用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 談將軍澳幼稚園面試後感
go

談將軍澳幼稚園面試後感 [複製鏈接]

我囝暫時IN咗以下幾間幼稚園. 會再UPDATE, 因為各人感覺及看到的地方不同, 歡迎大家分享一下面試後感, 幫助大家日後選幼稚園.

仁愛堂   小組    等候時間十五分鐘  入第一間課室小朋友自己玩玩具, 老師會問家長點解㨂佢學校, 小朋友喺屋企係點? 但老師不是每個家長都問嘢, 但都有留意小朋友玩玩具嘅情況, 大約十分鐘後入第二間課室, 小朋友坐前面, 家長坐後面, 同老師SAY HELLO, 分音樂玩具比小朋支唱歌及收回, , 問眼耳口鼻响邊度. 每人送貼紙一張. 大約十分鐘.

***本人覺得等候+面試過程還可以. 有大肌肉區, 校舍整潔, 光線充足.

樂緻  個人  等候時間五分鐘 老師say hello, 問小朋友叫咩名, 比玩具小朋友, 睇下佢識唔識玩, 認colour等, 老師介紹學校每日會做啲乜, 問小朋友平時係點. 大約十分鐘

***本人覺得等候+面試過程有點簡單. 看不到其他環境, 無得評論. 校舍整潔, 光線一般.

梁省德    小組   等候時間三十分鐘 入第一間課室小朋友自己玩玩具, 老師會留意小朋友玩玩具嘅情況, 無問家長嘢. 大約二十分鐘後入第二間課室, 聽校長介紹學校課程, 教學理念等, 問家長點知佢間學校. 介紹自己小朋友等. 大約二十分鐘.

***本人覺得等候+面試過程實在太耐.去到最後小朋友已無耐性聽校長講嘢. 有大肌肉區, 很多教學玩具. 校舍整潔, 光線充足

施吳淑敏  小組    等候時間五分鐘  入課室小朋友自己玩玩具, 大約五分鐘, 跟住就要故事. 大約五分鐘. 無問家長嘢. 跟住老師會同家長小朋友一同環繞學校一週, 介紹課室廚房廁所等.

***本人覺得等候+面試過程實在太快. 小朋友玩一陣要佢坐响度聽故事, 小朋友會行咗去. 校舍不是很整潔, 有點舊. 廁所有異味.

英皇  小組    等候時間五分鐘 入課室小朋友自己玩玩具, 大約五分鐘, 跟住就叫小朋友家長一齊起身唱歌DANCING, 做動作. 大約十分鐘. 跟住小朋友自己玩玩具, 老師有過來看看小朋友玩玩具情況. 大約五分鐘.

***本人覺得等候+面試過程還可以. 有小型大肌肉區, 佈置咗萬聖節好靚. 有一個英文老師, 老師普遍友善.

力勤  個人  等候時間十五分鐘 老師say hello, 問小朋友叫咩名, 比玩具小朋友, 睇下佢識唔識玩, 穿珠入一條膠繩, 認形狀, 認生果. 父母等 要小朋友收拾推櫈. 大約十五分鐘

***本人覺得等候+面試過程還可以. 有大肌肉區, 有圖書閣, 校舍整潔, 光線充足. 很多教學玩具.

獅子會  小組    等候時間五分鐘  入課室小朋友坐前面, 家長坐後面, 同老師SAY HELLO, 用布偶打招呼, 問小朋友叫咩名, 同布偶握手, 唱歌做動作, 大約十分鐘, 跟住小朋友自己玩玩具, 老師不是每個家長都問嘢, 但有留意小朋友玩玩具嘅情況. 大約十五分鐘,

***本人覺得等候+面試過程還可以.看不到其他環境, 無得評論  有一個很大的大堂有棵假的大樹, 下面有枱櫈, 校舍整潔, 光線充足.

4    0    0    0

回覆:談將軍澳幼稚園面試後感

好詳盡的報導
了解更多

引用:+本帖最後由+doraemi115+於+14-11-9+11:31+

原帖由 doraemi115 於 14-11-09 發表

我囝暫時IN咗以下幾間幼稚園. 會再UPDATE, 因為各人感覺 ...
好詳盡..多謝分享!!

梁省德我都有去in..in得勁耐..我女女去到聽校長簡介已經唔耐煩..大喊..扭計..因當時又肚餓..咁岩又派餅..所以失控..唉!!

之後我in方王4點..差點趕唔到..
保良局方王換娣..父母報到後..可陪同小朋友到出面玩..熱身左大約20分鐘.由於人數眾多..小朋友等叫名分批入!! 唔肯定有冇分別..我女張接見證係粉紅色..唔知係咪分左大細b去in..因我見其他人係白色..希望有人可以解答..
5個小朋友等入課室group in..枱上有各種玩具,小朋友各自拿玩具玩..2個老師分別走來考小朋友..隨機拿枱上玩具考..問小朋友叫咩名..邊個同你黎..等女答岩晒.最後問家長點解簡佢學校..答完就走..我地無最遲開始in..但最早就被請離開..我都打定輸數..我唸係衰左我答果part..
校舍大..新淨..光猛..硬件好..面試人多但唔亂,.

