用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 In左噤多間,冇一間收
樓主: 3pigmama
go

In左噤多間,冇一間收 [複製鏈接]

回覆:rosaki 的帖子

Goodluck!!

引用:其實有邊間只考性格同溝通,而不考學術的?

原帖由 rosaki 於 14-11-06 發表
其實有邊間只考性格同溝通,而不考學術的?暫時只知道聖心私立部好似係!
德雅都唔考學術

回覆:behappydad 的帖子

nice.haha

唉....我仔仔一樣啦!!!
不過佢慢熱D...唔知係唔係咁樣影響左佢呢'''???

sissysze 發表於 14-11-7 09:43
德雅都唔考學術
謝謝, but too late............

其實點解要咁悲? 大抽獎都未開始
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我也一樣+只有間很少人報的收了+++但是我堅

原帖由 pamelasusu 於 14-11-05 發表
我也一樣 只有間很少人報的收了   但是我堅信個仔不差 只是不屬於面試型 再說 看回我小學同學  長 ...
我也只是一間收很多人的學校收了。你那間是港島嗎?

回覆:CarlTsoi 的帖子

是在港島嗎?

引用:其實只係希望有奇蹟,不過,次次都係落選.

原帖由 3pigmama 於 14-11-05 發表
其實只係希望有奇蹟,不過,次次都係落選.

回想過去,做左好多無謂野, 例如考Cert, 整Portfolio., 其實真係 ...
首先要知道扣門都要小朋友入去考,
1) interview format
2) interview type
3) more practice
4) know the weaknees, then improve.

回想過去,做左好多無謂野, 例如考Cert, 整Portfolio., 其實真係 ...
唔好咁灰啦! 有自行, 自行唔得仲有大抽獎,之後仲有叩門。妳咁既情況,  通常大抽獎抽到第一志願。

引用:Quote:原帖由+pearltsang+於+14-11-06+發表

原帖由 556699 於 14-11-06 發表
面試失敗你必須要承認和接受個小朋友係欠缺某些特質, 而唔係瀨因為唔係讀名幼或係細B, 事實上神校每年都有 ...
我都同意无得赖神校....虽然我个仔都系咩offer都无,但是我觉得一定系自己个仔有野不足

引用:回覆+pearltsang+的帖子 乖巧、受教、坐定

原帖由 Jane1983 於 14-11-06 發表
回覆 pearltsang 的帖子

乖巧、受教、坐定、有笑容和合群,尼d係所謂軟實力,好多小朋友都係衰尼d。
完全同意 我仔academic除中文差D外都算好 但可能對某些學校來說就太playful 所以有second in的都是較接受cheerful小朋友的學校 學校願意接受他這樣性格的 同樣的應較適合他 如太傳統的 肯收他也未必開心

Jane1983  是matching game  發表於 14-11-8 19:54

回覆:In左噤多間,冇一間收

順其自然啦

重磅offers都未出⋯⋯向前看!

最緊要健康 發表於 14-11-9 10:23
回覆 3pigmama 的帖子

無一間收的原因會吾會係:1.你報的學校都想好熱門呢?四千人報同二千人報成功率都分 ...
有兩個offer, 真係表現唔錯喎..

回覆:CarlTsoi 的帖子

在九龍

引用:重磅offers都未出⋯⋯向前看! +

原帖由 bubuG 於 14-11-09 發表
重磅offers都未出⋯⋯向前看!
yes. 十一月中開始出重磅offer. Good luck!

本身幼稚園是否學卷幼稚園?不太重學術?

都是講緣份,阿女讀嘅每間學校嘅校長老師家長都覺得佢應該得,學術算唔錯,班中數一數二而且經常代表學校,中文去到小一小二,重組句子閱讀理解文法分析都掌握到,很多家長及朋友看到她都走過來問如何令她中文咁好。英文而家睇緊字多嘅書,全部自己主動看冇人幫,剛剛星期六日已看完四本小一課外書。收到waiting信,學校校長同老師都慨嘆那些學校走寶。
但是我們冇灰心,自己知自己事,阿女真的沒有鬥心,怕陌生人,表達能力不及人,有時發台瘟,做阿媽嘅可以做的已經做了,面試班也上了,連面試裙也是剛剛在英國買的(真是...)。如果勉強入到那些學校阿女性格可能未必夾,亦未必可以同其他同學相處。如果學術強,將來覺得好再試都可以。
所以已經放鬆咗心情,搞好聖誕party先,玩咗先咯。

‹ 上一主題|下一主題