用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問:馬鞍山威寶國際班好吾好?
go

急問:馬鞍山威寶國際班好吾好? [複製鏈接]

如題~有冇識人讀過?點解咁少人提?佢地係咪開好多班?同埋係咪有得in就多數都收?因小朋友interview果日表現麻麻,但都收左)Thx~

2    0    0    0

我B都收到offer,但我不會去讀,因為聽說學生流失率高同面試個感覺老師比較敷衍

引用:我B都收到offer,但我不會去讀,因為聽說學

原帖由 kitkit100 於 14-11-08 發表
我B都收到offer,但我不會去讀,因為聽說學生流失率高同面試個感覺老師比較敷衍
  ...
謝謝回覆! 我都聽聞佢係全年收生,可能真係流失率高,所以全年有位,仲有冇人可比些意見?

回覆:Bota34 的帖子

我女都有國際班offer, 但會騎牛搵馬,如有其他學校收,我都未必會比亞囡讀威寶。
敝開師資唔講,校舍寬敞,環境優靚,可惜蚊子比較多

引用:我女都有國際班offer,+但會騎牛搵馬,如有

原帖由 PurpleLove 於 14-11-09 發表
我女都有國際班offer, 但會騎牛搵馬,如有其他學校收,我都未必會比亞囡讀威寶。
敝開師資唔講,校舍寬敞, ...
Typo: 優靜

回覆:急問:馬鞍山威寶國際班好吾好?

如果同boxhill比,有咩pros and cons?

我仔下個月返國際班啦!非常期待!

PurpleLove 發表於 14-11-9 22:38
敝開師資唔講,校舍寬敞, ...
想請教為何不繼續在威宝呢?
我嗰日去openday, 佢哋老師, 校舍同課程都好OK, 對我來說, 只是較隔sip..我正諗緊Boxhill vs Wellborn.... any comment for me pls??
thanks!!!

引用:我阿女讀緊k1國際班的全日班,其實呢度既外

原帖由 Lucky5 於 14-11-19 發表
我阿女讀緊k1國際班的全日班,其實呢度既外語老師幾好的,早幾日家長日我叫左我老公去見家長佢都話老師既英 ...
咁亞女讀得開心嗎?
有冇功課做?

終於有時間寫我對威寶既認識同感受⋯
威寶真係冇乜唔好,最差就係D admin!!!! 見一次想投訴一次!所以就趕客囉!

校園大之餘,又好細心,N班一個校舍,K另一邊校舍。N班校舍既設施都係為較小既學生而設,枱櫈矮D,連有蓋操場既滑梯等遊樂設施都比K班校舍的較矮,好適合二歳左右小朋友。

師資方面,我親眼見過最少有四個外籍金髮老師,我認識兩個,一個是從加拿大來的,口音好,亦好有愛心。另外有個中國人NET,口音好,英文也好好,令人滿意,(本人原是中學英文教師,專門教高中生,有外國口音,故對幼稚園英文老師有一定的要求,曾帶仔仔參加yxxk 的pg, 由原校英文老師教,大部份是亞洲人,口音還可以的,但第一堂grammar 錯到離譜,我立即跟主任反映,之後有所改善)。其他老師同姨姨大部份都好好的。

課程是很深的,K2 or K3 已背和寫唐詩,如登鸛雀樓, 也有教phonics,如果上 local 小學一定冇問題。

學生都好有禮貌,好乖巧,係我親眼所見的,K1男仔們會讓D玩具比我仔(那時佢先十八個月),仲會教佢玩,我好impressed ar! 因為在clubhouse 見過太多唔禮讓的大男女孩!

暫時諗到的係咁多⋯我唔係打手黎架,我去左兩、三次open day, 帶佢返左大半年pg, 起碼三、四十堂,所以都見到幾多野!

