用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 叫小朋友做既事,經常都做唔到,可以點 ...
go

叫小朋友做既事,經常都做唔到,可以點 [複製鏈接]

小朋友8歲,經常叫佢做既事,都係做唔到,例如:

1.擦牙吐水要烏低個頭
2. 响月曆mark 低幾時默書,幾時交功課(唔係明日交果d),因為佢成日
3. 做功課先寫名,日期

仲有好多,已經講左1-2年,都做唔到,有咩方法可以令到佢會做呢?

0    0    0    0

回覆:ckgoody 的帖子

八歲己開始大了,這些事可以隨他做,如有錯漏一定有,慢慢會改過。

回覆:gogOBABY 的帖子

或者佢覺得自己不會看曰曆,所以mark低都沒有,你给他自己方法,可能仲有效

引用:或者佢覺得自己不會看曰曆,所以mark低都沒

原帖由 gogOBABY 於 14-11-13 發表
或者佢覺得自己不會看曰曆,所以mark低都沒有,你给他自己方法,可能仲有效

...
就係因為佢成日欠野,我先至要佢mark 低响月曆度,用來提醒佢自己要帶野

功課寫日期, 我個仔經常冇做, 次次返來比老師紅筆圈,

但有一科必定寫, 中文科, 因為唔寫老師會罰.  

我叫佢mark 手册,會睇,日曆不会睇

引用:小朋友8歲,經常叫佢做既事,都係做唔到,

原帖由 ckgoody 於 14-11-13 發表
小朋友8歲,經常叫佢做既事,都係做唔到,例如:

1.擦牙吐水要烏低個頭
有冇心做同記得與否係兩回事,你講左一,兩年,咁有冇實際行動督促小朋友去做?佢唔嗚低頭吐水會有咩後果?你咪捉住佢自己清潔番囉,濕一次要佢抹一次,解釋比佢知自己行為引致嘅後果,無須動氣。至於默書,交功課呢d,全部都係佢自己責任,初小時家長要督促住佢待佢養成習慣先。你可以買個靚月曆放响佢書枱傍,每日簽手冊時就睇吓有冇寫?如果冇就叫佢揾吓欠d咩未做?如做左就讚吓佢,欠寫姓名同日期處理方法相同,日子有功一定記得。減少責罵,多d鼓勵同讚賞,小朋友要有自信,有成功感,才有動力去做。家長亦要訓練自己eq先得。

MrBeast    發表於 14-11-14 09:00

我個女,教佢唔好賴尿,依家小一,咪又係咁。仲要一日幾次,講乜唔聽,教又唔曉。我都唔知點算好。

cloudkitty74 發表於 14-11-14 16:38
我個女,教佢唔好賴尿,依家小一,咪又係咁。仲要一日幾次,講乜唔聽,教又唔曉。我都唔知點算好。 ...
小一有得6歲, 應該唔會賴尿了, 如果情況持續, 建議去睇下兒科。

引用:我個女,教佢唔好賴尿,依家小一,咪又係咁

原帖由 cloudkitty74 於 14-11-14 發表
我個女,教佢唔好賴尿,依家小一,咪又係咁。仲要一日幾次,講乜唔聽,教又唔曉。我都唔知點算好。 ...
留意下佢咩情況下會瀨尿,有時可能係想你關注佢多d.

醒目開學勳章

cloudkitty74 發表於 14-11-14 16:38
可能膀胱特別細或其他原因

要帶佢去睇腎科及兒童泌尿科

‹ 上一主題|下一主題