用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一課外讀物
go

小一課外讀物 [複製鏈接]

小兒小一,有甚麼好的中英文讀物推薦嗎?

19    0    0    0

引用:小兒小一,有甚麼好的中英文讀物推薦嗎? +

原帖由 little_snow 於 14-11-11 發表
小兒小一,有甚麼好的中英文讀物推薦嗎?
可以先說说他最近看過什麼書嗎?好讓大家了解他的程度再推介。

回覆:little_snow 的帖子

有無看Kipper?

回覆:小一課外讀物

他看過kipper至level 3,4左右,以他自己能力只到這level,會繼續看下去。我陪讀magic tree house,他也很喜歡。偶然抽一兩句叫他認。peter and Jane看到6b左右,因內容太悶,只叫他每天看一版。

中文有開始陪讀閲讀123系列橋樑書,他也很喜歡,偶然叫他讀一兩句。

引用:他看過kipper至level+3,4左右,以他自己能

原帖由 little_snow 於 14-11-11 發表
他看過kipper至level 3,4左右,以他自己能力只到這level,會繼續看下去。我陪讀magic tree house,他也很喜 ...
可先继續看ort及青田「我是小一生」或其他系列,先储多些字詞,之後可讀的範圍便可擴大更多

little_snow 發表於 14-11-11 13:15
他看過kipper至level 3,4左右,以他自己能力只到這level,會繼續看下去。我陪讀magic tree house,他也很喜 ...
仲有幾本橋樑書好好睇的, 我書展時响讀書人買, 一本係《狐狸的錢袋》我囡囡自己睇到流眼淚。另一本係《母親的愛有幾近》, 仲有《一個儍蛋賣香屁》等等, 非常好睇。另外, 最近見商務出咗兩套中文pocket books, 係一啲外國名著譯本, 帶出街有時間講一兩個都幾好的。
另外《一年級鮮事多》系列(一至六年級)也好有趣。仲有, 男仔可能都鐘意西遊記、水滸傳同三國演義。

回覆:小一課外讀物

多謝哂!等我去圖書館睇下有冇先!
仲有冇推介呀?

little_snow 發表於 14-11-11 19:00
多謝哂!等我去圖書館睇下有冇先!
仲有冇推介呀?
仲有一套系列係超好睇的, 係講中國節日, 例如《年獸阿儺》、《媽祖林默娘》等等, 會將牛郎織女、乞巧節、中秋等等等既中國傳統節日故事, 好似有十本八本, 真係超好睇。

引用:Quote:little_snow+發表於+14-11-11+19:00+

原帖由 little_yolky 於 14-11-12 發表
仲有一套系列係超好睇的, 係講中國節日, 例如《年獸阿儺》、《媽祖林默娘》等等, 會將牛郎織女、乞巧節、中 ...
多謝介紹!好似真是好吸引喎!等我去圖書館望下先。書局有嗎?
有英文書介紹嗎?

little_snow 發表於 14-11-12 13:03
多謝介紹!好似真是好吸引喎!等我去圖書館望下先。書局有嗎?
有英文書介紹嗎?

...
我响書展買的, 你上「讀書人」網站睇下, 商X同三X呢類書係少啲既。

至於英文書, 我兩老啲英文都唔好, 所以唔敢亂介紹。俾小朋友自己睇的, 有例牌ORT, 我仲訂咗Story Box雜誌, 勝在貪佢有CD, 如果係伴讀書, 我C6就最鐘意買得奬繪本書(封面有個大圓金色或銀色章果啲)。

引用:Quote:little_snow+發表於+14-11-12+13:03+

原帖由 little_yolky 於 14-11-12 發表
我响書展買的, 你上「讀書人」網站睇下, 商X同三X呢類書係少啲既。

至於英文書, 我兩老啲英文都唔好, 所以 ...
Thx

引用:Quote:little_snow+發表於+14-11-11+19:00+

IloveJJ 發表於 14-11-13 11:49
呢本叫「中國童話」,由一月到十二月,一個月一本,但都幾深。
都唔會, 好似故仔咁, 阿囡小一時睇晒了, 佢好鐘意。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-11-13+11:49+呢本

IloveJJ 發表於 14-11-13 14:34
你個女好叻噃!我個仔都有睇,佢都話自己睇得明,但我睇過個內容,我自己覺得有啲難明。

...
好似睇故仔咁, 阿囝都話睇得明喎

其實, 佢哋唔係個個詞都明, 尤其四字詞, 但會估。不過, 初初學習閱讀, 我唔會咁掃興要佢逐個字了解咁無趣, 今年暑假啦, 有兩個月時間, 到時佢會知味道了。

‹ 上一主題|下一主題