用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 唔想小朋友讀書咁大壓力係咪只可讀國際學校? ...
樓主: lazylazypiggy
go

唔想小朋友讀書咁大壓力係咪只可讀國際學校? [複製鏈接]

winglove119 發表於 14-12-22 09:31
無錯!!
我第一次聽到我都嚇到,我以前一直以為學校老師教那科必定已受很足夠訓練。
不過都有部分啲老師真係 ...
係呀, 畢竟IB係HK都係最近呢7,8年先真係比較盛行.
唔識教書既老師度度都有, 但IB最講求既係exam technique.
sciences, maths一定係果啲料, 讀咩學制都係.
但係假設有兩個能力一模一樣既學生, 點解一個攞45另一個攞唔到45?
好大機會係因為攞唔到果個學生欠缺exam technique.

ESF學校正正就係比較忽略操卷呢樣野.

mmju  "Examination Technique"   發表於 14-12-22 16:17
mmju  Can elaborate more on examinat   發表於 14-12-22 16:16

那道補習社對ib課程了解會很足夠?

引用:那道補習社對ib課程了解會很足夠?

原帖由 samsam123321 於 14-12-22 發表
那道補習社對ib課程了解會很足夠?
又唔可以咁講,唔係間間好嘛,但學校入左唔會轉,補習社唔好隨時走得咁解啫

引用:Quote:winglove119+發表於+14-12-22+09:31+

回覆:ycykkk 的帖子

yes, exam technique is a must
More importantly is the personalized teaching and the care given to each student.
老師一個對多個學生,好難上堂時解釋到每個學生問題,Science might be easier, once you know the concept, you got the key. What student lack may simply be the practice and the
但essay writing 那些問題,老師無可能逐份逐份同你仔細睇。

引用:那道補習社對ib課程了解會很足夠?

可否不補習自己睇marking scheme?

samsam123321 發表於 14-12-23 14:17
可否不補習自己睇marking scheme?

My children never had tutors and they are doing great.
However, looks like this topic is turning into a discussion emphasising the importance of tutors for IB. So I guess anything otherwise is now consider "off-topic".

在 YouTube 上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」 - 鏗鏘集:功課奴隸:http://youtu.be/w-cQJy8zMgU

del.

引用:請問大家可否俾啲意見?小朋友9個月大,快

原帖由 lazylazypiggy 於 14-11-12 發表
請問大家可否俾啲意見?小朋友9個月大,快要返playgroup, kindergarten,因為我知要倒轉頭諗( 大學-中學-小 ...
聽講音樂學校又經濟又唔催谷

回覆:唔想小朋友讀書咁大壓力係咪只可讀國際學校?

我為小朋友選了國際學校, 不知是否選了正確的方向。現在學校以教深兩年課程為賣點, 給小朋友深功課, 回家其實是家長教。就是不想過這種生活。我仔之前幼稚園k3教乘數, 中文是我當年小二的程度, 實在令小朋友和家長都吃不消。

回覆 yinichanwang 的帖子

邊間幼稚園k3教乘数?

回覆:唔想小朋友讀書咁大壓力係咪只可讀國際學校?

I want to know too

‹ 上一主題|下一主題