用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 堅道真光
go

堅道真光 [複製鏈接]

大家今日in 成點?

1    0    0    0

回覆:堅道真光

聽故事叫做坐得定,但無咩反應,隔離個男仔成日走黎走去,攪到佢成日兩頭望。問題環節有做齊動作,但唔算快手。

聽故事時,我個女只係坐係度,而同組有小朋友已經懂得跟著老師做動作、又答老師問題,我見校長即刻點頭、並叫身邊的老師打記號。我相信我已經無望!

請問堅真課程如何?著重英語還是怎樣?

大家覺得佢interview咁簡單,會點決定收生?我有個感覺係個個都會識做晒佢地嘅指令。。。

回覆 sakbbjaijai 的帖子

我覺得主要睇第一part 老師講故事時小朋友嘅反應,淨係坐定定未必得,我諗佢地睇下d學生係咪專注、投入噤聽老師講故事,例如我個組有小朋友會跟著老師做動作,甚至主動答老師問題,哩d表現已經高下立見。而第二part 我相信大部分小朋友已經掌握到,所以完成到只係基本要求。

引用:回覆+sakbbjaijai+的帖子 我覺得主要睇第

原帖由 iris0x0 於 14-11-09 發表

我覺得主要睇第一part 老師講故事時小朋友嘅反應,淨係坐定定未必得,我諗佢地睇 ...
但第一part,  我地組十幾個小朋友,more than 十個都有反應架 wor

你個組d小朋友都好合作,因為我個組只有2個有反應,我個女都只係坐係度、無反應。我諗如果有噤多小朋友都通過哩兩part,可能會篩選淨哩d小朋友。
以老師同學校嘅角度,可能會再睇下小朋友有無讀n班,同埋住得遠唔遠!

這全是純粹個人意見,因為我都係新手媽媽😅

面試的內容好合理好直接,但頭尾20min真係唔夠亞囡熱身,佢應得好細聲。只有一tart即著的小朋友才會被選上。

比D參考大家,我女上年in K1, 聽故事果part留心坐定定,有擧手答問題,group in果part全部識,但穿珠全組最慢,結果全日waiting, 但最後都收

‹ 上一主題|下一主題