用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETE
樓主: 神筒
go

DELETE [複製鏈接]

IRK 發表於 14-11-14 09:21
如果你打算細仔留在hkps的話,讀寫真的要自己跟足一點,你用kv那一套應該夠應付(我好友的孩子在kv的k3, 所 ...
其實真好難決定, 細仔考到入HKPS真好開心. 而KV又係一間難能可貴既學校, 我都要爭扎如果細仔考得返入KV, 到底應唔應該比佢轉. 但確好唔捨得HKPS呢個位.  KV要求家長既投入肯定比HKPS少, 確切真係唔知應該點樣去取捨.

引用:Quote:IRK+發表於+14-11-14+09:21+如果你打

原帖由 klm402 於 14-11-14 發表
其實真好難決定, 細仔考到入HKPS真好開心. 而KV又係一間難能可貴既學校, 我都要爭扎如果細仔考得返入KV, 到 ...
按性格決定。大囝性格怯懦怕事,我們為免他適應新環境,亦想他在小班中得到多點關顧決定放棄kv。也是經歷一番爭扎,很多朋友反對。細女性格很進取,也熱愛學習,自動波要求練習紙,所以嘗試轉她去kv繼續自動波,因為帶大囝已勞心勞力。

對不起樓主,好像説了太多題外話,最後一post。

IRK 發表於 14-11-14 10:05
按性格決定。大囝性格怯懦怕事,我們為免他適應新環境,亦想他在小班中得到多點關顧決定放棄kv。也是經歷一 ...
我反而覺得hkps好似係比較out going性格既小朋友0岩讀, kv就係會坐定定個種.
所以女女係kv讀好0岩, 因佢確可以坐定定學習既人. 而細仔就係基於男仔既基因而中意周圍札札跳, 所以我想緊kv呢種形式會唔會唔0岩佢.

IRK 發表於 14-11-14 10:05
按性格決定。大囝性格怯懦怕事,我們為免他適應新環境,亦想他在小班中得到多點關顧決定放棄kv。也是經歷一 ...
係wor. 好似騎劫左樓住個post, 不好意思.

引用:Quote:IRK+發表於+14-11-14+10:05+按性格決

若想再交流互相pm

引用:Quote:IRK+發表於+14-11-14+10:05+按性格決

唔緊要,我都想學多啲野!

回覆 IRK 的帖子

希望樓主唔好介意,因我又系徘徊系樂沛兒,金巴倫到迦南,及樂基。我的bb是男仔細b,現報緊pn班,迦南及樂基未interview,但好想聽聽大家意見!

我想選一間小班教學,活動教學,不能太淺怕應付小一及難考小一(九龍區黎講,什麼小一都難考)。我重視中英語文,普通話是其次。本人小學時,學了2-3種其他語言,覺得學語言一定要“活學活用”先可以!母語的理解及認識是基礎,非常重要,所以我選擇了主流班。及考小一大部分學校都是用廣東話。

樂基我喜歡因小班教學,對細b一定好些。但我知機會很微。

迦南好像平均d,知道系happy school,但怕太淺。

樂沛兒系一間新校。開辦此校的團隊是很有經驗。中文用書:pearson 出版,英文是Cambridge express 及有 readers (學校好似會安排考cambridge open exam添), 而phonics 是Letterland,學費 $4500-$5000/ 1個月。用書及學費方面是非常吸引!好像好過其他一線,標榜英文強的學校!雖然讀一間新校是很冒險!但正因為新校,他們一定比心機辦好間學校,口碑對他們是非常重要!當然,老師如何教小朋友,有無經驗,我真的不知道,而家長是更關注!有時想想。。。其他歷史悠久的學校都不擔保你的bb遇到好好的老師,都是彩數成分。不好意思,講多了此校,因此校已有offer。

希望同大家交流下!

回覆 神筒 的帖子

樓主,我覺得你應該比仔仔試下!你放手,比d信心比仔仔。我家姐的bb是細b,宜家升小一,老師都話讀得好過大b添!細b絕對未必差架!

回覆:如小朋友本身係超細仔,讀緊九龍塘迦南k2

多謝各位意見,我地決定咗唔需要大仔repeat K2,問吓學校可否收佢K3,如果可以,兩個仔一齊轉去呢間新校,而家反而擔心佢K3有無班!

引用:+本帖最後由+purin18+於+14-11-16+15:12+編

原帖由 purin18 於 14-11-16 發表

回覆 IRK 的帖子
其實當你in完不同的學校,自會有不同的體會。有時候好奇怪,一些標榜兒童為本的happy school 都可以考得好深;有些名校的老師又可能樹大有枯枝,無乜愛心。況且都係等到有offer 先想啦

回覆 天悅 的帖子

You are right! 去完york簡介會就唔鐘意呢間學校!都係interview時親身感受先!可能到時即刻有答案了! Thanks!

