用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 合格多少少
go

合格多少少 [複製鏈接]

今天派測驗卷,占成績長30%,中、英、數、合格多小小,中史就中上,本人及太太都滿意,但他本人冇心机,其實是否收貨呢?他讀元朗英中F1
   4    0    0    0

F1?來日方長.鼓勵佢再修正下讀書同答題技巧,有上進心肯努力就—定会更好.給他加油!

eytben  謝謝,真是鼓勵多一些  發表於 14-11-5 22:45

引用:今天派測驗卷,占成績長30%,中、英、數、

原帖由 eytben 於 14-11-05 發表
今天派測驗卷,占成績長30%,中、英、數、合格多小小,中史就中上,本人及太太都滿意,但他本人冇心机,其 ...
當然收貨,中學唔同小學,唔會咁易攞高分,而且剛升中要適應考試模式,合格已很不錯。

eytben  謝謝,真是要鼓勵多一些,希望之   發表於 14-11-5 22:50

回覆:合格多少少

中學唔同小學,有六,七十分已經不錯,越讀上去就會發現越難攞高分,所以好多高中40分已經合格啦。S1仲有大把時間追,—次測驗啫都要時間適應嘅。

eytben  謝謝,會給多一點鼓勵  發表於 14-11-5 22:53

其实中学除睇分数外,睇埋其他同学考成点都好重要,即係要睇測考分个mean.最好先有个target,例如上学期做到全級50%, 下学期要進步幾多个排名之類.

MariaTsui  agree  發表於 14-11-6 17:40

回覆 Yanamami 的帖子

多謝你的意見,因同太太乜都吾識,又得一個小孩,所以真的上教育王國學習多一點及吸立你們的知識

Yanamami  人人都係摸住石过河啦  發表於 14-11-5 23:21

不過可以問埋個平均分係幾多先,如果全世界都80至90而佢得60至70咁又唔同諗法。另外,鼓勵之餘貫注強中自有強中手的道理。入得b1a,小學都慣高分,一時低分會失自信。

回覆 dubbies 的帖子

謝謝你,就是擔心他失去自信,之後真是鼓勵他多一點

eytben 發表於 14-11-5 21:27
今天派測驗卷,占成績長30%,中、英、數、合格多小小,中史就中上,本人及太太都滿意,但他本人冇心机,其 ...

唔算差, 起碼都合格,F1要适應期。

但係如果你要做全港頭18%入八大果批, 英、數分就要提升d, 尤其數學, F1好易, 有d中學F2數開始深, 我記得我囡當
年F1期尾大考數學取85分架, 但到F2就跌去合格邊緣,跟住一路都唔合格(考試,唔係QUIZ), 係要到F5下學期DSE殺埋
來, 先的起心肝追返數學分, 但果幾年真係咩信心都無埋(我,唔係阿囡, 囡話佢計畫到F5先開始讀應付DSE).

我倒覺得不可單從在分數上看.
因為只是合格多少少, 便有不合格的危機.  有些中學出卷深, 最高分都是6X, 合格多少少當然是OK的.
但如果卷一般, 最高分是7-8X, 普遍同學6X.  低於平均分就要ATTENTION.  分數往往是反映其他額外問題.  
有些孩子, 隱憂著跌入了自定合格安全區便會HEA住讀,  間接累積了HEA的學習態度.

Yanamami 發表於 14-11-5 23:04
其实中学除睇分数外,睇埋其他同学考成点都好重要,即係要睇測考分个mean.最好先有个target,例如上学期做到 ...

我仔學校出成績表,把全級每科的"mean"、"median"、"highest" 仲有 "standard deviation" 都列埋出來,我暈,除了那個mean和highest,其他都唔知點解讀。

vincher  很好!  發表於 14-12-12 18:22

囡囡都係, 見有周邊同學好高分, 唔太开心,
我話lee个測驗比你地適應下學校的出題,
唔好咪向考試再努力, 仲有時間追

回覆:fion6406 的帖子

median係中位數 如果有99人考就係第50人的分數。 standard去睇差異

醒目開學勳章

樓主,小學跟中學唔同,初中拎到7-8字頭已經係最叻嗰批學生;去到高中拎到7字頭已經係最叻嗰批學生~~~
早幾日我老細拎佢囝響男拔中一至中六成績表我睇(平均名次9/197),跟住我就明白了(唔可以跟小學比較),今年我老細個囝入咗科大。

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-11-5+23:04+其实

原帖由 fion6406 於 14-11-06 發表
我仔學校出成績表,把全級每科的"mean"、"median"、"highest" 仲有 "standard deviation" 都列埋出來,我 ...
學校都幾好喎……清楚列出嚟。

回覆:angelfan07 的帖子

我都明小學,中學的差別,因同學大家都半斤八两,成绩都不雙伯仲,可能小學比較高分,到中學第一次測验就拿這分数,只怕他自己打擊自己的信心

eytben 發表於 14-11-6 14:55
我都明小學,中學的差別,因同學大家都半斤八两,成绩都不雙伯仲,可能小學比較高分,到中學第一次測验就拿 ...

所以我女升中前果个暑假我brief定佢先,佢明白中学計分、答題技巧,同学实力都好唔同,一切要自己摸索,我教唔到佢太多。有时啱我用既方法又未必啱佢。頭—个sem以全部合格為目標,然後—路改善、追上新定目標,佢一早有心理準備就唔会失信心。仲有好多时间可以追,直至F3要揀科,人人都發力就要小心。

黃巴士  好方法.  發表於 14-11-7 13:41
TwinWong    發表於 14-11-6 16:00

最叻果批? 中英70-80分正常, 理科係差不多滿分。

angelfan07  咁我無留意其它科  發表於 14-11-7 11:18
angelfan07  我講主科和平均分數  發表於 14-11-7 11:17
黃巴士    發表於 14-11-6 21:53

dubbies 發表於 14-11-6 14:15
median係中位數 如果有99人考就係第50人的分數。 standard去睇差異

我想問各科的 sd 由6.5 到 15.5 不等,即代表什麼?sd 數值大代表差異大定細?

dubbies  sd 大 整體距離 平均分越遠, 高   發表於 14-11-6 19:10

eytben 發表於 14-11-5 21:27
我仔也是中一,第一次test...
I.H合格多少少,數學唔錯,其它中上,满意
他話過半人有吾合格

eytben    發表於 14-11-7 21:15
‹ 上一主題|下一主題