用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔2nd in 及結果 2015/16
樓主: Angine
go

男拔2nd in 及結果 2015/16   [複製鏈接]

smlsml 發表於 14-11-26 22:32
Has anyone ever  heard that they are going to select 120 boys only and save 30 places for "knocking  ...

無聽過,但空穴來風未必無因,而且亦好似有一定既合理/邏輯性,但就應該唔係 for 扣門..

每年都聽到唔少 3rd interview 既例子;小學部好似係每年放聖誕假前派信,但有部份 waiting 人士係一放完假就開始 3rd interview,咁樣照估計 call 3rd in 係假期中發生既事..  而且 3rd in 係由中學部校長親自接見,估計可能係一d marginal case 或有關係人仕..  如果唔係有預留位,點會咁快 call 咁多人 3rd in

回覆 Taloon 的帖子

Call 多人來3rd IN,就係要選精英(滄海遺珠),唔代表有好多小一位。

eggmama 發表於 14-11-28 09:54
回覆 Taloon 的帖子

Call 多人來3rd IN,就係要選精英(滄海遺珠),唔代表有好多小一位。 ...
3rd in 好得意的,in 個陣會講明,例如今次 in 30 人,會選其中 15 人。
所以 3rd in 時真係起碼會有十零廿個位..  然後可能到六七八月又可能會再有..

以上係朋輩間聽返黎,一路都奇怪點解 3rd in 時會有咁多位

中學部校長也參與小一收生?

年年都有自行中左,SPCC收左及其他原因唔去db注册。咁佢地call 2nd in排得頭过d in多次都好正常。唔代表佢地一早出少30個位,成一班咁多人!in左好既学校唔比offer揽住先,儍啦!
仲有,有幾多個後補位都保密啦,会唔会大大聲話比你知?!越傳越誇張。

今日最後一日了,大家都係見鄭校長,羅校長和副校長嗎?

醒目開學勳章

引用:今日最後一日了,大家都係見鄭校長,羅校長

原帖由 katySuen 於 14-11-28 發表
今天下午只有羅校長及副校長

回覆 welcome 的帖子

有校董嗎?

醒目開學勳章

引用:回覆+welcome+的帖子 有校董嗎?

回覆 welcome 的帖子

有校董嗎?
只有這兩位坐 interview panel

welcome 發表於 14-11-28 16:40
最緊要收就得啦😄在我來說,有這次second int.的機會已經很難得的了😃

引用:Quote:welcome+發表於+14-11-28+16:40+只有

最緊要收就得啦😄在我來說,有這次second int.的機會已經很難得的了😃
...
blessed to all :)

我們有校董,校長及副校。可能校董唔俾分。

回覆:男拔2nd in

羅校長和葉副校應該係膽,加一位校董。我in 嗰日校董係Mrs Cheung.

katySuen 發表於 14-11-28 16:20
鄭校長問唔問問題?

welcome 發表於 14-11-28 16:40

仲好,唔洗咁驚,好过三司会審。原來下午仲有,請問in到幾点?

himmamme 發表於 14-11-28 15:00
[size=15.4545450210571px]年年都有自行中左,SPCC收左及其他原因唔去db注册。咁佢地call 2nd in排得頭过d in多次都好正常。唔代表佢地一早出少30個位,成一班咁多人!in左好既学校唔比offer揽住先,儍啦!
[size=15.4545450210571px]仲有,有幾多個後補位都保密啦,会唔会大大聲話比你知?!越傳越誇張。

信不信由你喇,我就聽過未到小一登記日已經開始 3rd in 既例子,即係未知有幾多人唔去註冊就已經 call 人 in。

而 interview 前講明 30 收 15 哩d 數字亦唔係作出黎。

每間直資上限收七成有關連人士,所以當 2nd in 完後取錄咗認為適合既正取生後,留位置比 marginal case 或甚至其他有關連人士都屬正常。

katySuen 發表於 14-11-28 16:20

2nd in 鄭校長應該唔會現身喎?  只會係 3rd in 出現。

引用:Quote:himmamme+發表於+14-11-28+15:00+[si

原帖由 Taloon 於 14-11-28 發表
信不信由你喇,我就聽過未到小一登記日已經開始 3rd in 既例子,即係未知有幾多人唔去註冊就已經 call 人  ...
其實這些已不重要,小朋友已盡力,很叻了!盡人事聽天命嘛!

eggmama  Agree!  發表於 14-11-28 17:49

Taloon 發表於 14-11-28 17:21
2nd in 鄭校長應該唔會現身喎?  只會係 3rd in 出現。
這也是我意想不到的驚喜,他坐中間,但2條問題都是羅校長問

katySuen 發表於 14-11-28 17:50
這也是我意想不到的驚喜,他坐中間,但2條問題都是羅校長問
咁佢有冇問小朋友?

回覆 himmamme 的帖子

我囝話全程只有羅校長問他
‹ 上一主題|下一主題