用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優的行為問題
go

資優的行為問題 [複製鏈接]

仔仔就來四歲,對新環境有恐懼。其實各方面己有改善,最近第一次去參加足球班(第一次興趣班),又發作,以為佢會好些,點知都係唔肯,只是免強坐在一旁觀察,我都己有心理準備,不過實在very frustrated。因些又看了點資料,有關overexcitation in gifted child, 發覺可能他有over imagination 的問題!即他在新的環境想像出很多可能發生的東西,所以好驚,對新事物恐惧!你地有無呢d經驗?

3    0    0    0

似是焦慮喎!試試從這方面入手幫他。
for every one criticism, three positives must be given.

我個仔細個果時都係咁樣, 對比賽非常恐懼, 明明佢踢得很好架, 但係佢一去到比賽就好驚, 情緒好激動. 對新環境也是有焦慮的 (以前佢細個果時, 連朋友家都唔肯入).
以前我都覺得佢好奇怪, 點解會係咁樣, 其他的小朋友唔會有呢d 問題, 但點解佢有, 我自己都唔明白.
而家佢小二啦, 我知道他的個性係咁樣, 我會諒解他, 明白佢, 唯有等佢慢慢適應, 急唔黎架! 只有他自己慢慢去適應, 父母係佢身邊支持佢係好緊要架!
千其唔好迫佢, 係無用架! 我試過好多次迫佢一定要出去踢, 但佢大叫大喊都係唔肯.....所以我自己後來都要接受佢, 佢就是這樣, 等佢慢慢黎啦...

同埋去之前 要講多d周圍的環境給他知道, 等他有個心理準備.
這些孩子就是這樣, 要多d 同佢講, 等佢個心舒服d.

回覆:資優的行為問題

我個仔好奇怪,總之只要環境熟習了,就表現很好。
還有一樣,晚上怕黑,又話有猫又話有狗,好驚咁哭,種好清楚形容猫的樣子,攪到我初初以為比撞鬼!現在想起才明。最近好認真同我講驚夜晚有鬼!

嘗試了解一下容易焦慮的孩子是怎樣的吧。
資優和焦慮是兩回事。
焦慮的孩子若同時是資優,想像力更豐富。

有不少資優的孩子都沒有焦慮的問題。

還是從焦慮方面入手吧。

Anniemun  Agree  發表於 14-11-6 19:02
for every one criticism, three positives must be given.

我仔係資優亦同時有焦慮,你上網search“兒情計劃”,佢哋係醫管局轄下嘅部門,專門幫助18歲以下焦慮小朋友,我仔都見咗一輪,情況確有好轉

見一輪,做乜的?

Search 了,謝謝! 我仔才四歲,那兒情要到6歲才參加。佢的問題係,最近半年各樣都學得很快,之前都五覺佢可能資優。最近好夜都五訓,要看好多本書至得。He got many of things to do at home. Drawing, cutting, sticking things , writing copy books.....佢有自己的planning。連睡覺前都n咁多樣野攪,also doing lots of tricks on me. 佢五睡,但我好眼訓,又阻住哥哥睡!

唔睡無得攪的,我差不多想打暈佢!我唔比佢睇太多書或只是少左d時間,佢未到六点便自己爬起身看書,我覺得佢係病態迷戀書。約四歲左右開始怕黑加上有夜驚症,我開頭都以為佢撞鬼。加上她話怕monster, 今年7歲又話聽到有聲,少d胆都比佢嚇死。其實我都問過佢見過鬼未,好彩佢答無。

如果有多個分類是小朋友怪異行為就好,不用吓吓在資優版面發言。

我上過遊戲治療既短期課程,
可能對焦慮既小朋友有幫助.
心理學家會透過遊戲了解小朋友.
記得佢講個有個小朋友又係怕黑,成日無故喊,
在遊戲治療中,小朋友係間屋仔放個公仔係床,
跟住四周放左好多恐怖既猛獸,
後來專家FIND OUT 到佢原來好驚廸廸尼果D人扮卡通,
但佢唔識SAY NO, D 家人又成日叫佢走埋去同佢地影相,
搞到佢成日發惡夢, 日常日活又成日驚唔知幾時又見到

