用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETE
go

DELETE [複製鏈接]

DELETE

4    0    0    0

回覆:神筒 的帖子

轉新校的原因係?

回覆:如小朋友本身係超細仔,讀緊九龍塘迦南k2

大仔依家响迦南讀成點?跟到進度嗎?如果大仔依家讀得開心,跟到進度,我唔會俾佢repeat K2。除非佢依家覺得好吃力,跟唔上。
我唔會單單為左英普而轉校,我會寧願同佢出面報普通話堂。k2 小朋友已經好懂事,要顧及佢讀得開唔開心。
細b未必係差的。我大仔都係細b讀緊k2, 但老師話佢讀得好過d大b.

回覆:gg33 的帖子

1)在屋企附近,可行路返學!
2)英普班,外籍班主任,全日英普對話,我諗住對佢考英文小學有幫助!

引用:大仔依家响迦南讀成點?跟到進度嗎?如果大

原帖由 ozduckie 於 14-11-13 發表
大仔依家响迦南讀成點?跟到進度嗎?如果大仔依家讀得開心,跟到進度,我唔會俾佢repeat K2。除非佢依家覺 ...
都無乜特別,返學都開心!
但因為我仲有個細仔,讀緊n班,都被取錄咗K1英普班,所以細仔肯定會轉校的!
我又想兩兄弟一起返同一學校!

如果轉校讀K3,我諗學術無乜問題,因為迦南學術都唔錯,但我擔心大仔應付唔到聽同埋講k3英文!

引用:大仔依家响迦南讀成點?跟到進度嗎?如果大

原帖由 ozduckie 於 14-11-13 發表
大仔依家响迦南讀成點?跟到進度嗎?如果大仔依家讀得開心,跟到進度,我唔會俾佢repeat K2。除非佢依家覺 ...
如果直接讀k3,你認為點呢?thanks!

樂沛兒與樂基同一校監及同一公司投資,我嘗試以樂基家長及觀察親友同年小朋友在迦南的學術作比較給你參考(兩位小朋友已k3)。樂基的語境好好,讀英普的話兩語的聽講完全冇問題,但讀寫要自己跟得好充或外補,數學開始進度好快,同樣要自己跟足及外補,但小朋友有好多present機會,對考小一有幫助。迦南未加深課程前讀寫已經比樂基深,現在只有更深,但應該冇根德咁深(我細的在kv讀k1)。坦白,兩位小朋友都有外補,如果以考小一結果,暫時我家小朋友還好,但親戚小朋友暫時没有收穫。但考小一存很多其他因素,包括性格及家庭教育,學校的影響其實很少。考小一看你心儀那些學校,大部份一線用廣東話考,二線會考廣東話及英文,少部份考埋普通話。如果說為應付考小一,多閱讀反而有用,因有些學校的題目包括句子找錯處,是preposition等gramma mistake, 只有多閱讀的小朋友by common sense才會識。老實,我仔告訴我時我也嚇一跳。希望幫到你。

引用:樂沛兒與樂基同一校監及同一公司投資,我嘗

原帖由 IRK 於 14-11-13 發表
樂沛兒與樂基同一校監及同一公司投資,我嘗試以樂基家長及觀察親友同年小朋友在迦南的學術作比較給你參考( ...
多謝你意見!
你小朋友是由k1讀到K3嗎?
即k1已經响學校要全程講英文?

轉去—間全新的学校太冒險了!!

我大仔係N1讀到K3,N1已經全英及普通話,英語應對他沒問題,反而普通話一聽就發脾氣(入學前,我們一點普通話也沒同他講,入學後才在閱讀中文書時變普通話時段)。不過下學期他已經習慣聽普通話,K1已經可以上堂用普通話說出自己的要求,這便是語境的訓練。不過為了配合考小一,K2開始要用廣東話和他閱讀,有一段痛苦的時間,但經過一年,他現在廣東話及普通話朗讀也沒問題了(間中一些字只識普通話)。

引用:我大仔係N1讀到K3,N1已經全英及普通話,英

我大仔係N1讀到K3,N1已經全英及普通話,英語應對他沒問題,反而普通話一聽就發脾氣(入學前,我們一點普通 ...
如果K3先開始全英語普通話語境學習,會唔會好難適應呢?

引用:Quote:原帖由+IRK+於+14-11-13+發表樂沛兒

原帖由 acepno 於 14-11-13 發表
may i ask which hkps u are referring to?
九龍塘

引用:Quote:原帖由+IRK+於+14-11-13+發表我大仔

原帖由 神筒 於 14-11-13 發表
如果K3先開始全英語普通話語境學習,會唔會好難適應呢?
不知你的小朋友底子,如果完全冇,可能困難點。但越早學越好,如果兩文三語你的培養目標的話。

引用:Quote:原帖由+神筒+於+14-11-13+發表如果K3

不知你的小朋友底子,如果完全冇,可能困難點。但越早學越好,如果兩文三語你的培養目標的話。

...
Thanks!
我要好好考慮吓先得!😊

樂沛兒與樂基同一校監及同一公司投資,我嘗試以樂基家長及觀察親友同年小朋友在迦南的學術作比較給你參考( ...
請問你覺得樂基與kv,哪一間好些?

引用:Quote:原帖由+IRK+於+14-11-13+發表樂沛兒

原帖由 天悅 於 14-11-13 發表
請問你覺得樂基與kv,哪一間好些?
視乎家長的要求及小朋友的性格。hkps的語境好,雙語聽講沒問題,但讀寫自己跟,kv學術好,雙對語境便稍遜。大囝k1時有kv的offer,我們按他的性格把他留在hkps。妹妹n1跟哥哥在hkps,我們也是按她的性格轉kv。沒有完美的學校,只有合適與否以及在取捨中家庭用甚麼資源去彌補不足。

天悅  thanks  發表於 14-11-14 10:47

IRK 發表於 14-11-14 09:06
視乎家長的要求及小朋友的性格。hkps的語境好,雙語聽講沒問題,但讀寫自己跟,kv學術好,雙對語境便稍遜。 ...
我同你情況差唔多, 大女讀緊KV, 細仔讀緊HKPS, KV學術好, 教學系統好, 一步一步由淺入深. HKPS暫時睇英文比中文強.

引用:Quote:IRK+發表於+14-11-14+09:06+視乎家長

原帖由 klm402 於 14-11-14 發表
我同你情況差唔多, 大女讀緊KV, 細仔讀緊HKPS, KV學術好, 教學系統好, 一步一步由淺入深. HKPS暫時睇英文比 ...
如果你打算細仔留在hkps的話,讀寫真的要自己跟足一點,你用kv那一套應該夠應付(我好友的孩子在kv的k3, 所以她的syllabus我也了解)。

‹ 上一主題|下一主題