用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請提供高小溫習方法
樓主: jenniferkwok
go

請提供高小溫習方法 [複製鏈接]

我地中英差不多都課外,樓主背書式好難,只好做下補充

引用:Quote:longlokma+發表於+14-11-7+14:34+先

HaYi 發表於 14-11-8 09:06

禁多年都無打開過本課本搵測考~~詩詞除外,無野可以背。

我諗喺學校出卷既問題,有類學校如天神,中文科會有10題關於課文既問題連答案,學生要一字不漏連標點背曬。但有類學校(我女間小學),測考都好靈活,學樓上話齋,閱讀理解、重組句子、造句、排句成段、標點。。。。邊有得背?就算同平日功課形式差不多,都會改曬黎考啦。至于GS,我地學校又唔洗同學一字不漏禁答,總之意思相同就得,所以又唔洗背,自由發揮。

引用:我諗喺學校出卷既問題,有類學校如天神,中

引用:Quote:原帖由+jenniferkwok+於+14-11-07+發

原帖由 moondream3003 於 14-11-08 發表
係 有位 bk 爸爸 palmchristy 網誌上推薦的一本書教平時溫書方法 , 我就跟d 啦, 一年級開始, 考試內容派 ...
好!一於下星期開始試下你個方法
希望成功!

引用:我地中英差不多都課外,樓主背書式好難,只

原帖由 HaYi 於 14-11-08 發表
我地反而無課外!

其實如果記性好既,背書式一啲都唔難架!可惜⋯

引用:Quote:原帖由+jenniferkwok+於+14-11-07+發

原帖由 IloveJJ 於 14-11-08 發表
中文都有得背既咩?你學校無出:閱讀理解、重組句子、擴張句子、作句、作文……嗰啲既咩?點背呀?

...
咁你講呢啲當然無,但呢啲佔一半,另外都仲係有啲要背⋯

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-11-8+09:50+編

原帖由 Yanamami 於 14-11-08 發表

我諗喺學校出卷既問題,有類學校如天神,中文科會有10題關 ...
我地學校就一半半啦,呢類無得背既約貼一半至三分一,另外就係課文同古詩,未至於要隻字不漏,所以我都無同佢背exact答案既,我叫佢講返咁上下意思我都收貨

引用:Quote:原帖由+moondream3003+於+14-11-08+

原帖由 jenniferkwok 於 14-11-08 發表
好!一於下星期開始試下你個方法
希望成功!
詳情請看

http://happyfamilynet.blogspot.hk/2014/02/blog-post_20.html?m=1

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+jenniferkwok+於+14-11-08+發

原帖由 moondream3003 於 14-11-08 發表
詳情請看

http://happyfamilynet.blogspot.hk/2014/02/blog-post_20.html?m=1
唔該哂你呀!

我會依住做,睇吓下一段既效果如果,希望成功,幫到啲女

回覆:longlokma 的帖子

Agreed. 有啲家長叫小朋友背曬課文,但我從來唔鼓勵咁做,因這便是港式死背書。小學還可以,但到中學背唔到咁多就企响到。死背這方法長遠行唔通。我曾叫小朋友背課文問答,佢唔肯背但可用自己字寫到意思出來,老師無扣分,我收貨了。背書反而好多時運用唔到學咗嘅嘢!

Isaacmommy 發表於 14-11-10 23:46
Agreed. 有啲家長叫小朋友背曬課文,但我從來唔鼓勵咁做,因這便是港式死背書。小學還可以,但到中學背唔到 ...

我都明,因為我以前就係咁,可幸係我記性好,上到college 都係用一晚時間可以背哂本書去考,其實都唔係叫背,只係睇一次,出黎成績都交到貨,但係就.... 只係short memory, 一交左卷就即時忘記....

其實我又無叫佢死背既,問答個D我都係叫佢用自己意講一次我聽就OK, 好多時要佢背既係D詩、歷史、人體、聖經、政府架構等,即係有名有年份有專稱個D LOR

今個星期考試,下星期開始我實行改革架LA會試下另一位家長提供既累積讀書法,唔再不停重做學校既習作,希望成功!

引用:Agreed.+有啲家長叫小朋友背曬課文,但我從

原帖由 Isaacmommy 於 14-11-10 發表
Agreed. 有啲家長叫小朋友背曬課文,但我從來唔鼓勵咁做,因這便是港式死背書。小學還可以,但到中學背唔到 ...
同意,死背會失去理解同表達能力。

‹ 上一主題|下一主題