用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一年2測2考
樓主: ckgoody
go

一年2測2考 [複製鏈接]

醒目開學勳章

ckgoody 發表於 14-11-12 11:50
10月尾先測完驗,12中又話考試,大家會考試前幾時開始溫書呢,考試前果1-2個星期已經有非主科(音樂,普通 ...
Same here. 你小朋友學校時間表同我仔學校一樣~~
我們仲忙, 未正式考主科的這段時間,
要分別考2次中作和2次英作, 再加平日中英默書,
跟本冇時間溫主科, 連平日玩的時間都唔多,
超慘

醒目開學勳章

回覆:一年2測2考

10月30測完驗(佔15%),12月2又考試(佔85%)!
真係。。。。。

阿女學校4測2考, 即一年8測4考
常識無測只有4考,
英文多3次主題默書
仲要普通科如說話, 聖經,普通話等..…都要2考, 真係赶到氣咳
全部計分, 測占20%, 考占80%
不過中文就無默書, 平時測驗會有一題默書

引用:阿女學校4測2考,+即一年8測4考常識無測只有

原帖由 Ling0426 於 14-11-13 發表
阿女學校4測2考, 即一年8測4考
常識無測只有4考,
英文多3次主題默書
8測4考,咁咪差唔多每個月都有,點解要咁密呀

回覆 Ling0426 的帖子

邊間咁啃?
一直以為3考3測,即係一年6次已算多。

唉!無病呻吟。

平常心,大人不用太緊張。我對分數不是太緊張,佢剛考完小考派卷,派咗兩科,全部意料之內,我只是看看今次有什麼要留意,佢係唔識定係粗心大意,叫佢看題目小心啲,答題謹慎點,今次唔識就下次努力。我女平時做完功課就會去玩,等到我返屋企時再問下佢今日教書教咗咩,我再問下佢;仲有叫佢平時上堂留心聽書,其實留心聽書已經係溫咗一大半,加埋係屋企做功課,每星期溫習一下,就已經足夠!
作為家長不要太緊張,大緊張只會事倍功半

回覆 Jane1983 的帖子

只是普通地區二線小學, 不過我記得以前讀書都係4考了, 期中,期末

所以我覺得都ok,

係測驗多d, 唯有當溫書囉, 有時測驗錯咗, 可以提提小朋友下次考試同類問題要小心.

換個角度睇,密密溫,每次少少,無咁辛苦,加油!

ckgoody 發表於 14-11-12 11:50
10月尾先測完驗,12中又話考試,大家會考試前幾時開始溫書呢,考試前果1-2個星期已經有非主科(音樂,普通 ...
兩測兩考是最普遍的,你辛苦時好多好多人正在陪你。正如樓上所講,三測三考個D點算?如果連兩測兩考都想避免,可能要搵國際學校了。

hoihoima 發表於 14-11-13 19:14
兩測兩考是最普遍的,你辛苦時好多好多人正在陪你。正如樓上所講,三測三考個D點算?如果連兩測兩考都想避 ...
我上到大學都是每年考四次,同HKU的朋友(每年年尾一次過)形成強烈對比。不過我沒有羡慕我朋友,我寧願考密D,每次無禁大壓力。

3測3考, 小朋友變考試和做功課工具

唉……我該把你地的對話用電腦放大比阿女睇,等佢知自己實在太幸福。我女四測,平曰有quiz, 不過老師好少通知。通知左佢,佢都唔會温習。上次比我found out, 嬲到我罰佢無書看及無得去公園玩。

我現在要她平曰抽一晚比佢自己温習常識,中文課本和eng lit.  星期日要佢用一些時間重温那個禮拜教過的範圍。我已常試獎佢,希望佢改善吓佢學習態度同唔好事事但但得個快字去完成功課。

不過温習三科,佢只是用左15 mins  

Jane1983 發表於 14-11-13 18:16

換個角度睇,密密溫,每次少少,無咁辛苦,加油!

其實係一年班有少少唔習慣, 依家二年班已經習慣咗了, 同埋這個方法都几啱阿女, 因為佢唔可以溫太耐書, 太耐就無心機, 所以每次溫少少都好

依家小朋友讀書, 大人小朋友都辛苦, 大家一起加油!!

Jane1983    發表於 14-11-16 21:44

期考成績出了,阿仔考取中、英、數都有八十幾分,平均分故然也是,但考取全班尾五,全級不在話下! 原本expect有二十名以內,原來現在小學生求學甚耕耘

引用:其實是否要在心理上先作調整?為何考試等同

原帖由 happy_lavender 於 14-11-12 發表
其實是否要在心理上先作調整?為何考試等同辛苦?你有這種想法,小朋友就會有相同心態,即是遲早會對學習抗 ...
Agreed! 我仔也開始視測考為挑戰,那便不覚辛苦,剛測完驗也會主動做補充練習,不過當然,前提是他特別喜歡那科。

引用:期考成績出了,阿仔考取中、英、數都有八十

原帖由 littlehei2008 於 14-11-16 發表
期考成績出了,阿仔考取中、英、數都有八十幾分,平均分故然也是,但考取全班尾五,全級不在話下!  ...
八十幾分都考尾幾

littlehei2008 發表於 14-11-16 20:36
期考成績出了,阿仔考取中、英、數都有八十幾分,平均分故然也是,但考取全班尾五,全級不在話下!  ...
8X 分算OK啦, 都考全班尾5???你個間係名校?
我仔小一, 地區其中一熱校, 平均分90到, 考全級頭1X %, 可能真係無得同出面D名校比.

ckgoody 發表於 14-11-13 14:25
8測4考,咁咪差唔多每個月都有,點解要咁密呀
Formally speaking, it should be 8評4考!
And the scope of individual 評 should be quite small and focus on the recently taught topics!
It is termed continuous assessment, being adopted by more and more schools want to relieve the students' pressure in taking 測 & 考!

‹ 上一主題|下一主題