用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上過的人告訴我: 職業治療對感統幫助大嗎? ...
go

上過的人告訴我: 職業治療對感統幫助大嗎? [複製鏈接]

我小孩有感統的問題~在家裡會不停跳床.....然後故意繂下來,一直重覆

幾百次~專注力也很差

想帶他去做職業治療,只見他們只給他評估小肌肉部份~

好像注重小肌肉部份

感統只有五分鐘

說會教一點感統

但上過的人告訴我

職業治療是否對感統有幫助?

因為我孩子的小肌肉還可以

我想針對感統~謝謝

3    0    0    0

回覆 cc1228 的帖子

聽你咁講,小朋友可能想尋求本體感和前庭感的刺激。其實,家長要透過家居訓練或職業治療,令佢地在感統方面得到飽足,例如:每天俾佢跳彈床幾十下,一路跳一路拍手之類,或者叫佢在地上爬行等。當然每日去公園玩千秋、團團轉、玩爬架,monkey bar之類都好有用。

既然你清楚知道孩子的需要,何不與職業治療師商量?當然專家才知你孩子現時最需要甚麼。我孩子細時,我請求職業治療師多同佢做感統訓練,因為越細做越有效果的,同埋可減少「行為問題」。

對我孩子來說,我知道感統訓練/職業治療是最不可cut的。

回覆 misshk12 的帖子

Agree!
有朋友的孩子已上主流小學,還keep住一星期一小時個別訓練!

回覆 misshk12 的帖子

謝謝你的分享~我剛剛已經報名了

我个仔一星期2堂職業治療

請問樓上巳報了感統一段時間, 幾耐見效? 包括行為問題? 謝謝

我個6個月,感统好了7成

但一起上堂7歲小朋友,效果冇咁好,姑娘话因為她7歲後才开始,我个仔5歲半开始

回覆 LeeCC 的帖子

今日聽講座,姑娘話感統係9歲前幫助最大, 之後成效唔高

raff 發表於 14-11-15 22:59

今日聽講座,姑娘話感統係9歲前幫助最大, 之後成效唔高
那7歲開始的小朋友唔係無進步,但與其他幾個5-6歲開始的比較,進步無咁顯著
姑娘都話過咗10歲先開始真係進步得好慢好慢

請問你在哪裡上的?是否可以pm給我阿??thanks

want to know too, and where to hv assessment?

引用:回覆+LeeCC+的帖子 請問你在哪裡上的?是否

原帖由 cc1228 於 14-11-19 發表

請問你在哪裡上的?是否可以pm給我阿??thanks
Can you pm to me? thanks

回覆:LeeCC 的帖子

Can u pm me too

回覆:cc1228 的帖子

我仔2歲開始,做咗1年半進步好多,包括情緒穩定啲,開朗大膽咗,重要係佢肯嘗試,無以前咁畏首畏尾。佢係過敏,所以少少刺激都受唔住。

wypooh  can u pm me info?thx.  發表於 15-2-14 02:09

回覆:Aadenmama 的帖子

其實一星期一次只是一個鐘。玩下千秋,爬下、跳下而已真係有咁大效果?我做了半年看不到有進步

引用:我個6個月,感统好了7成但一起上堂7歲小朋

原帖由 LeeCC 於 14-11-13 發表
我個6個月,感统好了7成

但一起上堂7歲小朋友,效果冇咁好,姑娘话因為她7歲後才开始,我个仔5歲半开始 ...
請問你仔有什感统問題?是上小组?可否pm在哪上?

引用:其實一星期一次只是一個鐘。玩下千秋,爬下

原帖由 Alam123 於 15-02-13 發表
其實一星期一次只是一個鐘。玩下千秋,爬下、跳下而已真係有咁大效果?我做了半年看不到有進步

...
其實最重要係家長要學。治療師睇完知道要針對邊方面,教識你返屋企每日同小朋友做。

引用:我仔2歲開始,做咗1年半進步好多,包括情緒

原帖由 Aadenmama 於 15-02-13 發表
我仔2歲開始,做咗1年半進步好多,包括情緒穩定啲,開朗大膽咗,重要係佢肯嘗試,無以前咁畏首畏尾。佢係過 ...
請教你如何發現小朋友有此需要?我仔也是2歲,也有姑娘建議做感統,但我又半信半疑

回覆:Aadenmama 的帖子

我個仔上緊密集,姑娘話佢感統出現問題叫我加堂單對單,又叫OT教我同佢刷身,實不相瞞,未接觸ASD之前,我連咩叫感統出問題都唔明,目前都未get到點解刷吓身可以改善感統,有經驗嘅爸爸媽媽可否分享一吓?

回覆:上過的人告訴我: 職業治療對感統幫助大嗎?

小朋友已經上左感統兩年,我遺憾當年點解咁遲先知有"感統"呢樣野,如果可以再早d做training ,可能效果更好。大家想知d咩?

‹ 上一主題|下一主題