用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 真心請教...
go

[其他] 真心請教... [複製鏈接]

小朋友 P2, 有自閉傾向, 語言遲半年左右, 如不去外面 (協康, step...etc.) 做訓練, 自己看書學再在家自行訓練可行嗎??因他們的收費也很高...
   0    0    0    0

引用:小朋友+P2,+有自閉傾向,+語言遲半年左右,+

回覆:STSO 的帖子

學校有提供言語治療,但睇返D教材都係教發音之類。
佢主要係表達方面有問題,如講件簡單事情,就要諗下,又兜幾人個圈先講到。而考試D看圖講故事,仲唔掂!
都唔知應該點教佢?

sharonso2 發表於 14-11-13 01:12
學校有提供言語治療,但睇返D教材都係教發音之類。
佢主要係表達方面有問題,如講件簡單事情,就要諗下,又 ...
咁........似乎表達方面及理解方面都要下啲功夫喎!表達方面係唔係小朋友詞彙唔足夠呢?如果看圖講故事比較弱,可能理解方面要多啲俾實物、生活性嘅物件引導小朋友明白理解內容。盼嚟要搵個言語治療師診斷一下,當然一定要搵有經驗、細心、肯提供tailor-made練習俾媽媽返屋企教小朋友比較快改進得到。

回覆 alexcmlam 的帖子

謝謝你回覆.
基本上都係要出外做訓練... .  等我睇下出面D課程.

引用:學校有提供言語治療,但睇返D教材都係教發

回覆:STSO 的帖子

自已教當然無問題,親子關係更會因此提升添! 但要留意返,自己要去擔當"導師"角色,又要擔當"家長"角色,實是不容易,情緒亦會因孩子的變化而有起伏,要常常找別人傾訴,在旁支持住自已先得!

回覆:SA同學 的帖子

其實我都想比佢響出面學,但太貴。所以我先諗自己訓練佢!

回覆:sharonso2 的帖子

其實坊間都有好多唔同嘅機構,佢地都好有心幫呢類小朋友我,你可以在同區找找,而收費係有得傾的。。。。。

回覆:SA同學 的帖子

明白的,我會用心再找合適的訓練給小兒。謝謝各位!

‹ 上一主題|下一主題