用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 覺唔覺今年直私發reject letter狠咗?
go

覺唔覺今年直私發reject letter狠咗?

上一屆畢業生冇offer 都有3,5間waiting, 今年收reject/unsuccessful的比率好高.

kufubaby  多人報, REJECT比例上自然多左:t   發表於 14-11-7 14:27

引用:上一屆畢業生冇offer+都有3,5間waiting,+今

原帖由 tantanmama 於 14-11-07 發表
上一屆畢業生冇offer 都有3,5間waiting, 今年收reject/unsuccessful的比率好高.
認同

可能人多咗,佢(學校)手上好多選擇啦,reject就出多咗了

今年出生率多咗,內地人又醒咗,識得報直私嘅人數大增。

今年競爭真係好大

回覆 tantanmama 的帖子

認同,
有數得計, 當佢3~4千人報, 有2nd in 最多都係選1~2成; 一啲仲一take過, 每間學校又最多得百幾個位, 咁我估最多俾3幾百個waiting, 都仲有幾千人落選 .... 我只係想要一個offer, 一個就夠

回覆:覺唔覺今年直私發reject letter狠咗?

災情越來越嚴重,我仲有個女出年報小一...

回覆:覺唔覺今年直私發reject letter狠咗

愈來愈競爭大咁

引用:今年出生率多咗,內地人又醒咗,識得報直私

原帖由 carynmama 於 14-11-07 發表
今年出生率多咗,內地人又醒咗,識得報直私嘅人數大增。
除佐小朋友面試表現外,直資、私校一般target 啲家長理念接近及有家庭支援的學生,內地學生應不是他們的那杯茶,除非內地學生表現非常smart。香港人,唔使擔心喎,放鬆啲啦!論面試表現、禮貌,香港小朋友普遍醒好多

引用:災情越來越嚴重,我仲有個女出年報小一... +

原帖由 erniewellie 於 14-11-08 發表
災情越來越嚴重,我仲有個女出年報小一...
恐懼是多出於不了解,唔使擔心國內小朋友跟你爭直私學位喎,不過大抽獎就自求多福啦。我的小朋友16年才報小一,競爭更激烈

引用:Quote:原帖由+carynmama+於+14-11-07+發表

原帖由 serinac 於 14-11-08 發表
除佐小朋友面試表現外,直資、私校一般target 啲家長理念接近及有家庭支援的學生,內地學生應不是他們的那 ...

回覆:tantanmama 的帖子

我自己暫時仍未有offer,但有2nd in 同3rd in等緊,所以最後可能都只係一場空。不過,我覺得要公道啲。首先,人地hold住嘅offer係吾係你要嘅?當眼見人地有offer,我會自問一下,可能比人地準備嘅少呢!位只有咁多,大家一早understood.有一啲家長一早就話吾想小朋友有壓力,又強調只係想小朋友見識下,甚至同小朋友講入去玩下。咁競爭激烈情況下,當然無咁易中啦!汰弱留強就係interview本身嘅意義!

回覆:BBLAX 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

引用:上一屆畢業生冇offer+都有3,5間waiting,+今

原帖由 tantanmama 於 14-11-07 發表
唔係丫,年年都有人全軍覆歿,可能你今年考,睇多左post姐

回覆:覺唔覺今年直私發reject letter狠咗

僧多粥少效應

回覆:覺唔覺今年直私發reject letter狠咗?

其實年年入second in 數目差不多,多人報咗咪多reject 囉,你咪覺得狠咗。學校冇cut 2nd in 數目,反而spcc 2nd in 由200變300呢,而且好多時offers 都係集中係同一班小朋友身上。

如果你還停留喺香港小朋友比大陸孩子優秀,那就請你面對現實! 現今大陸那班家長好叻,有錢,他們做足充分準備,甚至比我們香港人更懂得去增值自己孩子。眼前當前很多名校,二三綫學校都有很多內地人去in,仲攞埋offer。大陸人已經變種了!