用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園會影響小一派位嗎?
go

幼稚園會影響小一派位嗎? [複製鏈接]

很多家長都好緊張小朋友讀邊間k1,真心想知幼稚園出唔出名會影響小一派位嗎?小一派位不是跟住址嗎?
   5    0    0    0

引用:很多家長都好緊張小朋友讀邊間k1,真心想知

原帖由 lovelybaby2012 於 14-11-12 發表
很多家長都好緊張小朋友讀邊間k1,真心想知幼稚園出唔出名會影響小一派位嗎?小一派位不是跟住址嗎? ...
唔影響大抽獎。但可能影響考直私同叩門。

回覆 Bigtaoc123 的帖子

咁我又有另一個問題,無學券嘅學校好多都注重語言,而有學券好多都用中文教學,我見好多家長會出外補英普。我仔仔今年k1 interview, 我真係唔知應該點選擇,又想佢學好英普,又唔想佢咁辛苦出去補習,又怕選擇錯誤影響佢小一,可能我太緊張,諗多咗d.....

醒目開學勳章

引用:回覆+Bigtaoc123+的帖子 咁我又有另一個問

原帖由 lovelybaby2012 於 14-11-12 發表

咁我又有另一個問題,無學券嘅學校好多都注重語言,而有學券好多都用中文教學,我 ...
諗住考直資小,所以報英普k1..我無信心讀學券幼稚園可以應付到小一面試。

同埋我都覺得2-6歲學語言吸收會好過大先黎學

引用:回覆+Bigtaoc123+的帖子 咁我又有另一個問

咁我又有另一個問題,無學券嘅學校好多都注重語言,而有學券好多都用中文教學,我 ...
無學卷既幼稚園通常每日都有native 教英文, 約一小時。每星期有幾日native教普通話。事實上,每日都聽同講英普,一定好過讀學卷幼稚園再出去補英普。出去補,每星期約一堂,每堂一小時, 計起上黎真係好小。而且,出去補英普起碼都要千多二千一個月,但每星期得一堂,同日日講同聽一定有分別。讀無學卷幼稚園似乎合經濟原則。

我係在職媽,我會選擇無學卷學校,因為我實在無咁多時間帶小朋友另外上堂,亦唔想佢上午返完學,下午又要上堂咁辛苦,

我最近都成日盤算梗萬一冇學券而又心儀的幼稚園收我個仔我地去唔去呢,(我地唔係有錢人,個個月要供樓同請工人)
因為如果冇學券都咁多家長願意比學費去讀係咪代表個間學校都有其過人之處呢? 而冇學券的學校係咪真係唔駛補習都keep到英普達一定水平?

回覆:幼稚園會影響小一派位嗎?

其實真係咁多直資、私小要求普通話面試嗎?好似大部分都以英粵為主。

讀無學券嘅學校, 好處在於叩門有優勢, 特別係名幼. 大抽獎就算入LOCAL小學都穩穩陣陣響前列位置.

引用:我最近都成日盤算梗萬一冇學券而又心儀的幼

原帖由 trachan 於 14-11-13 發表
我最近都成日盤算梗萬一冇學券而又心儀的幼稚園收我個仔我地去唔去呢,(我地唔係有錢人,個個月要供樓同請 ...
一定有過人之處。讀無學卷幼稚園英普都教得好好, 唔需要外出補習。但如果要求學術再過d就可能要補啦!

引用:其實真係咁多直資、私小要求普通話面試嗎?

原帖由 新人物 於 14-11-13 發表
其實真係咁多直資、私小要求普通話面試嗎?好似大部分都以英粵為主。

...
上年in私校, 無用過普通話。

好多英普班,例如st. Cat, 學之園,維記等都係大把人爭,仲有乜英普班學校可以比較易d入?

kyleebc  多多,物有所值  發表於 14-11-14 13:18

幼稚園影響家長對小一的部署 一條龍輕鬆D 考名直資辛苦D 玩大抽獎失敗叩門痛苦D

其實叩門係咪都會睇幼稚園出唔出名?

回覆 trachan 的帖子

我煩嘅問題同你一樣,遲d K1出左result都唔知點算,因為我有同無學券都有考,唔知點選擇

引用:好多英普班,例如st.+Cat,+學之園,維記等

原帖由 pig@_@pig 於 14-11-13 發表
好多英普班,例如st. Cat, 學之園,維記等都係大把人爭,仲有乜英普班學校可以比較易d入? ...
York

回覆:Bigtaoc123 的帖子

其實讀無學券學校就好似比左補習費甘。

大家見出一面咁英文學校, 如 xyz pathxxx, 你認為再出去讀英文是學券幼兒園,還旦是非學的多?

引用:很多家長都好緊張小朋友讀邊間k1,真心想知

很多家長都好緊張小朋友讀邊間k1,真心想知幼稚園出唔出名會影響小一派位嗎?小一派位不是跟住址嗎? ...
想打好學術底子,建立好學習習慣。有心有時間唔想佢太淺上小學跟唔到

我有朋友比個小朋友上午謮本地課程班, 有學券, 下午在同一學校謮國際班 , 無 學券, 我見因為同一學校所以唔辛苦, 加上學校在家附近, lunch 可以在家食, 語言方面好好亦無出現混淆
‹ 上一主題|下一主題