用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat過來人回顧
go

St Cat過來人回顧 [複製鏈接]

St Cat以往收細b,我是兩名細b讀SC的媽媽,這是我對SC六年來的感覺:
女兒面試時只有1歲11個月,我們沒有人事關係,小女亦冇特異功能,只是面試時有聽指令完成,當年被SC取錄很高興。幼稚園三年來也很愉快,SC其實好實在,沒有大多花巧的東西收費,而且沒有太多父母要參與的功課,適隨尊便。雖然是好學校,但覺得不是大家吹棒到的神校這樣,它是一間實事求事的幼稚園而已。三年來,它可以train 到膽小的女兒大膽左,喜歡閲讀(小女小三,已可以閱讀我中一時英國文學的故事書)。它不會強迫小朋友寫字、冇默書,它要求多認字,多oral表達去學習。有部分老師的確麻麻地,但課程編制overall很好。升小方面,不要以為人人都派位好,是可以全軍覆沒的。反而小女叩門很容易,小她三年的細佬我們都寧不讀便宜一點的幼稚園,也放在SC。細佬BB時沒有姐姐咁醒目,SC取錄他的原因大概因為姐姐是畢業生。K1時懞盛盛,但我寄予SC可以幫助他成長。現在K3,細佬果然也喜歡閱讀,每星期主動寫信給班主任(可以寫信我已很感動)。4歲時也能獨立閲讀英文書。主動參加學校説故事比賽。回顧未入學時的細佬,SC真的教得很好。那種自我追求學習的態度,我想是一般谷的幼稚園不能offer的。升上小學的姐姐,學寫中文雖然有點吃力,但閱讀理解方面相比其他幼稚園生好。近年SC中文教深了,希望下年細佬上小一時會輕鬆些。

MrBeast    發表於 14-11-11 09:55
   40    0    0    0

Thanks for your sharing. It's really what we want our kid to study @ SC due to the education system provided, happy school with no stressful and develop kid in independent way.

回覆:St Cat過來人回顧

真系多谢你分享呢!

回覆 cuccw 的帖子

Thanks for sharing~

Is your daugther studying in govt aided school or private DSS school?

回覆 Bmwbobo 的帖子

一缐男女津校,因為細佬日後也可以一起

我朋友孩子是KV,在kv成績優異, 小一時中文閱讀理解整part錯曬架。小女雖然不是識寫很多字,但閲讀理解從小冇問題。但入SC要注意是考小學無保證。

引用:+本帖最後由+cuccw+於+14-11-10+11:31+編輯

原帖由 cuccw 於 14-11-10 發表

St Cat以往收細b,我是兩名細b讀SC的媽媽,這是我對SC六年來 ...
多謝分享呵

thank you so much for your sharing

引用:+本帖最後由+cuccw+於+14-11-10+11:23+編輯

我朋友孩子是KV,在kv成績優異, 小一時中文閱讀理解整part錯 ...
對,任何名幼也有機會全軍覆沒,名幼俾一張名幼成績表你去見學校,但背後家長功夫可真不少。SC小朋友放學後補英文補中文補數學,師空見慣。

THANKS FOR SHARING,,,

我女都係細B, 我中以為SC吾收細B, 我女未夠1 歲11 個月已經IN左SC....D TASK當然吾識做啦, 但老師問既野佢又答到, 雖然我都知收我個女機會吾大, 但起碼知有細B都收先, 吾係外間講既吾收細B...

引用:THANKS+FOR+SHARING,,,我女都係細B,+我中以

原帖由 sibylyau 於 14-11-10 發表
THANKS FOR SHARING,,,

我女都係細B, 我中以為SC吾收細B, 我女未夠1 歲11 個月已經IN左SC....D TASK當然吾 ...
6年前咪得囉。

回覆:cuccw 的帖子

請問入小學無保證即是如何?

回覆 Sausauyeung 的帖子

即是SC沒有聯系小學,小朋友未必保證有私校或直資收

我地上年k1只收到去10月31日出生既小朋友,今年收到12月31日嗎?上年都有9-10月細b入到st cat K1

我上星期入一間班房,見到生日會D小朋友人頭相,最少是7月8月出世的平均是1個.....

回覆:chungayu2 的帖子

十,十一,十二月果啲係超大b.

引用:+本帖最後由+cuccw+於+14-11-10+11:31+編輯

St Cat以往收細b,我是兩名細b讀SC的媽媽,這是我對SC六年來 ...
我大女同學都有12月,有個12月尾之前考直私可能太細未ready,無offer,到叩門時狀態大勇,叩乜有乜,入咗一缐津小,已經開學幾個月,掌握無問題。當時k1 interview 未夠2歳,全部做到,但亦只有sc一間肯答而有offer。

回覆 ozoz 的帖子

咁真係注定要讀sc

多謝分享!

好感恩 最後我都決定左比小朋友去sc!
果時有一間都係大家熱門既學校收左 仲要am仲要屋企附近 我可以自己送返學 可以慳返好多時間!仲有出名有interview班送 我都曾經好動搖 但老公話想個小朋友開心d 所以最後我pm都去左sc! 唔係話另一間唔開心 係我知道sc嗰種唔谷先係啱我地 我就係鍾意sc咩都俾小朋友自己去探索 去研究 玩住學 咁先係小朋友嘅童年 so far我小朋友返學都好開心 遇到嘅老師都好有經驗!

‹ 上一主題|下一主題