用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一年2測2考
樓主: ckgoody
go

一年2測2考 [複製鏈接]

hadwinboy 發表於 14-11-16 22:00
Agreed! 我仔也開始視測考為挑戰,那便不覚辛苦,剛測完驗也會主動做補充練習,不過當然,前提是他特別喜歡 ...
剛測完驗也會主動做補充練習???
It is crazy!!!  It is necessary to stretch the rubber band without releasing for a while?

littlehei2008 發表於 14-11-16 20:36
期考成績出了,阿仔考取中、英、數都有八十幾分,平均分故然也是,但考取全班尾五,全級不在話下!  ...
I can only say the teachers setting the exam. paper at improper level of difficulty which cannot discriminate students' ability effectively!

引用:期考成績出了,阿仔考取中、英、數都有八十

原帖由 littlehei2008 於 14-11-16 發表
期考成績出了,阿仔考取中、英、數都有八十幾分,平均分故然也是,但考取全班尾五,全級不在話下!  ...
我仔讀普通小學,一年級通常科科都係9字頭,上年2年級每次考試平均分都91-94,全班都係考2幾尾,今年3年級第一次考試未派成續表,平均分都有92.5,我唸都係全班考包尾自從上年每次名次咁差,今年我都不再太大其望了,我只想班上考中間都無可能發生,你進步其他小朋友都一樣進步

咁多考試、測驗,家長、小朋友,甚至老師也很辛苦

阿仔學校一年只有三考,默書唔計分,無正式測驗,頂多數學有小測計幾條數,原來已經算幸福

回覆 scyu88 的帖子

考90多分都話包尾幾名……不過全班差距甘細,即是小朋友都好有實力,小心d、再比心機d,易追上去!

引用:Quote:原帖由+littlehei2008+於+14-11-16+

原帖由 scyu88 於 14-11-18 發表
我仔讀普通小學,一年級通常科科都係9字頭,上年2年級每次考試平均分都91-94,全班都係考2幾尾,今年3年級 ...
小二仲個個考9x……,我覺得是份卷太淺……

longlokma 發表於 14-11-18 14:41
I think so
出卷果位老師除左要考小心之外,考小朋友識唔識套用返學過既野係第二度都係好重要呢!

引用:Quote:原帖由+scyu88+於+14-11-18+發表我仔

原帖由 longlokma 於 14-11-18 發表
我唔知其他學校份卷點出,每樣教過學過我都會溫,只要肯溫書,佢通常都有9字頭,唔9字頭,其他科都可以拉番分數,可能真係太淺。

回覆:一年2測2考

佢係其他班有咁唧分數可能佢會考頭,因佢果班係叻果班,所以其他小朋友都好勁,其實唔9字頭至叫出奇,上年老師寫評語-成績尚可,仍須努力不懈

‹ 上一主題|下一主題