tcmsung    發表於 14-11-18 16:31

簽名被屏蔽

回覆:tcmsung 的帖子

所以唔好賴囉!有能力既自然會去,冇能力既!想去都去唔到。

snoopy 發表於 14-11-13 18:38
請問各位有經驗家長。
我之前經另一間agent報了3間學校。下星期預備考試。現在有朋友推薦一間在Oxford 女校 ...
八卦想問,你最終報唔報到 headington ?
我女都係明年9月讀....我地10月已經做左first interview ,早兩日都做埋30-45 min的 second interview ...1月尾會考筆試。

所以八卦想知你咁遲仲報唔報到?

至於用兩間 agent...我都係呀,不過兩間agent 都唔知。難度在自己要好心水清邊間學校經邊間agent 報,唔好問問題時攪錯對象。

wloi 發表於 14-11-22 23:14

Deleted

etoile 發表於 14-11-24 00:39
你報year幾?我已收到email話收咗,等緊正式offer。

Year 10, 你報 Year 幾? interview 左幾多次同埋有無考筆試?
你個女係唔係讀國際學校?我聽人講,英國d學校會比較喜歡收國際學校的學生。

wloi 發表於 14-11-25 22:30
Year 10, 你報 Year 幾? interview 左幾多次同埋有無考筆試?
你個女係唔係讀國際學校?我聽人講,英國d ...

Deleted

wloi 發表於 14-11-25 22:30
你個女係唔係讀國際學校?我聽人講,英國d ...

Deleted

etoile 發表於 14-11-27 21:40
你second in係咪晌酒店?好奇怪點解1月底先考筆試?通常10月底11月頭考㗎?
我女唔係國際學校。
...

我 first interview 都係 Top school week那時在銅鑼灣間酒店interview .....first interview 封信已經講左係1月中考written test.
Second interview 就係 lobby lounge 那裡 interview , 好 informal....只係早幾日通知話 second interview,無得改日子同時間。

我女報的所有學校都係一月written test ...除左 Headington, 其他學校都係考完written test先再睇下有無得 interview ... 可能唔同 year 唔同時期攪。
http://www.headington.org/content/key-dates

睇番學校的收生時間表,的磪又係16+那班會早些完成收生程序。

wloi 發表於 14-11-28 11:51
我 first interview 都係 Top school week那時在銅鑼灣間酒店interview .....first interview 封信已經講 ...
Ic,咁即係唔同年級做法不同。我女考咗幾間,佢話maths超易,其他科因佢跳班就難同唔識。如果你女唔係跳班,應該應付得到,放鬆心情啦!

etoile 發表於 14-11-28 18:55
Ic,咁即係唔同年級做法不同。我女考咗幾間,佢話maths超易,其他科因佢跳班就難同唔識。如果你女唔係跳班 ...
承你貴言。我個人比較喜歡呢間,老公就喜歡另一間。如果多過一間心儀的學校收,可能農曆年要同我個女去參觀下睇下佢喜歡邊間。
‹ 上一主題|下一主題