用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧PN 面試
樓主: dreamid
go

太子明慧PN 面試 [複製鏈接]

回覆:太子明慧PN 面試

我11月15日,3:30pm都in咗,好多人in, 唔知佢收幾多nursery?  12月初會知結果

其實見好多劣評,就算收,都唔知讀唔讀好。

本身我有Greenfield offer, but too expensive.

我本人覺得真係好差,暫時in咁耐,最差呢間,group singing, 多人到暈,都唔覺有人mark分,入到去又group interview,玩下玩具,問下好簡單問題,仲要唔係個個小朋友都問嫁,仲要去見校長填問卷,份問卷又唔係想了解個小朋友,只係問你點樣處理自己小朋友比同學咬傷或抓傷,咁樣要人父母請假去,真係幾浪費,我都想知佢既收生標準。 Between, 個人覺得個校長寸寸地,唔多覺佢有愛心。 (個人感受)

引用:我本人覺得真係好差,暫時in咁耐,最差呢間

原帖由 mic917512 於 14-11-18 發表
我本人覺得真係好差,暫時in咁耐,最差呢間,group singing, 多人到暈,都唔覺有人mark分,入到去又group i ...
north point same, daddy 話singing 有計分

我本人覺得真係好差,暫時in咁耐,最差呢間,group singing, 多人到暈,都唔覺有人mark分,入到去又group i ...
同感!最差係group in用mic同喇叭,好多小朋友都驚。播歌又亂,無啦啦中間播起!對校長印象非常差,以為佢有咩重要嘢講,原來只係千叮萬囑我哋唔好洩漏試題(我14號9點in,第一批)!

回覆:mic917512 的帖子

我對呢間學校印象都好差,我地一早收到信通知面試,臨面試前一星期才收到學校通知叫我地不用面試,原因係校方寄錯信9月後出生的bb要出年3月才in,嗰一刻真有點失望,我仔係9月頭b,只相差幾天,但我和先生都已一早請定假預備好面試。之後老師又話要問校長先再決定俾唔俾我in,後尾老師覆返我又話校長俾我in但要出年3月才通知我收唔收。我地感到校方行政混亂一時一樣,出年3月覆亦不合理。其實信已寄出,亦明白面試亦不一定收,咪俾個機會in埋我地又有咩問題呢?我地最後對校方印象太差都冇去in到

回覆:mic917512 的帖子

其實就算你見到個老師不停寫分你地會覚得公平d嗎?講真一個一歲既bb,就算嗰日無大表現吾代表佢吾識,甘又吾公平?我反宜ok間學校interview 用遊戲形式、好過一些不停要你講顏色,名字,etc. 有專家研究,早識事物吾代表將來會有係讀書叻的一羣,每間學校有好有吾好,其實大家有去聽orientation, 如果buy 味讀囉。申利:我都等緊結果

我去IN 迦南時都係單對單咁坐響到不停咁叫佢砌野, 問佢叫咩名, 問佢邊隻係貓及狗, 唉, 我仔咩都唔識, 講真, 我都零願好似明慧咁用GROUP 既形式同佢地玩下玩具再問下佢地少少問題我覺得比小朋友會輕鬆D

引用:其實就算你見到個老師不停寫分你地會覚得公

原帖由 kayleyleung23 於 14-11-19 發表
其實就算你見到個老師不停寫分你地會覚得公平d嗎?講真一個一歲既bb,就算嗰日無大表現吾代表佢吾識,甘又吾 ...
我諗你誤會咗其他人嘅意思。唔係唔mark分就唔好,而係成個安排有少少混亂。Group in有30-40個小朋友一齊,雖然每12人一個老師,但整體又嘈又唔清晰(可能我係第一批)。之後坐低又唔係一對一,係一對四。無錯係遊戲形式,但我唔覺比其他學校淺。早識唔代表叻呢個point我buy,因自己都係中學先發力,但遊戲規則如此,只有無奈跟從...

回覆:ensy 的帖子

可能我去時不是那麽混亂,都係group singing dancing ( I guess it's for warm up and teacher watch if parent any interaction with yr kid)....之後我都係1vs4 玩玩具。

我覺得有mark 分wo,我見果個miss 臨走話阿囡隻腳跳舞有力,其interview好主觀,睇下好唔好彩

係咪太子?個個副校長講野係寸㗎.
超唔like呢間,睇咁多人放新校服就知.

回覆 ensy 的帖子

係,我都係14號9點第一批,亂到暈!!另外,我唔係意思要佢地對個BB好harsh,要mark定分,講真,d bb咁細,其實個個都差不多,分別只在於當天情緒,心情,同怕唔怕醜,但係當日亂同多人到根本連Bb做咩都睇唔到,只可以講,每間學校既收生標準唔同,我係唔明佢地咩既準則去收生啫。再者,我個人係希望自己Bb開心咁學習,但唔多覺個校長nice同關心d小朋友囉~~ (都係果句,個人感受~)

回覆 longsky 的帖子

係呀,就係太子囉~ 其他學校,就算平時對學生唔nice或點,呢d interview日子都扮下野,但佢既態度加佢要我地答既問題,令我個人覺得,佢地係唔憂無人黎讀,我地間學校係咁嫁喇,你如果咁擔心或你既BB咁寶貝,就咪黎讀咁 >.<

我係太子14號係咪第二批, 我IN 10:00 AM, 但唔覺混亂, 好快入去貼LABEL, 等左1陣己叫人上去填問卷, 跟住無耐已叫我地上去GROUP INTERVIEW完就入房幾個小朋友IN了....成個過程都只係30 MINS走得, 所以感覺唔太差呀....

我係11/15 9:00 in
我覺得呢間學校安排得唔錯喎,入完去貼label冇耐就上去group singing
group singing亂過佢十倍的學校我見識過,同埋呢個環節主要都係睇下小朋友有冇反應搗亂同埋會唔會發癲同喊,反而之後的table interview就比較再深入睇下小朋友的認知能力
我覺得明慧問的問題好正路,我果組全部小朋友個個都可以完成所有task喎。當然收生條件就只有學校先知,但so far我又唔覺得整體安排有咩問題喎!
至於位校長,我覺得唔錯喎,家長會聽佢講野都好中point, 好過九龍塘約x果位校長lor

引用:回覆+longsky+的帖子 係呀,就係太子囉~+

原帖由 mic917512 於 14-11-19 發表
回覆 longsky 的帖子

係呀,就係太子囉~ 其他學校,就算平時對學生唔nice或點,呢d interview日子都扮下野 ...
係,好認同你所講.

回覆:happymamaTY 的帖子

完全同意,我都吾覺混亂,我好buy 個interview 程序添,我希望有offer

‹ 上一主題|下一主題