天主教聖安德助
一位家長連同小朋友上去聽學校簡介..之後10位小朋友group in..咁多間學校中最無成意係呢間..10位小朋友得1位老師帶領..1位老師從旁mark分..人手好似唔夠..1個老師睇10個人..除非你小朋友好突出同天主教徒..如果唔係都好難入圍..如果係細b就仲難..唔使唸..

hi,
想問下媽媽們想小朋友入將軍澳邊兩間學校?

我同我先生大約係厚得宣道/保良局方王換娣/青衣商會。

thanks

回覆:doraemi115 的帖子

我尋日in完聖安德肋同青衣商會。

青衣商會無簡介會,安排差。一入門口喺前台登記跟住等叫名,攪到兩旁堆到幾十人感覺好似睇門診排街証。入到去同老師面試(老師較年青),我個囡未夠兩歲但老師竟然問佢番N班未?好彩我個女都識答老師啲題目,同老師數1,2,3時我個囡講one, two, three。老師竟然話叫我唔好教阿囡英文,因為佢間幼稚園係中文教學但事實我個囡都有用中文答老師問題,我覺得好奇怪。到老師問家長,佢只係不停咁問我阿囡有無番playgroup同會唔會番N班,感覺真係好cheap。我同阿囡in過6間幼稚園,出名同村校都有,但從無一間會問呢啲咁表面cheap嘅問題。老實講,我對呢間幼稚園真係無咩好感。

下午再去聖安德肋,聖安感覺好好多,安排好,喺出面排到夠鐘就入得學校。入到去跟住坐低等睇slide show,約十分鐘左右入去group in,老師比青衣商會成熟得多,感覺老師handle小朋友經驗多啲。佢哋應該係從旁觀察家長與學生嘅親子關係,感覺良好。我都希望阿囡入到呢間幼稚園。

bonmom  完全同意你的觀感  發表於 14-11-9 22:15

引用:Quote:原帖由+doraemi115+於+14-11-09+發表

原帖由 babygini 於 14-11-09 發表
好詳盡..多謝分享!!

梁省德我都有去in..in得勁耐..我女女去到聽校長簡介已經唔耐煩..大喊..扭計..因當時又 ...
我囝都係,要即刻開左包餅嚟食!攪到我去唔倒循道衛理!好心校長攪個簡介會啦!小朋友邊有心機聽吖!

引用:+本帖最後由+yankazama+於+14-11-9+16:20+

原帖由 yankazama 於 14-11-09 發表

我尋日in完聖安德肋同青衣商會。
梁省德個校長都有問有無讀Playgroup

回覆 yankazama 的帖子

我今日in 咗青商,又係老師明明對住份form,應該見我囡未夠2歲,都問我返N 班未,我話未夠秤之後佢兜,話嚟緊會唔會返N 班,唔知我地係咪同一個老師呢

明天我都in青衣商會,唔知佢地會唔會問我lee個問題,明天in完話比大家知。

回覆 gigi2710 的帖子

上次有問我同我老公點解會揀呢間幼稚園

回覆:談將軍澳幼稚園面試後感

青衣個老師做哂佢所有檯上啲紙同玩具,我覺得佢問得太多問題

piggymonkey  super agree  發表於 14-11-13 12:02
bonmom  Agree!  發表於 14-11-13 07:49

回覆:chan420 的帖子

請問你小朋友可以答對晒問題嗎?

引用:請問你小朋友可以答對晒問題嗎? +

原帖由 babygini 於 14-11-13 發表
請問你小朋友可以答對晒問題嗎?
有两三條答唔到

引用:青衣個老師做哂佢所有檯上啲紙同玩具,我覺

原帖由 chan420 於 14-11-13 發表
青衣個老師做哂佢所有檯上啲紙同玩具,我覺得佢問得太多問題
我只係叫數杯,砌lego,同睇圖畫問問題,可能見我小朋友唔講嘢,都唔問咁多!
問得多機會大啲?

回覆:丁丁BeBe 的帖子

青商問家長問題多嗎?

引用:青商問家長問題多嗎? +

原帖由 vvik 於 14-11-13 發表
青商問家長問題多嗎?
我覺得多,仲要佢會就住你嘅答案去問你唔同問題,好靠父母反應

回覆:gugupug 的帖子

好淆底,未做功課

回覆 gugupug 的帖子

Agree, 佢一輪咀咁問我和阿女

我囡扭計唔肯坐低, 我揾支熊仔筆氹佢坐定, 佢就問呢支咩嚟, 你要畫乜, 俾張紙你畫好唔好, 跟住趁佢畫時狂問問題, 食飯未 (我lunch 之後in),  食咗D 乜, etc....

佢問我點解住觀塘但揀TKO 學校, 我話因大女返學後, 要帶返學放學, 工人姐姐好難一湊二(有個妹妹), 所以大女會跟住TKO 的外婆湊
跟住佢問我女, 妹妹係邊, bla bla bla...

暫時in 咗7間學校, 呢間問得最多嘢, 但佢係極速問, 成個過程都係10分鐘左右

回覆 piggymonkey 的帖子

坐都未坐定就開始問, 好似好chur

piggymonkey  chur 爆  發表於 14-11-13 12:33

我都有IN青商, 係問好多家長問題, 可能阿囡係大B, 對佢黎講所有問題動作都好簡單, 簡單到佢唔想答, 但問題如對細B黎講, 我覺得好幾難
人地話IN青商, 老師問小朋友問題時, 家長唔好出聲, 唔係就會扣分

我囡IN完仲係出面玩到唔肯走
‹ 上一主題|下一主題