用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望interview要幾耐?
go

德望interview要幾耐? [複製鏈接]

請教有經歷媽媽

21    0    0    0

回覆:德望interview要幾耐?

去年計埋等候時間約1粒鐘。在閘門口排隊,早到都可照排,工作人員要求看面試信,跟住派排隊編號的label, 1張for大人,1張for小朋友。好快便可入校園(只可1個大人入,多出的大人,可坐在更亭附近等),跟住行去幼稚園校舍,沿途有中學生揸住布偶同小朋友傾計。一批人上一樓,一批人上二樓(即有2層樓面試),上完樓梯有老師將身上label的號碼寫在面試信上,之後入等候區把面試信交給坐在counter的老師,之後等叫no., 是叫label的no., 面試先後次序就是跟排隊編號。

面試係唔知一批8個or10個。小朋友坐前排,大人坐後排,但有1段仔距離,如小朋友喊,大人可坐在小朋友後面。小朋友答問題時大人要答問卷。因已填過培正問卷,所以便好快可以填完。

面試完畢,會有夾仔之類比小朋友揀,走的時候有中學生派氣球,因必經戶外滑梯,所以小朋友可滑1次。

面試日都幾塞車,要留意。

引用:去年計埋等候時間約1粒鐘。在閘門口排隊,

原帖由 2Happy 於 14-11-11 發表
去年計埋等候時間約1粒鐘。在閘門口排隊,早到都可照排,工作人員要求看面試信,跟住派排隊編號的label, 1 ...
唔該哂!好詳盡呢!另外想請問你記唔記得上年係咪好早開始收表?8點幾?因為我睇舊post見到有人in 8點!我地今年最早都9:30先開始收表!同埋如果早d in會唔會唔洗等禁耐呢?唔好意思呀禁多問題,因為我面試時間極大機會同培正撞正。。唉!另外可否分享下家長問卷問題?super thanks !

引用:Quote:原帖由+2Happy+於+14-11-11+發表去年

原帖由 shana_tsun 於 14-11-11 發表
唔該哂!好詳盡呢!另外想請問你記唔記得上年係咪好早開始收表?8點幾?因為我睇舊post見到有人in 8點!我 ...
收表時間唔記得了,但我地是lunch後交表,in第1日9點半,我地9點2便到左,問左工作人員可以照排。越早in等候時間會越知短,因每一批人都有不同的阻滯,令下一批人遲d先有得in。

問卷問題你看看舊post有無,因我唔記得了,但我有印象是同培正差不多,但少點行數比你答,好似3條or4條,我諗目的是不想大人提水給小朋友。

如有什麼問題可以繼續問,答到我會答。面試等候區不可影相,老師見到會用咪講,等候區也有中學生拿著布偶同小朋友傾計。

回覆:2Happy 的帖子

我覺得去年應不是8點收表,因上午班是返9點的,好多校車在呢段時間出入,而且也會阻到幼稚園生返學。

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-11-11+發表

收表時間唔記得了,但我地是lunch後交表,in第1日9點半,我地9點2便到左,問左工作人員可以照排。越早in等 ...
多謝哂你。。但9點2禁早去到都要攪成個鐘都有d耐!請問可否分享考小朋友咩野?另外係咪需要second in呢?second in係咪就需要小朋友獨自入去?如果小朋友喊家長可否陪?唔知有無家長陪但成功既例子呢。。。

引用:Quote:原帖由+2Happy+於+14-11-11+發表收表

多謝哂你。。但9點2禁早去到都要攪成個鐘都有d耐!請問可否分享考小朋友咩野?另外係咪需要second in呢?se ...
第1組好似in8點,係呀,等候時間比較長,小朋友不耐煩,便去下廁所當參觀下,都好靚架! 問小朋友什麼,我只記得少少,逐個問小朋友名,擧手答問題,好似問生果名,之後每人派1個生果,再放入籃到。好似有1齊唱隻歌仔。feel到唔難的。

係呀,有2nd in, 計埋等用左半粒鍾,我也是早左到,早D in完。等叫no. , 小朋友同大人一齊排隊,8個1組,小朋友入1個課室,大人就頭2個跟老師入課室,1個老師in1對父母,其餘6組在門口遠處等in完出來的家長,之後入課室。舊post有人話陪in都收左。問大人的問題可在舊post找,因我都係問左舊post果d,點解揀德望,有咩期望,屋企用乜野語言等。

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-11-11+發表

第1組好似in8點,係呀,等候時間比較長,小朋友不耐煩,便去下廁所當參觀下,都好靚架! 問小朋友什麼,我只 ...
多謝哂你,真係好詳盡!感激 其實我9點係培正in....但以我交德望表推斷,因為我係第一日最早交,果陣前面排十幾個左右。。我估我會係in第一日8,9點,同培正撞哂 但我prefer德望多d,好似易收d

引用:Quote:原帖由+2Happy+於+14-11-11+發表第1

多謝哂你,真係好詳盡!感激 其實我9點係培正in....但以我交德望表推斷,因為我係第一日最早交,果 ...
同1時段有幾個課室同時interview, 所以應有幾十人同1 time slot,但我唔肯定是否跟交form次序interview, 如果係好有機會in 8點。培正好似遲到無得in, 因正是daddy帶去in, 所以流程話唔到你知。培正難d因有男仔一齊爭。

同1時段有幾個課室同時interview, 所以應有幾十人同1 time slot,但我唔肯定是否跟交form次序interview, 如 ...
就算in 8點都好難趕得切了。。除非好快攪掂啦

引用:Quote:原帖由+2Happy+於+14-11-11+發表同1

就算in 8點都好難趕得切了。。除非好快攪掂啦
培正那日in?德望去年是11月最尾及12月第1個星期六。

培正那日in?德望去年是11月最尾及12月第1個星期六。
培正都係29號,當我收到培正時間,我打定輸數了

引用:Quote:原帖由+2Happy+於+14-11-11+發表培正

培正都係29號,當我收到培正時間,我打定輸數了
德望都未知幾時in,仲有希望。建議搭的士,唔好揸車如徳望in先,因徳望附近冇位比私家車等,仲有交通警來維持秩序。

原帖由 2Happy 於 14-11-12 發表
德望都未知幾時in,仲有希望。建議搭的士,唔好揸車如徳望in先,因徳望附近冇位比私家車等,仲有交通警來維 ...
我問過,會係11月尾12月頭,所以第一日多數都係29號

引用:Quote:原帖由+2Happy+於+14-11-12+發表德望

原帖由 shana_tsun 於 14-11-12 發表
我問過,會係11月尾12月頭,所以第一日多數都係29號
唔好喊住,等埋封面試信先,如8點in, 便早點到,排頭位,如果頭批人,都有望半個鍾攪掂。

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-11-12+發表

唔好喊住,等埋封面試信先,如8點in, 便早點到,排頭位,如果頭批人,都有望半個鍾攪掂。

...
你真好人,真係好多謝你

引用:Quote:原帖由+2Happy+於+14-11-12+發表唔好

原帖由 shana_tsun 於 14-11-12 發表
你真好人,真係好多謝你
收到面試信,話我知有冇撞時間

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-11-12+發表

收到面試信,話我知有冇撞時間
應該呢兩日會收到了

我都好緊張, 希望培正, 德望兩間無撞時間啦....

回覆 2Happy 的帖子

多謝你詳盡的資料, 好有用啊~!!!
‹ 上一主題|下一主題