用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 IN 完比老師話....
go

IN 完比老師話.... [複製鏈接]

IN 完比老師話 "佢吾講野既,佢都幾鍾意周圍玩"...又係佢比個波佢叫佢落地玩.....真係無言.... 心諗歲幾小朋友有這些反應吾係正常?吾通對住陌生人即時可以滔滔不絕?!
   1    0    0    0

回覆 cherry_ng_ 的帖子

which school?

依家D老師好離譜, 根本唔知小朋友幾多歲應該發展到咩地步, 歲幾未識講野都好正常! 俾著平時唔係interview,  我實問佢你自己未夠歲半識講野未呀?!
請問係邊間學校D老師?

回覆:cherry_ng_ 的帖子

我仔上年in第一間都係啱啱一歲,未識講野,莫講話一年前唔講野啦,兩歲既男仔都未必識講好多野啦,走圍走係正常啊,個老師第一天做老師嗎?

回覆 ddccmm 的帖子

第一間IN, 已經得到咁既回應, 真係好無奈

回覆 gg33 的帖子

agree, my son is almost 2 year old but just speak few words

我有同樣遭遇, 開頭單獨見老師, 我個囡對住陌生環境和陌生人梗係唔出聲, 老師話佢唔講野既, 我話佢係屋企好多野講, 老師話我睇唔到囉.不過之後group in囡囡就表現好點, 結果有收到. 我想其實都睇其他因素決定收唔收, 請各位媽媽不用擔心.
經過今次嘅經驗, 我預備定video, 每次老師話囡囡唔出聲, 係屋企係咪咁, 我就話不如睇屋企錄d video. 嘻嘻, 但無老師理我囉。

回覆:IN 完比老師話....

我都試過有d好差嘅面試經驗
我個女15個月大,係7月B
去到學校等咗40分鐘先有老師見。。
第一個問題係介片未👉我心諗邊咁快呀。。
然後個老師打開本圖畫書 (係波嚟),問阿女係乜,阿女唔識講 (只識指住隔離枱上面個波)👉我心諗雖然唔識講,但都算有反應啦。。
然後老師再打開下一頁(係床嚟),問阿女係乜,阿女唔識冇反應。。
個老師就話阿女唔講嘢!仲反斥我地照顧者中英夾雜令佢唔識講嘢!
但我個女得15個月大,想點呀??

crystal媽咪    發表於 14-11-16 20:37

同感。。。。但吾係個別例子,個個老師都問。。。你個仔係咪吾識講野

引用:同感。。。。但吾係個別例子,個個老師都問

原帖由 ahjanice 於 14-11-13 發表
同感。。。。但吾係個別例子,個個老師都問。。。你個仔係咪吾識講野

...
個老師咁大個人識講野但無經大腦

引用:同感。。。。但吾係個別例子,個個老師都問

原帖由 ahjanice 於 14-11-13 發表

...
個老師咁大個人識講野但無經大腦

依家啲小朋友好可憐
其實我地家長想佢地返學校同同學玩下,學下野,學校就想小朋友要學好野先返學,辛苦

認同依家學校interview真係要求高,我見識完都o左咀。不過吾少家長in完都話估吾到自己小朋友又做到開心死。其實家長揀得出名學校都要預左人地要求高,人地吾揀smart仔女又點為學校爭取好既升學成績呢。我今日都見有小朋友又主動又都做到老師所有要求,之后仲不斷試個小朋友底線越問越深,但人地都係歲幾人仔又真係做到哦,真係佩服!吾知有無人都見過依d勁b,大家分享下。

I have the same experience at a so-called famous school. I think the teacher is rude and does not respect kids. I won't choose such school for my baby.

引用:IN+完比老師話+"佢吾講野既,佢都幾鍾意周圍

原帖由 cherry_ng_ 於 14-11-13 發表
IN 完比老師話 "佢吾講野既,佢都幾鍾意周圍玩"...又係佢比個波佢叫佢落地玩.....真係無言.... 心諗歲幾小朋 ...
其實遇上呢D老師,我只會當同阿女去左半天遊,收都未必讀佢。。。若然老師唔認識小朋友發展階段,又表現出唔耐煩,真心呢D學校讀唔讀都罷

mamahahaha   agree x 100  發表於 14-11-17 10:05

真係離晒譜,如果咁叻識晒就唔駛每個月俾幾千蚊甚至成萬蚊俾佢入N班學野,就係因為好多有學識既父母都要返工,只得工人姐姐湊,唔想佢成日對住工人先俾佢返下學,學下野,否則自己教都得啦,d老師可能認為佢地識既話,佢地教得教得輕鬆d, 唔駛理咁多
但我幫自己小朋友揀學校,首要是老師既愛心,我覺得做人態度俾學術更重要

我in 個間唔係famous school, 只係'深井啟思'!

個老師一來到已經冇笑容,面黑黑咁!

問:'小朋友有冇上playgroup?'
咁我答:'有,每星期有上外語playgroup。'

老師竟然話:'我地學校課程淺,幾年都冇功課,只教廣東話!唔教英文,英文堂只有20mins!' 我O咀啦!

但面試卻超深,不斷考:"e個係乜?o個個係乜?"

又話:"你小朋友唔識講嘢!"

咁對話一個15個月大嘅BB,我完全feel 唔到呢間學校,呢個老師嘅愛♡!!!

深井啟思? 開左新校?

即愛琴啟思(in 深井)

我上次都係啦,個老師見我仔流口水,佢話:我見佢仲有流口水既,我答:係呀,我仔一歲先出牙,跟住佢話:吓!乜仲未出齊架!?又話佢頭髮出得慢,最後佢俾張貼紙我仔就話:老師俾貼紙你,你要講咩呀?我仔都唔識講多謝,得15個月,真係想佢點

‹ 上一主題|下一主題