用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015沙田升中媽咪入黎交流下啦!!
樓主: 香香
go

2015沙田升中媽咪入黎交流下啦!!   [複製鏈接]

沙田好快唔夠band1位, 因為水泉澳已入伙, 乙部會多左好多人
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:沙田好快唔夠band1位,+因為水泉澳已入伙,+

原帖由 MASAYA 於 15-07-12 發表
沙田好快唔夠band1位, 因為水泉澳已入伙, 乙部會多左好多人
其實水泉澳大約有幾多伙?

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-12 10:46
其實水泉澳大約有幾多伙?
18座, 超過10000戶
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-12+10:46+其

原帖由 MASAYA 於 15-07-12 發表
18座, 超過10000戶
我唔係太肯定,升中派位係跟小學校綱,如果佢地冇轉小學,只係升中派位時轉網,沙田係強區,他區轉入佢地都有機會跌band, 係咪咁呢?所以來年應該都唔太擔心,但16年之後全部入伙,先會響沙田小學升中,到時先會競爭加大,所以今年起小學學位就變得緊張,唔知啱唔啱?

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-12 12:58
我唔係太肯定,升中派位係跟小學校綱,如果佢地冇轉小學,只係升中派位時轉網,沙田係強區,他區轉入佢地都 ...
正確, 下年不用担心, 適齡童再減少, 他區的不會為入沙田網而最後一年都轉校, 他們只有誇區一個方法. 所以下年沙田的派位可能更容易入b1.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-12+12:58+我

原帖由 Pandalok 於 15-07-12 發表
正確, 下年不用担心, 適齡童再減少, 他區的不會為入沙田網而最後一年都轉校, 他們只有誇區一個方法. 所以下 ...
升中派住係可以跟住址,所以唔轉校不代表升中時唔可以乙部轉返去沙田。

jennyjenny 發表於 15-7-12 13:46
升中派住係可以跟住址,所以唔轉校不代表升中時唔可以乙部轉返去沙田。

...
小學時, 校長說是跟小學地址分校網, 不是住宅地址的.  教育局網頁都是這樣說:

除經申請跨網派[size=21.0514px]位而獲批准者,學生所屬的學校網是以其就讀小學所在的地區而
非居住的地區劃分。

如有其他媽媽清楚的, 希望能出來指正, 以免大家選錯校.

引用:Quote:jennyjenny+發表於+15-7-12+13:46+升

原帖由 Pandalok 於 15-07-13 發表
小學時, 校長說是跟小學地址分校網, 不是住宅地址的.  教育局網頁都是這樣說:

除經申請跨網派位而獲批准 ...
幼稚園升小學就係跟住址,小學升中學可以跟小學校網或者住址校網,如住址同小學唔同區而想跟住址派位係要限期前通知教署轉。

Pandalok 發表於 15-7-13 12:35

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA_2015_TC.pdf
如小六學生因居住地區和小學所在地區不同而希望更改學校網,可於三月初之前經由就讀的小學向教育局申請跨網派位。獲准跨網派位的學生會在新轉的學校網獲分配學位。

可改為居住地區的學校網,如不另外申請就跟小學校址選中學,不是要製造恐慌,但想大家知道沙田band1位多過band1生的情況有機會很快改變,乙九抽到林漢光未必再會出現

引用:Quote:jennyjenny+發表於+15-7-12+13:46+升

以我所知一般係跟小學網派位,但升中時家長係有權選擇轉用住址作為派位網,但正如我之前所講,弱區轉入黎有機會跌band ,所以睇家長博唔博

我就係高小嗰幾年跨區返大埔小學,最後一年轉返跨區沙田住址,亦派沙田學校

引用:Quote:原帖由+Pandalok+於+15-07-13+發表小

原帖由 fionakong2008 於 15-07-13 發表
我就係高小嗰幾年跨區返大埔小學,最後一年轉返跨區沙田住址,亦派沙田學校

...
我想話其實類似我地個案係唔少,每年我地小學都有幾個派沙田,未計其他大埔小學和其他區

清楚哂 正如洋蔥頭媽咪所講, 沙田有很多不清楚的數字. 跨區要想清楚.

唔要不是邊緣人, 竟算轉返沙田都唔會趺BAND, 不要太擔心!

引用:唔要不是邊緣人,+竟算轉返沙田都唔會趺BAND

原帖由 moniquechoy 於 15-07-13 發表
唔要不是邊緣人, 竟算轉返沙田都唔會趺BAND, 不要太擔心!
上年同學仔就係大埔2a,我唔肯定係自行定抽入聖心,未必跌

‹ 上一主題|下一主題