用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試溫書苦中作樂
go

考試溫書苦中作樂 [複製鏈接]

囡囡小二,weekend陪佢溫書準備考試。尋日見佢溫到有啲悶,就間中走去洗吓面,一陣又俾佢吓洗碗(佢鍾意),等佢精神啲。到溫中文詞語,我話如果默啱一個,就可以揀食一啖小食、飲一啖汽水或者吸一個印仔喺簿,結果佢默得又快又準,覺得好好玩,仲叫我上嚟EK分享,等其他小朋友都可以好似佢咁。
Daddy夜晚同佢講話讀得咁辛苦,請佢去食好嘢,俾我即時更正只係讀得用功,唔係辛苦。如果成日覺得溫書辛苦就唔好喇,希望大家考試期間也多啲正能量!
   3    0    0    0

oh_really 發表於 14-11-10 13:41
囡囡小二,weekend陪佢溫書準備考試。尋日見佢溫到有啲悶,就間中走去洗吓面,一陣又俾佢吓洗碗(佢鍾意), ...

完全贊同!第一步是要孩子不抗拒溫習。我也用近似方法,在溫習中阿仔(小一)會獲得許多讚賞,寫到累會得到爸媽幫他按摩手手,悶了又可玩個小遊戲;久而久之他便很喜愛主動溫習。我更告訴他只要平常留心上課,用心溫習,測驗考試時便是他獲取讚賞的時間。他現時不單不怕測考,更變成期待。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:+本帖最後由+happy_lavender+於+14-11-10+1

venicebb 發表於 14-11-10 23:47
Yes, 一齊努力,明天考中作,後天考中文
我仔已考完,暫時派的成績都不錯,全在90分以上。但分數並非重點,我最開心的是他在考試完結當天主動溫書,他說考試時有些地方做得不好,所以要溫番。我聽見他這樣說,心裏著實高興,亦證明現時所用的一套發揮功效。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:venicebb+發表於+14-11-10+23:47+Yes

happy_lavender 發表於 14-11-11 00:00
我仔已考完,暫時派的成績都不錯,全在90分以上。但分數並非重點,我最開心的是他在考試完結當天主動溫書, ...
前世修來既福氣。

我都好讚成, 尤其係初小, 唔駛下下要攞幾多幾多分至夠。

樓下有位小三小朋友, 小一時臉肥肥, 紅當當好可愛。已經入咗間活動教學既學校, 但日日阿媽放工返去就鬧鬧鬧, 佢就喊喊喊, 日日報時訊號一响, 就由8:00鬧到10:30, 近日仲有延長趨勢。個小朋友俾人鬧咗3年, 依家一早見佢坐校車, 臉仲係肥嘟嘟, 但已經臉色蒼白, 無厘神氣了。
‹ 上一主題|下一主題