引用:+本帖最後由+purin18+於+14-11-16+15:12+編

原帖由 purin18 於 14-11-16 發表

回覆 IRK 的帖子
由於樓主大方唔介意,那麼我再回應多少少,但只是我個人經驗,其他家長可再作添補。

單看樂沛兒的用書,與樂基不盡相同。中文用書和kv同一個出版社,樂基雖然有Cambridge 興趣班自己選報,但英文卻以phonics為基礎(我個人不喜歡Cambridge那套,但由於篇幅有限,有機會再分享)。Reading scheme是每星期一中一英,我只可比較kv及cannon,這方面我個人比較喜歡hkps的模式。我仍未查出樂沛兒是否與hkps同一校長(hkps n pods 係同一個校長,形式也很相似),可能辦學重點會有所不同,樓主要留意。

至於cannon, 仍是學卷前已比hkps深,現據聞變得更深。

其實間間幼稚園也是happy school, 即使kv, 我細女同朋友d細路也天天開心返學,即使有assessment,家長不過度緊張,小朋友讀邊間也很happy。

至於英普,要看小朋友語言能力。bb期我覺得大仔聽講能力ok, 便嘗試英普,n1那一年也密切留意他,亦曾考慮轉英粵,但問了班主任及自己的普通話老師,也建議給他多點時間,一年內他由零至聽講簡單指令,我已滿足了。當然為了考小一, k2開始我們家裡由中文全普通話閱讀改成全廣東話,他也有一段tough time, 但由於我們讓他母語為廣東話,他很快適應了。舉例,我親友在迦南同年的小朋友k1比我大仔識更多中文字,加上她有看本地電視,她說話的能力當時比我大仔好,但我是一個瘋狂的book lover, 不甘兒子不喜閱讀,所以瘋狂買書(我家中的幼兒書量應該比很多幼稚園多,連老公也曾出禁制令買書),可能日子有功,兒子升k3summer忽然開曉,現在他的中英文閱讀能力已不俗,而且提升得很快,因他會自己随手拿書看(他原本是book hater bb)。
所以仍舊那一句,考入甚麼學校要相信上天(神),但家庭的培養比學校重要得多。

回覆 IRK 的帖子

Thanks for your comment! 閱讀都係我重視,咁呢方面似乎hkps比cannan及kv好d?
單看樂沛兒都唔錯,衣家唔知校長係邊位,老師有冇工力well use and teach 呢套教材,cambridge express呢套書都几深……等我去理open day再了解下先!

引用:回覆+IRK+的帖子 Thanks+for+your+comment

原帖由 purin18 於 14-11-17 發表
回覆 IRK 的帖子

Thanks for your comment! 閱讀都係我重視,咁呢方面似乎hkps比cannan及kv好d?
Reading scheme 方面,hkps的一星期一中一英是天天要帶回校,全班分3組,輪流上主題課,一組中,一組英,餘下是自由組,老師鼓勵他們在自由時段讀那兩本assigned書,星期五老師會伴讀及comments,滿意便轉書,n班冇要求,k1開始自己讀,k2要認到書中單字,k3由於大囝開曉了,在家自己會讀,我冇跟老師評語好好。kv兩星期左右派3本書,留在家自己看,兩星期左右交還再轉書,老師唔跟。迦南用圖書教學,自己再找書做閱書報告。其實現今間間幼稚園也著重閱讀,只看怎樣實行。對於我家中已有大量圖書及已定時定量伴讀而言,個人覺得hkps的做法最合適自己。

回覆 IRK 的帖子

I like hkps arrangement too! 一步一步帶個小朋友有閱讀習慣。 For KV and Cannan, kid is so small, just give them the story book is not much useful, not much follow up....unless parent read with them together at home...

引用:回覆+IRK+的帖子 I+like+hkps+arrangement

原帖由 purin18 於 14-11-17 發表
回覆 IRK 的帖子

I like hkps arrangement too! 一步一步帶個小朋友有閱讀習慣。 For KV and Cannan, kid  ...
其實也視乎孩子的性格,大囝是book hater, 勞心勞力到k3才見曙光,細女是book warm, 從開始識坐便拎住本書自言自語扮我平時伴讀,而家k1晚上唔伴讀發脾氣扭計。如果小朋友係後者,也不用學校花時間配合,所以我轉她去kv, 煩少個

回覆 IRK 的帖子

我都好鐘意HKPS的READING SCHEME, 真係有時, 唔迫家長係唔會同佢讀書(hkps因為會有comment, 有簡單assessment, 唔識係要重讀, 所以自己會緊張同佢讀). 一星期兩本書, 我同兒子天天讀, 開頭係有點辛苦, 但耐左佢自己都知每日都要讀/睇書, 有時星期六日我地無讀, 佢會主動話睇書啦.

一年過後, 雖然我未覺得小兒係好喜歡睇書小朋友 但佢一定係知道亦習慣讀書呢回事.

回覆:如小朋友本身係超細仔,讀緊九龍塘迦南k2

真係好多謝你地嘅回覆,令我個腦清晰咗好多!

‹ 上一主題|下一主題