通常去新環境前,都會同阿仔講定做準備,大概會見到乜,會發生乜咁。有乜問題佢都會問0左先,我又會答0左先,咁佢就會少好多疑惑,會合作好多。

囝囝BB, 也曾半夜突然哭醒指著某個位置驚恐地狂喊到幼稚園階段時也有怪異的行為, 例如他很喜歡吃飯時看書, 但有一些書的封面或插圖(多數是一些人像)是一定不能在吃飯時看到的不單是他不看, 家姐同枱也不許看, 甚致要將那些書收藏起來我曾問他不看便可以了,為什麼還要把書丟到老遠呢? 他說雖然不看, 但腦內仍有清晰的影像, 故必須離它們遠遠的。另外他完飯後, 必須喝水清一清口,
他說要留在口腔的食物味道過去了才可見到那些書的長大了, 雖然仍有書是吃飯時不會看的, 但已沒有把它們收到老遠了
囝囝也是很怕面對新環境的, 在新環境中他會感到不安。由於他有亞氏保加症,怕新可能是來自這個症狀的。

我小朋友都有類似焦慮問題 好怕新環境 入k1前既暑假 基本上無論去邊度上堂都喊 返學我兩日全程陪都喊 但第三日自己返時 佢只係全程校車時喊 返到學校又無事
以為大個會好d 好過一排 大膽左 岩岩入k2 過去個暑假上堂又喊 我都唔知佢過埋k2考小學仲喊唔喊
有一排成日玩monster game話我知monster on his pillow, monster on the window ,我話要訓喇! 佢就話let me throw the monster out! 玩完一排佢有一個星期晚晚半夜醒 問可唔可以掉左monster本書 佢唔想再睇到 但我話圖書館借架 要還的 佢想我立刻還!
佢又係書怪 無論刷牙 食飯 訓前 睇左永遠都停唔到 係咪睇得太多 太多幻想 太多野諗 所以訓得唔係咁好?
有時又問返小學第一日有無媽咪陪 我話大個仔應該無 老師會教你邊度係邊度 佢又話驚擋失路 學校咁大 有時會問可唔可以直接做大人 唔想返咁多學 但實際又好鍾意返學 放得假耐無扭返學架
我唔知係咪性格問題定焦慮 其實佢訓得唔好都好耐架喇 半夜起身問問題 又話以後都唔去zoo 有時半夜又問你知唔知非洲有d咩地方 唔知有幾多million既人 但我其實無講過呢d野 我唔知佢係dream定係點

我覺得囝囝是一個敏感的人, 身體(他小時有喘的)及情緒上也敏感. 他很常問我是否很錫他, 但間中又會問我會否趁他睡覺時傷害他.

我兩個仔都有焦慮問題,細仔資優,大仔唔係。但大仔的焦慮問題嚴重些。
兩個都怕陌生環境和陌生人。

大仔幾乎晚晚發惡夢,半夜醒來叫醒我地去陪佢,陪到10歲才肯話不再叫醒我地,自己再瞓返。唔敢同陌生人講野,唔肯接電話,去McDonald唔肯自己去買野食。直到13歲時我同佢解釋佢若不再嘗試踏出一步,怕他將來在社會生存唔到,他才肯逼自己去做。

我細仔自小瞓得好好,一直無半夜醒。除了七歲時有幾個月有night terror, 但主要是我地驚,佢好似夢遊咁,醒來乜都唔記得。怕生,但仍肯嘗試克服。有時會想得太多而悲觀或懷疑自己,試過幾次他要回校參加樂團表演,去到學校突然好担心自己記錯了時間。

細仔是資優,但不是資優的大仔焦慮問題嚴重些。所以我認為資優和焦慮要分開處理。

孩子若同時是資優又有焦慮,集中火力去幫他克服焦慮,他就可以將自己的才能發揮得更好。因為焦慮可以叫天才變蠢蛋。

回覆 lillymarie 的帖子

認同, 姑勿論是否資優, 要幫孩子克服不必要的焦慮. 我會鼓勵他多與陌生人交談, 例如食完飯到櫃位埋單找數, 但當然先找一間收銀員是較友善的來嘗試.

引用:唔睡無得攪的,我差不多想打暈佢!我唔比佢

原帖由 scyauchris 於 14-11-07 發表
唔睡無得攪的,我差不多想打暈佢!我唔比佢睇太多書或只是少左d時間,佢未到六点便自己爬起身看書,我覺得 ...
Agree

我女都會收起某些書的!

啊仔自己拿錢去找數或去會所間職員藉球拍也無問題。但佢的行為非同小可。今晚一時才睡!今晚放功佢為左要求飲矃矇茶,發巅大叫,叫累了再睡,誰醒再哭!但之後又同哥哥好開心玩踢波。連新來個姐姐都五敢亂放佢d新玩具,問左佢放邊先同佢執,我真係投降了!

‹ 上一主題|下一主題