用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉德麗好不好?
樓主: anbandingdong
go

嘉德麗好不好? [複製鏈接]

引用:呢間嘅沙田分校,係沙田友至愛 +

原帖由 KeekeeNg 於 14-11-05 發表
呢間嘅沙田分校,係沙田友至愛
Nope, 咁多間kg, 我唯一dislike 這間

今早兒子5:15起床,早上只小睡了45分鐘,看著心情麻麻的他,心諗:今天interview死硬。點知反而狀態大勇,表現極佳!莫非他好像背唐詩,三字經?

回覆:嘉德麗好不好?

今天與老公帶女女去in 完,發覺呢間學校我地唔係甘鐘意
我個女得十三個月,但老師問
1.今日邊個帶你來
2.俾粒紅色積木老師(台上有三隻色)
3.將三舊積木疊高
4.砌圖形版
5.爸爸個nose係邊
6.問父母平日邊個湊

以上每做到一樣就有一分,如係父母自己湊又加分

試問一個十三個月點會考呢d?顏色疊高配對,分分鐘歲半都未識!

cpc608  My son is 20 months. Got the s   發表於 14-11-8 14:46

引用:今天與老公帶女女去in+完,發覺呢間學校我

原帖由 mntabo 於 14-11-08 發表
1.今日邊個帶你來
我覺得好ridiculous ,小朋友咁細冇理由test呢d

引用:今天與老公帶女女去in+完,發覺呢間學校我

原帖由 mntabo 於 14-11-08 發表
1.今日邊個帶你來
老師當你女女是神童!
講笑咋!不過坦白講,十三個月冇可能識答,識答都見區外D名校啦,大把名校爭住收

回覆 mntabo 的帖子

I thought they didn't even accept applications for young babies? That's what my friend told me.

回想我個仔13個月時,應該只能做:指爸爸個鼻,認顏色

個人分享一下:
我個仔讀緊N,除左學費係貴左D外,其他我覺得oK(可能啱個仔讀)
個仔剛上學時,唔係好肯講,而家返左3個月,講多左好多,又自己唱歌,而且學校每星期有中丶英文flash card , 又浱課外書,個仔每晚臨瞓時都要同佢讀哂才可以睡,佢已經識背頭幾句弟子規。有一樣明顯的係學校著重孝順/禮貌,呢2個星期,個仔做錯事 / 其他小事,會主動say sorry 及 thank you mummy! 令我幾surprise !  
我會繼續比佢讀k,因為聽聞呢間幾受沙田區小學歡迎!

cpc608  我覺得這學校有優點  發表於 14-11-8 17:55

引用:個人分享一下: 我個仔讀緊N,除左學費係貴

原帖由 dearangel 於 14-11-08 發表
個人分享一下:
我個仔讀緊N,除左學費係貴左D外,其他我覺得oK(可能啱個仔讀)
個仔剛上學時,唔係好肯講 ...
想問N班學費同埋雜費咩價錢?thx so much

回覆:cpc608 的帖子

十三個月認到顏色?
我見幼兒發展話小朋友兩歲眼睛才能完全分到顏色

Yes the three primary colors. He's now 20 months and can recognize more than 10 colors now.

回覆:mntabo 的帖子

其實細路仔一歲多已可以開始分辨顏色了
我陪我個囝十三個月開始玩顏色砌板,隔日玩一次,佢十六個月已可正確認出十種顏色,我用中英文講顏色名佢就會攞比我或配對
但佢現十九個月仍唔多肯同人講野

回覆:mntabo 的帖子

其實細路仔一歲多已可以開始分辨顏色了
我陪我個囝十三個月開始玩顏色砌板,隔日玩一次,佢十六個月已可正確認出十種顏色,我用中英文講顏色名佢就會攞比我或配對
但佢現十九個月仍唔多肯同人講野

回覆:graceyu1029 的帖子

加左價每月$4400 。 雜費忘記了,開學幾個月前付,好似過3千!

回覆:cookaka 的帖子

唔會呀、我都報左啦

回覆:anbandingdong 的帖子

北角新校就真係靚好多,見到n班課程有背弟子規,亦都有介紹孝仁...,感覺幾傳統

回覆 Willieyip 的帖子

Yes, my son learns through his story books and lego blocks. White polar bear, brown bear, yellow duck, purple horse, pink horse... we have been reading these books to him every day since he was a baby. He can name everyone of them by now. I am sure babies are absorbing, and they will just manage to say everything one day suddenly. No worries :)

回覆 anbandingdong 的帖子

編中文課程的朋友告訴我早背唐詩,經典,有助腦部發展。我雖然最後未必有機會讀/會讀嘉德麗,但已開始讀唐詩給他聽,當故事。

In 完覺得ok過得去

Anyone got offer letter already?
‹ 上一主題|下一主題