用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學? ...
樓主: kiov
go

如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學? [複製鏈接]

CatEgg 發表於 14-11-8 21:57
請問是英文津小嗎?
小三英文dictation廿幾個生字,百幾個字的句子;中文默書幾百字,太可怕了!一堂半小時 ...
不是, 我仔間是陳守仁, 直資的來.
英文百幾字我試同阿仔默, 不需10分鐘, 中文範圍是一課, 書是好多人用的出版社, 不是太短個D,  我試默時佢要成半小時以上先默到一課, 超慢, 因為佢認定如寫得快, 會不美, 會錯更多..但上堂默時老師是抽段, 所以溫要溫一課, 上堂默時會夠時間的.   如背默相對會少些, 只有幾段.

little_yolky 發表於 14-11-10 12:04
好羨慕你呀, 我星期三囡囡默英文, 得10分+15生字, 都溫到死死下。
係呵, 所以以小朋友強的語言上堂, 會事半功倍,
留番D時間可以去追不強的科目.

尤其是作文, 如果下下功課都要150字以上, 自己作不了會好拖功課..

引用:Quote:原帖由+beautyhar+於+14-11-10+發表

原帖由 bubuG 於 14-11-10 發表
NPL Band 1?
我其實真是好想知道要應付呈分的高小點可以做到活動教學?

--

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-11-10+發表NPL+B

原帖由 傻太 於 14-11-10 發表
TSL係傳統小學
係囉,點解D人成日話佢活動教學?

回覆:如果有得選擇,大家會讀中文小學還是英文小學?

我仔嘅幼稚園校長係位極資深幼兒教育者,佢建議我哋要先為小朋友打好中文基礎,因為中文係最難學嘅語言文字,而華人天生擁有嘅基因幫助我哋去掌握,但如果過早教導小朋友外語,而錯過咗呢個學習中文嘅黄金時期,小朋友終身難以再學好中文,相反英文嘅學習比中文容易掌握得多,即使稍遲學習亦無問題

另外,有好多家長迷信小朋友必須學習所謂native speak,但事實上即使係英國人,佢哋亦未能掌握最標準嘅牛津音英語,我以前嘅上司係蘇格蘭人,佢嘅英語發音同廣東人講國語/普通話差不多,所以我唔明白㸃解一定要小朋友學native speak,咁學普通話係咪一定要北京腔? 有幾多小朋友係天生嘅語言天才?!

MrBeast    發表於 14-11-15 07:22
小曳人    發表於 14-11-11 07:30

回覆:kiov 的帖子

英文學校,英文是易学難精,底打得唔好寫文,但中文也重要,中文自己也可幫佢

HaYi 發表於 14-11-10 19:52
係呵, 所以以小朋友強的語言上堂, 會事半功倍,
留番D時間可以去追不強的科目.
作文令我超級煩, 佢中文老師好騎呢, 小二剛開學作文要70字, 第二次作要100字, 第三次要150字, 今次要200字。其實作得好咪得囉, 又唔計分, 做乜成日要追字數? 好似公司追業績咁, 我阿囡啲中文興趣, 好快就俾佢消耗晒了。

Carsonsh 發表於 14-11-10 23:50
我仔嘅幼稚園校長係位極資深幼兒教育者,佢建議我哋要先為小朋友打好中文基礎,因為中文係最難學嘅語言文字 ...
非常同意

hadwinboy 發表於 14-11-9 18:06
個人意見,如果是這兩間,不應用英文定中文小學來區分。況且YW 中文小學,但英文都幾深,TSL 英文小學,可 ...
Agree! 如果純粹講語文政策,中文為主有好處。阿仔中文一向好好,入了英小之後中文水平愈來愈來差,因為英文實在容易學好多。

引用:Quote:HaYi+發表於+14-11-10+19:52+係呵,+

原帖由 little_yolky 於 14-11-11 發表
作文令我超級煩, 佢中文老師好騎呢, 小二剛開學作文要70字, 第二次作要100字, 第三次要150字, 今次要200字 ...
我仔現在K3都要寫周記 都要成50個字!他夾埋識寫嘅字都系100個左右 所以咪要寫 "十一月十一日, 星期六,上午,...." D逗號好緊要架"!

中文

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 bubuG 的帖子

其實T S L 冇話係活動教學,佢應該是一間多課外活動的傳統學校 , 亦唔可以話佢唔谷,尤其呈分嗰兩年。

引用:回覆+bubuG+的帖子 其實T+S+L+冇話係活動

原帖由 Doray 於 14-11-15 發表
回覆 bubuG 的帖子

其實T S L 冇話係活動教學,佢應該是一間多課外活動的傳統學校 , 亦唔可以話佢唔谷,尤 ...

如果真係有學校(沒有中學backup),在程分前都唔谷班細路,咁間學校就算不負責任,愧對家長們。

Removed the icon. Is it better?

Doray  No need to be so sensitive, I    發表於 14-11-17 09:02

引用:Quote:HaYi+發表於+14-11-10+19:52+係呵,+

原帖由 little_yolky 於 14-11-11 發表
作文令我超級煩, 佢中文老師好騎呢, 小二剛開學作文要70字, 第二次作要100字, 第三次要150字, 今次要200字 ...
嘿!我也心儀培小,是我囡見過選校顧問後建議她考的。咁情況,真係要 再考慮

little_yolky 發表於 14-11-11 09:15
小二200字都幾多, 我個小三而家中文先要150-200字作文, 雖則其實得幾句, 但要通順同切題都不易.

fishchow 發表於 14-11-15 16:32
嘿!我也心儀培小,是我囡見過選校顧問後建議她考的。咁情況,真係要 再考慮

...
嘿, 呢間已經係最hea了, 呢間都覺辛苦, 其他真係唔知點辦了。

BTW, 佢英文小二只作50字

HaYi 發表於 14-11-15 17:42
小二200字都幾多, 我個小三而家中文先要150-200字作文, 雖則其實得幾句, 但要通順同切題都不易.  ...
其實, 準確係180字。小三聽聞要作三百幾字。

引用:Quote:HaYi+發表於+14-11-15+17:42+小二200

原帖由 little_yolky 於 14-11-17 發表
其實, 準確係180字。小三聽聞要作三百幾字。
咁你囡囡中作测、考卷有什麼內容呢?

longlokma 發表於 14-11-17 11:26
咁你囡囡中作测、考卷有什麼內容呢?
好似仲未測中作, 舊年小一只係看圖作文。
‹ 上一主題|下一主題