用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 請問有無做警察嘅父母今年有帶小朋友去培道IN? ...
go

請問有無做警察嘅父母今年有帶小朋友去培道IN? [複製鏈接]

想了解一吓,有無做警察嘅父母今年有帶小朋友去IN培道?有無和我相同經歷?
因小女今年in咗4間小學,但只得培道一間佢話老師無問野?只係同佢講:知佢爸爸係警察,問佢係唔係,又話知佢住xxx,問呀女係唔係,呀女話係,便無再問野?本人覺得十分奇怪,為何會沒有任何考核?直到最近知道已公怖結果,但也沒收到信通知,便致電學校,她回覆是因報名人數太多,未能取錄小女,我當時心想,是否有些老師心存偏見?
   0    0    0    0

回覆 OLBB 的帖子

我相信不會有偏見,小女從幼稚園起的同學當中,很多家長也是警察!

引用:回覆+OLBB+的帖子 我相信不會有偏見,小女

原帖由 caramum 於 14-11-07 發表
回覆 OLBB 的帖子

我相信不會有偏見,小女從幼稚園起的同學當中,很多家長也是警察! ...
同意。我都相信唔會有偏見。平常心啦!校長都話唔好問返個小朋友interview時問過咩架嘛。

我都知有好多公務員小朋友讀,我亦有朋友子女讀,不過如真有老師係咁,就真係可悲!原本想致電問該校校長,但現想深一層,如只得我一個case講也没用,反正女兒亦不是該校學生

忘記謝謝兩位回覆,希望是我想多了,亦都唔想有人與我有相同經歷!

回覆:OLBB 的帖子

不要想得咁負面,有時我問個仔面試問過乜,佢都只答一兩樣嘢比我知,其他他未必記得或能清楚轉述,不能知道當天真實情況最好不去揣測太多,免得唔開心

OLBB 發表於 14-11-8 01:46
我都知有好多公務員小朋友讀,我亦有朋友子女讀,不過如真有老師係咁,就真係可悲!原本想致電問該校校長,但現 ...
今年千幾人收四十幾個, 真係機會好低, 唔好想咁多, 其實小朋友唔會講到100%俾我哋聽。好似囡囡考培正時, 人人都唱歌仔, 就係無叫佢唱, 我問佢, 如果叫佢唱, 佢會唱乜, 佢話會唱紫釵記, 唱咗可能收我囡囡都唔定。

BTW, 近日辛苦你哋了, 請代我向你哋伙計們致謝。

我相信學校唔會咁掛!!!!!只係覺得小朋友根本講唔哂面試內容!

Thx!

OLBB 發表於 14-11-7 18:20
想了解一吓,有無做警察嘅父母今年有帶小朋友去IN培道?有無和我相同經歷?
因小女今年in咗4間小學,但只得 ...
我不是這間學校的家長, 不過我想問, 你為甚麼認為有學校或老師, 會對警察家長會有偏見?

引用:想了解一吓,有無做警察嘅父母今年有帶小朋

原帖由 OLBB 於 14-11-07 發表
因小女今年in咗4間小學,但只得 ...
咁樣仲好啦! 俾妳認清楚依間學校既某部份教職員。

回覆 OLBB 的帖子

C6的朋友當警察, 其女兒今年考到培道小一啊 (本身不是培幼的學生)我諗, 不存在針對警察的面試。而聽C6講, 培道培正很多年前, 是偏好公務員及警察的子女...但近年好像已經沒有這個優勢了。

回覆:請問有無做警察嘅父母今年有帶小朋友去培道IN?

同意樓住所言

我覺得學校選生唔會有偏見!我仔今年k1,我也認識到三個很nice的警察爸爸!

little_yolky  警察一般對良民都好nice的。   發表於 15-1-7 17:04

我老公是做警察的,女兒只係讀救世軍幼稚園,但收了她讀15/16小一!所以我覺得培道著重小朋友面試表現!!
‹ 上一主題|下一主題