引用:Quote:PurpleLove+發表於+14-11-9+22:38+我

原帖由 calvinlinda 於 14-11-20 發表
想請教為何不繼續在威宝呢?
我嗰日去openday, 佢哋老師, 校舍同課程都好OK, 對我來說, 只是較隔sip..我正諗 ...
其實我仲諗緊⋯⋯
直覺覺得呢間學校全年收生,好似冇乜家長特別like咁。但好處係校舍較大,小朋友應該會讀得開心。
For me, 我喜歡boxhill多D,native English teachers 比較多和比較pro

引用:Quote:原帖由+calvinlinda+於+14-11-20+發

原帖由 PurpleLove 於 14-11-20 發表
其實我仲諗緊⋯⋯
直覺覺得呢間學校全年收生,好似冇乜家長特別like咁。但好處係校舍較大,小朋友應該會讀 ...

點為之比較pro 呢? 佢D net 大多好後生,好鬼妹格,比較happy school and hea....

我朋友個仔仔讀緊,入左先發覺超多超green 老師

我又講下我對威寶感受先(講明我仔現在都响威寶番緊主流班)
太多人誤解佢全年收生呢個問題,N班上午有主流班同國際班 仲有一班全日國際班,而下午主流國各一班 。以我所知現時主流班上下午都30個學生 3個老師一齊上。
上下午國際班都2個老師一個係鬼妹一個中國人,全日國際都一樣。未計主任同普通話老師 另外教主流班英文外籍老師  負責N班老師5小人架 。
我本來都諗住原校上k 最近我仲知道K班主流有個特色同出面一般主流班唔同就係 數學都會用英文教  ,我聽到好意外 就係呢一點令我更想自己小朋友原校上K 。

K2~3主流上電腦堂都係有外籍老師一齊上 所以我覺得小朋友係好多時間接觸到英文,可能我自己係英文有限,如果我仔轉國際班我實搞5掂無中文學我又5想(國際半日無中文學架),所以簡左主流班。

我眼見無論n或者K都好  威寶係幾多外籍老師 日文都係日籍老師教 k國際班如果番全日 上午學英文下午正常係學中文 因為呢間學校有日籍小朋友 所以有小朋友5學中文學日文 我覺得好利害 學校可以顧及到日籍學生。

回覆:PurpleLove 的帖子

我知國際班係多親子功課 資料搜集。

引用:Quote:原帖由+PurpleLove+於+14-11-20+發表

原帖由 dragonwarrior 於 14-11-20 發表
點為之比較pro 呢? 佢D net 大多好後生,好鬼妹格,比較happy school and hea....

我朋友個 ...
以下純粹個人感受,不喜勿插!

其實兩間Open day我都去過,覺得Boxhill外藉老師人數比較多,口音都好native。而且那裡的老師好主動撩D小朋友玩, 佢哋見我個囡喊,都表現很有愛心,好主動氹我個女,請佢同其他小朋友一齊玩,引佢笑,這令我好感動,可惜我囡實在太怕羞,始終唔肯玩。
威寶那天主要參觀校舍,㚈藉和普通話老師介紹學校設施,小朋友在課室玩玩具,playground度玩下滑梯,感覺一般。
可能我仍未能在短時間體驗到呢間學校的好處。
不過⋯⋯最重要係:
本人大仔之前讀過威寶,老師疏忽照顧,嬸嬸又冇拖乾洗手間地面嘅水,令到剛上N班兩天的小兒slipped在地上,後腦落地,嚇到佢喊左好耐(我都想喊,好肉痛!~ 自己疏忽令BB受傷也肉痛啦,何況是第三者!?)
之後每次返學都要攬住個班主任上堂,維持了3星期,最後我哋轉左校,亞仔就冇再喊。之後仔仔到而家都仲記得返呢間幼稚園唔開心!Sigh!童年陰影!
其實此事已事隔多年,如果唔係因為我懶,C6又貪同區近近地,否則也不會報威寶,希望佢地現在有改善啦!
雖然這樣意外偶然也會發生,只怪自己唔好彩吧!

引用:Quote:原帖由+Lucky5+於+14-11-19+發表我阿

下星期IN pn, 想八下IN 咩呢?

回覆:bluebear_bk 的帖子

我係沙田媽媽會個邊打過一次interview經驗,你唔介紹既可以去睇下

‹ 上一主題|下一主題