用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浪澄灣greenfield n班課程
go

浪澄灣greenfield n班課程 [複製鏈接]

想請教用家浪澄灣 greenfield n班既課程係咪深?是否直升k1?佢既教學模式係咪屬於活動型?同埋如果升其他k1,多數考到邊d?另外,由於係國際學校,老師對學生紀律既要求會否寬鬆d? thx

6    0    0    0

N班學a to z, 1-10, maths concept (big or small, shapes), 連線,我個人覺得功課多,活動教學,紀律睇個別老師,我仔之前班主任都嚴,上堂對手要放膝頭
K1 考邊間唔清楚

引用:想請教用家浪澄灣+greenfield+n班既課程係

原帖由 patrick7749 於 14-11-06 發表
想請教用家浪澄灣 greenfield n班既課程係咪深?是否直升k1?佢既教學模式係咪屬於活動型?同埋如果升其他k1 ...
我有留意讀過Greenfield N啲小朋友,第二年見佢地考到St cat,KV,培正,聖心
所以Greenfield係好野黎!

引用:Quote:原帖由+patrick7749+於+14-11-06+發

原帖由 zoezebra 於 14-11-06 發表
我有留意讀過Greenfield N啲小朋友,第二年見佢地考到St cat,KV,培正,聖心
所以Greenfield係好野黎!

...
咁都唔錯喎!因有offer,想了解呢間學校既野多d,咁請問是否直升k1?

引用:+N班學a+to+z,+1-10,+maths+concept+(big+o

原帖由 gv2009 於 14-11-06 發表
N班學a to z, 1-10, maths concept (big or small, shapes), 連線,我個人覺得功課多,活動教學,紀律睇個 ...
謝謝你既資料,咁你仔仔讀成點?開心嘛?另外,想請問佢每日上堂是否英普時間各一半?英文有phonics學嗎?thx

My daughter used to study PN at Greeenfield Long beach last year, and we highly recommend.  Teachers are nice and friendly, 100% English environment (except during PTH days, last year was Tuesday and Thursday), moderate homework, lots of reading practice and zero miscellaneous fee.  Most of my daughter's classmates were promoted to famous K1 (e.g. st cat, KV, KM, 民生,宣道,學之園, Victoria).  My daughter promoted to Vic.
And yes, they teach Phonic in 2nd term, my daughter could even sing the whole phonic song after attended school for few months.  

回覆 patrick7749 的帖子

同意teresaswau 所講,仔仔滿兩歲插班讀左3個多月,好開心,放假都要返,但因為有victoria  offer, 所以轉校我同另一個轉左st. Cat 嘅媽媽都覺得 gf 唔差過哩兩間,只係輸在名氣
我仔個班有2 net, 1個pth teacher 全日跟住, 所以除tue n thu pth day, 其餘時間都會接觸到pth
出面d staff 同姨姨都用英語溝通,英語一定不成問題,
我地屋企無講pth, 但我仔返左3個月就聽得明,識唱pth兒歌

And also 100%直升

回覆:浪澄灣greenfield n班課程

我都收到2015N班offer.....佢地既學費係未年年加價?我打電話去問,佢只係報左今年學費幾錢。

咁請問中文方面程度如何?要學認字嗎?

中文程度可能真係無咁好,Pn唔覺有認字,
或者要請教更清楚嘅家長

回覆 eunicest 的帖子

甘快有offer?請問你幾時in? Bb咩月?我囡8月,今個月尾先in

Yes, my hubby and I also feel that Greenfield curriculum and syllabus are even better than many famous K.  The only shortfalls are the high school fee and reputation.  But be consider that school fee is all inclusive (except uniform) which I think in the long run is pretty similar to many famous K.  For PN, I highly recommend to choose the one closest to home.  Kids need to play and rest in 2 years old instead of intensive schooling.  You can try other K1 in next year if prefer famous K, as I am sure GF can equip your child for K1 interview pretty well.
As for Chinese characters, I don't think they have character recognition in PN.

kayleyleung23 發表於 14-11-6 22:56
回覆 eunicest 的帖子

甘快有offer?請問你幾時in? Bb咩月?我囡8月,今個月尾先in ...

1/11 interview, 5/11 rec'd the offer letter

gv2009 發表於 14-11-6 18:14

中文程度可能真係無咁好,Pn唔覺有認字,

PN好似冇認中文字, 但有青田出版社「我會自己讀」中文故事書教材, 教完會拎返屋企, 仲有普通話課本, 裡面都有中文字的學習。
我女今年K1, 開學到而家兩個幾月, 見到手冊每週都會有寫認讀中文字, 例如學生, 老師, 書包, 手, 腳, 爸爸, 媽媽etc,我覺得都算係咁丫, 都重視中文

littlefly 發表於 14-11-7 15:40
PN好似冇認中文字, 但有青田出版社「我會自己讀」中文故事書教材, 教完會拎返屋企, 仲有普通話課本, 裡面 ...

請問今年學費幾$一個月,還有其他什費??

咁請問知唔知greenfield係咪行IB課程?因將來打算考傳統小學,怕它幼稚園默書,功課唔多,讀傳統小學時辛苦。
另外,greenfield 多唔多pn學生留校升k1?還是多數轉其他學校?
thx

引用:Quote:littlefly+發表於+14-11-7+15:40+PN

原帖由 cylm 於 14-11-07 發表
請問今年學費幾$一個月,還有其他什費??
K1 $62xx, pn上年都要六千頭,雜費真係無乜,除左k1交過一次幾百蚊書費,因為真係多左書嘅,又或者學校親子旅行參加就俾錢咁囉

我收到GF 的信interview pn,但同德福撞咗時間,我應該捨棄那間呢,GF又收唔收細B呢

引用:咁請問知唔知greenfield係咪行IB課程?因將

原帖由 patrick7749 於 14-11-07 發表
咁請問知唔知greenfield係咪行IB課程?因將來打算考傳統小學,怕它幼稚園默書,功課唔多,讀傳統小學時辛苦 ...
應該唔係IB(如錯請指正)
個人覺得GF都唔算少功課ga,pn可能隔日一份填色功課,k1每日一樣,有線條練習,英文大小楷填色,數學大細、多少、同類etc concept,經常都有堂課工作紙派返黎,老師話用鉛筆做係俾小朋友可以在家擦左佢再練習
GF收好多細b,我女都係細b上年夠兩歲先插班返學,同埋佢開好多班pn,咁相對k1就好似好少留校生咁

原來都會收細B,咁我應該in德褔全日班還是greenfield呢,可以俾d意外嗎,thx

‹ 上一主題|下一主題