用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園面試
go

學之園面試 [複製鏈接]

今日學之園面試,流程比較慢,特別是填問卷部份,老師觀察咗好耐才派問卷,小朋友耐性不夠,企咗幾次起身,唔知扣不扣分?

21    0    0    0

回覆:bobbobjai 的帖子

呢part係刻意測試小朋友耐性

回覆:學之園面試

唔係喎,問券同書仔一早放左枱上,一入去坐低就填得,仲要差5多填曬個主任先入來坐

引用:唔係喎,問券同書仔一早放左枱上,一入去坐

原帖由 cylm 於 14-11-07 發表
唔係喎,問券同書仔一早放左枱上,一入去坐低就填得,仲要差5多填曬個主任先入來坐

...
問卷

請問有冇人知學之園面試有幾多日?我今日in 凱帆校。 

引用:請問有冇人知學之園面試有幾多日?我今日in+

原帖由 ccssmama 於 14-11-07 發表
請問有冇人知學之園面試有幾多日?我今日in 凱帆校。 
3 days

回覆:ccssmama 的帖子

可能五,六,一

我都係今日見in凱帆校

我仔係超細b,只做岩7成,問卷方面無作文,只係寫一行起,兩行止

預左陪跑,只係帶個仔o黎見試o下

起碼知道原校名校係咁in,又中,又英,老師行埋o黎講野又普通話,又英文,去到要轉channel

見識完,阿仔又好開心,等收waitng letter

回覆:Dragonmama2012 的帖子

請問可否分享面試內容

引用:我都係今日見in凱帆校我仔係超細b,只做岩7

原帖由 Dragonmama2012 於 14-11-07 發表
我都係今日見in凱帆校

我仔係超細b,只做岩7成,問卷方面無作文,只係寫一行起,兩行止
請問你填表既時候,寫要邊種語言見?

回覆 bobbobjai 的帖子

我女都衰喺第三part!!完全無耐性.前兩part幾好的.填問卷唔耐煩衰哂

我個女唔識英文,所以第一部份的英語活動表現好呆,仲要第一個出來做野(冇人跟)。我填表時寫日常語言係廣東話架,但都係一斉咁in, 感覺唔多好,或者佢地係想搵D本身有講開英文或至少上英文playgroup 的小朋友吧。

May I know how long for the whole process? As need to think if I need to ask leave for his english playgroup..

Dragonmama2012  足一個鐘,只需準時,早到都係等   發表於 14-11-7 17:41

kenyuenkc 發表於 14-11-7 17:25
請問你填表既時候,寫要邊種語言見?
廣東話

但佢第2間房同見校長前俾既指示都係全英文

見校長前俾既指示全英文係俾家長聽,所以ok無問題

係第2間房預計唔到全部小朋友都要聽英文句子做指示,我個仔唔係衰o係英文手上,互動interview佢全部做到,但要佢坐低interview時,老師問佢野時,佢同老師講唔想做,唔願意答

呢間預左唔得,所以平常心,我都係著得好普通咁去,其他家長著到好似見工咁

Gooblovebb 發表於 14-11-7 17:30
我個女唔識英文,所以第一部份的英語活動表現好呆,仲要第一個出來做野(冇人跟)。我填表時寫日常語言係廣 ...
感覺佢地重多種語言,唔理你填咩語言in,都要通過英文測試,起碼小朋友唔抗拒

老師都抽我小朋友係第一個,老師問我小朋友:are you ready? 佢夠膽大聲答:NO!!

佢咁型行為令老師同其他家長都笑

之後俾其他小朋友in 先,我小朋友先做,最後佢都係岩一半,只係good try!

bkovo  你小朋友好好笑  發表於 14-11-7 17:46

前後見咗5間,呢間係最難嘅,問嘅嘢好學述性,好似預咗家長要教晒,咁究竟返學嚟做咩

mei524  yes  發表於 14-11-8 00:00

cherryme 發表於 14-11-7 17:06
請問可否分享面試內容
講左都無用,校方ready左好幾題,可能3日都唔同
但個flow就可以講俾你知,因為佢去到都會派

首先叫名入第一間房,坐低俾老師問問題,一般name,幾歲必問

之後第二間房互動d,用英文test小朋友認顏色,但你依家教都無用,佢地問d唔係大路顏色,短短日子對小朋友o黎講都有難度

第3間房填問卷,小朋友行出去獨立見校長,都係test禮貌,肯唔肯答校長問題,呢part問左乜,我真係唔知,因為小朋友自己行出去俾人問

回覆:ka@bb 的帖子

同意。全部指令係double instruction,又考邏輯

引用:Quote:Gooblovebb+發表於+14-11-7+17:30+我

原帖由 Dragonmama2012 於 14-11-07 發表
感覺佢地重多種語言,唔理你填咩語言in,都要通過英文測試,起碼小朋友唔抗拒

老師都抽我小朋友係第一個, ...
我個仔調返轉,第一個衝出去想玩,要我㩒住,其他家長同老師又係爆笑

Dragonmama2012  你仔主動學習~值得加許!   發表於 14-11-7 18:02

引用:Quote:原帖由+Dragonmama2012+於+14-11-07+

原帖由 ka@bb 於 14-11-07 發表
我個仔調返轉,第一個衝出去想玩,要我㩒住,其他家長同老師又係爆笑

...
主動有分加

‹ 上一主題|下一主題