用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女孩子以游水/乒乓球作個人運動操練, 邊樣易突圍而出呢? ...
樓主: 小時了了
go

女孩子以游水/乒乓球作個人運動操練, 邊樣易突圍而出呢?! [複製鏈接]

回覆:阿女史X福學咗3年游水, 最後蝶式仍唔教,係咪合理?

我仔4歲時學了一個暑假我已經發誓唔會再join 史X 福.

Yanamami    發表於 14-11-14 08:19

回覆:hadwinboy 的帖子

我都唔識人起史xx學識, 我女之前跟教練游, 今年年頭轉左去泳x游上個月都開始教蝶式了

我小朋友由k2在史x福學到現在小三,去年已經教緊蝶式,我地個教練會看小朋友能力去教,教練對同一班有些五六年級的哥哥姐姐也會教得較快。但我只要求小朋友識游同當運動,佢自己亦懶到出汁,而且唔覺有咩天份,所以我無乜所謂。

同意樓上所講,如想用來考體藝似乎唔應該去史x福,樓主入錯會了。

聽大家咁講, 我尋晚同小女及 C6 傾, 大家有共識: 1) 既然唔可能用游水考體藝, 2)小女又唔會操水及參加比賽 (佢依家每日都好忙, 真係無額外時間了), 3) 將來又唔知佢洗唔洗做游泳教練. 綜合大家網友意見及我自己小小分析, 唔再堅持及執著學識蝶式了, 學埋出年2月就完算了, 連轉會都唔轉了, 3式游水學識就算了, 慳返大家啲時間及金錢.

Yanamami  可以游—两日當运动病痛少d   發表於 14-11-14 14:42

回覆 小時了了 的帖子

每星期keep 住游兩堂,感冒都少d,小朋友有d運動,佢個人都會有多少斗志的,而且大機肉運動可以放松自己,會有d化學物質,叫多巴胺,多巴胺可以產生正面情緒,提高學習效率等等。

小時了了  都鍾意游水  發表於 14-11-14 22:39
小時了了  都鍾意嘅  發表於 14-11-14 22:38

little_yolky 發表於 14-11-13 14:10
1. 如果諗住第日考體藝, 我諗你要一日保持操水, 有乜可能小四停游水, 但小六去體藝考游水。
   如果你女女有水感,而你要求不高,可以唔駛練太多。但都要keep 住練習。

2. 你女女游水叻唔叻? 操下攞番一兩個校際奬, 可能有幫助喎。贊成

3. 我今年小朋友學游水一個月已經要4000大元, 所以如果真係想學, 無話抵唔抵的。 可以找私 教--蝶式。

4. 學蝶式會好大隻喎, 有無見過莊泳同葉詩文。操水加體能會大隻。

5. 如你囡囡喜歡運動, 建議一直學游水, 一來強身健體, 二來可以relax。對讀書都好啲架。贊成,加強斗志,另外到了青春期會好教d
這是我自己體會到的。

JJDBB 發表於 14-11-14 16:03
這是我自己體會到的。

咁嘅咩, 今晚又要同小女及 C6再傾了, 如果繼續游水的話, 我真係唔想再係史X福了, 好憎佢, 啲職員及教練態度又差, 大埔 center 個電話長期無人聽

史X福呢件事俾我好深感受, 好似啲減肥及美容院咁, 顧客想要/達到某一樣野, 唔好意思, 基本 package 唔夠, 要額外加錢加呢啲加嗰啲. 只怪我當初報時唔識上來 EK 搜集資料,又無問清問楚史X福.

JJDBB  其實囡囡喜歡游泳嗎?  發表於 14-11-14 22:20

ha8mo 發表於 14-11-14 17:32
叫你唔洗再學唔等於叫你以後都唔游喎
識游自己落池咪得囉,唔洗俾錢教練啊
...

你估我地c9自己落池游咩?小朋友要柴娃娃一班人游先有㽼㗎!一个人游好闷吖!

小時了了  中 point  發表於 14-11-14 22:36

ha8mo 發表於 14-11-14 20:54
死,唔通我個仔有毒男傾向?
佢唔鍾意上游水堂,但愛自己在池游下玩下

你仔鍾意玩水唔鍾意操水~

引用:Quote:小時了了+發表於+14-11-14+16:37+咁

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-11-14+20:27+你

回覆:小時了了 的帖子

如果報體藝何會去左史丹福學?一對一差不多。

大埔個池唔教蝶式或冇蝶式班, 會唔會係佢地既教練跟本唔識教蝶式....
其實大埔都有好多其他好既泳會, 我見好多大埔學生都去沙田游添.  

如果真係要用游水考體藝, 冇番幾個獎機會都好難.  游水既競爭真係好大, 零點幾秒已經可以將你由第一推到去第五, 每年校際游泳比賽都係好多名校老師去選人, 不過佢地多數睇小六, 小五果D.  真係游得叻既, 你比賽完自然會有學校去搵你.  

不過宜家好多泳會同家長已經將游水變質, 眼見好多只有幾歲既人仔, 每星期都游5日, 除左番學, 做功課就係練水. 完全冇休息時間, 游得唔好又比阿媽話.為既都係比賽同攞獎.  

如果唔操水, 又唔駛放棄游水既, 都有益身心. 可能仲會令佢對游水興趣更大呢.

回覆:阿女史X福學咗3年游水, 最後蝶式仍唔教,係咪合理

想請問如果私人教練教游水一個鐘大約幾錢?

私教一般 3-6百 , 視乎地區同教練.

其實遲教蝶式應該係無所謂的.
學三年, 每周只係一堂一小時, 任何一式仲都仲有好多改進空間, 差好多先達到攞獎時間. 唔學蝶住, d時間咪改良其它泳式.  家下任何泳會, 學界, 公開賽,  任何式要攞獎都係講緊 50米 2x 秒. (先進組以上才30外有機會).

無知人 發表於 14-11-18 11:03
私教一般 3-6百 , 視乎地區同教練.

其實遲教蝶式應該係無所謂的.
任何式2x秒(你講紧幾歲果組?),真係要港隊先得~

回覆 bb20040225 的帖子

私教一般300元一個鐘。
‹ 上一主題|下一主題