用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否讀n班?
樓主: hiuwingbb
go

應否讀n班? [複製鏈接]

我覺得可以試下返n,小朋友返咗學會好唔同,
會突然大過咗好多,
況且你係ftm,就算佢真係唔習慣要退學,都好容易處理,一試無仿

引用:我都係ftm,+果時報pn都係怕龍b報k競爭大,

原帖由 yannietimb 於 14-11-12 發表
我都係ftm, 果時報pn都係怕龍b報k競爭大,有pn讀住先點都好d, 我個係8月b, 開學都只有兩歲一個月,我沒有對 ...
多謝你們意見呀。我囡10月尾龍b 是第一個沒有經驗 可能太就佢關係搞到咁 我唔知係咪唔識教佢 身邊人都叫我佢咁bb應該做大b但大b就3歲10個月 所以我真的好煩惱

引用:Quote:原帖由+hiuwingbb+於+14-11-12+發表

原帖由 ozoz 於 14-11-12 發表
2歲後喺屋企好無聊,返學玩下,學習群體生活,自理,語言表達,好好呀。

...
謝謝妳意見呀

引用:我女跟你女是同類…… 就出世到而家主要是

原帖由 寶寶常在心 於 14-11-12 發表
我女跟你女是同類……

就出世到而家主要是工人湊,我要番工,屋企冇其他人…………開頭我都諗住k班先讀, ...
謝謝你呀!我係ftm!但感覺不懂教!很矛盾呀!我下個月就要返了!

引用:我覺得可以試下返n,小朋友返咗學會好唔同,

原帖由 天悅 於 14-11-12 發表
我覺得可以試下返n,小朋友返咗學會好唔同,
會突然大過咗好多,
況且你係ftm,就算佢真係唔習慣要退學,都好容 ...
我只怕我小朋友要迫退學 心裡一定難受!

我覺得你係FTM都仲可以同小朋友番下PLAYGROUP咁, 但好似我咁係工人姐姐揍我估我仔2 YRS OLD時我會選擇比佢插班, 因為工人姐姐唔識教, 只懂佢坐響屋企發牛豆, 咁倒不如比佢番學會學到多D野LAW

引用:我覺得你係FTM都仲可以同小朋友番下PLAYGRO

原帖由 moledy 於 14-11-12 發表
我覺得你係FTM都仲可以同小朋友番下PLAYGROUP咁, 但好似我咁係工人姐姐揍我估我仔2 YRS OLD時我會選擇比佢 ...
我都覺得自己唔識教 心裡好唔開心 覺得自己好失敗 既然係咁係咪都比佢返呢?

回覆:應否讀n班?

如果係我,有學校收就讀,有機會學習自理,社交,規矩,有d經驗係要喺學校學先得,同人相處要點溝通,排隊,自己拎杯飲水,食野,去洗手間等,返學除咗學知識,仲要學好多野。兩歲幼兒坐唔定係正常,佢哋專注時間好短,唔好咁擔心,老師會有方法教佢哋,要信任老師

hiuwingbb 發表於 14-11-12 12:39
我都覺得自己唔識教 心裡好唔開心 覺得自己好失敗 既然係咁係咪都比佢返呢?

...

如果你覺得唔識教, 其實番學係好架, 因為學校多資源去比佢學野呀, 同埋我仔番左PLAYGROUP 係學左好多野, 識自理左LAW, 真係有用的...

引用:如果係我,有學校收就讀,有機會學習自理,

原帖由 chingmanbaby 於 14-11-12 發表
如果係我,有學校收就讀,有機會學習自理,社交,規矩,有d經驗係要喺學校學先得,同人相處要點溝通,排隊 ...
多謝妳意見呀!

引用:Quote:hiuwingbb+發表於+14-11-12+12:39+我

原帖由 moledy 於 14-11-12 發表
如果你覺得唔識教, 其實番學係好架, 因為學校多資源去比佢學野呀, 同埋我仔番左PLAYGROUP 係學左好多野,  ...
番咩類型playgroup?

hiuwingbb 發表於 14-11-12 12:58
番咩類型playgroup?

無特別話咩類型既, 有些可以試堂你咪睇下好唔好, 如果好咪JOIN下

引用:Quote:原帖由+大包大人+於+14-11-12+發表我

原帖由 hiuwingbb 於 14-11-12 發表
已經in了幾間下年k 但小朋友反應一般 估計沒有學校收 可能要做大b
但而家有學校收今年插班n下個月開學 我心 ...
阿囡10月b,上星期剛插班,佢係有喊,因為要分離呀。阿囡都多咀,未真係識講好多野。但希望佢有群體生活,又覺得佢自己係屋企好悶,我覺得小朋友適應力好強,雖然佢喊,我係好心痛,都有曾經覺得自己好殘忍咁,但佢開始慢慢適應,唱歌跳舞時,佢開始肯跟下老師做動作了。所以佢習慣左,就會好鍾意返學。而自己target唔係要佢學咩學術野,最緊要老師EE們有愛心耐性。

原帖由 chingmanbaby 於 14-11-12 發表
如果係我,有學校收就讀,有機會學習自理,社交,規矩,有d經驗係要喺學校學先得,同人相處要點溝通,排隊 ...
好認同呀。我加上有學校收,就試下。同埋小朋友之間會互相學習,學野係會快的架。

非常同意呀!

回覆:hiuwingbb 的帖子

我女12年11月B,當初都係搏下心態考間新校,點知收所以試下比佢讀,未夠22個月已經返學,到依家仍然係嫲嫲陪返學,有時有扭計喊,我都有諗是否太早,但見佢返學後越來越多嘢講,現在起床會講早晨,打招呼主動好多,interview無怯場,仲會返來唱歌仔跳舞,我就覺得無決定錯,雖然依家有D擔心足2歲無人陪會喊,但我相信自己個女能力,佢係強適應力的,會能夠做到,我亦會為佢加油

始終要經歷,所以我也會放手,表現擔心只會令佢對前景畏懼

我個女都刚剛足兩歲!收到油塘苗士国際幼兒园收上午插班n!成六千伩一個月!比吾比佢讀好呢?

如果未講野, 咁可以返半日, 學下秩序同自理.
又可以多D語言刺激.

引用:我個女都刚剛足兩歲!收到油塘苗士国際幼兒

原帖由 happybidding 於 14-11-12 發表
我個女都刚剛足兩歲!收到油塘苗士国際幼兒园收上午插班n!成六千伩一個月!比吾比佢讀好呢?

...
唔係想佢讀先In?

我個仔都係,超怕陌生人及環境,12/1日便返n班,佢一定喊爆,都唔知應唔應該返?苦惱!

‹ 上一主題|下一主題