用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園升學一問!thanks!
樓主: 神筒
go

迦南幼稚園升學一問!thanks! [複製鏈接]

引用:Quote:PurpleLove+發表於+14-12-9+00:45+有

原帖由 V723 於 14-12-09 發表
認同, 我自己嗰個都係讀n, 同姐姐有時講咗中文, 知姐姐唔明, 會講返英文.  同我父母就以前講英, 現在就主要 ...
係啊!佢地轉channel好快,見到咩人就會講咩話

引用:Quote:PurpleLove+發表於+14-12-9+00:45+有

原帖由 V723 於 14-12-09 發表
認同, 我自己嗰個都係讀n, 同姐姐有時講咗中文, 知姐姐唔明, 會講返英文.  同我父母就以前講英, 現在就主要 ...
迦南n班有phonics?

我屋企全廣東話,雖然我哋全英都無問題,但想bb母語係廣東話,同埋18個月前single language environment。

而家開始俾bb接觸英文,但我唔急language,不過有學校有phonics唔駛出去學就最好!

ensy 發表於 14-12-9 23:14
迦南n班有phonics?

我屋企全廣東話,雖然我哋全英都無問題,但想bb母語係廣東話,同埋18個月前single lan ...
係, 阿囡係迦南總校讀, 每星期五會發埋本PHONIC BOOK回給家長, 等家長在星期六日可跟小朋友温習, 星期一會收回.  家長也可知小朋友該星期學到那一個LETTER.
其實除咗英文PHONIC, 佢哋也有一些給家長的教材教廣東話(如像小字條放nose上), 等佢哋廣東話可咬音正啲.  說來真[size=15.3333330154419px]羞愧, 我看完這些教材才發覺, 自己也有些音發得不夠準 (我母語也是廣東話), 所以陪太子囡讀書時, 順手改埋

引用:Quote:ensy+發表於+14-12-9+23:14+迦南n班

原帖由 V723 於 14-12-10 發表
係, 阿囡係迦南總校讀, 每星期五會發埋本PHONIC BOOK回給家長, 等家長在星期六日可跟小朋友温習, 星期一會 ...
太好啦,我有擔心過迦南課程,怕語言程度不足,而家放心啦!我唔駛bb好勁,但都希望佢返N學到少少有用嘅嘢!

‹ 上一主題|下一主題