用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀中文幼稚園,是否不適合入讀英普小學呢? ...
go

讀中文幼稚園,是否不適合入讀英普小學呢? [複製鏈接]

請問如果小朋友讀中文幼稚園,是否不適合入讀英普小學呢?thanks!

1    0    0    0

神筒 發表於 14-11-5 16:28
請問如果小朋友讀中文幼稚園,是否不適合入讀英普小學呢?thanks!
除非小朋友本身普通話聽說能力有番咁上下,否則佢上堂聽唔明, 唔知做乜咁點算?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你所講嘅係全英普學校,完係普教中?
有分別架!
之後同朋友傾開,佢地普教中嘅英小,開學初期老師見到學生好迷惘,會用廣東話講多次,而成長科/PE 係用廣東話上架!
隨遇而安

回覆:讀中文幼稚園,是否不適合入讀英普小學呢?

我意思係全英普小學!
我諗小朋友會好吃力!

回覆 神筒 的帖子

如果小朋友入學前完全吾識普通話,咁係會辛苦。但如果你心儀英普小學,又有offer,咁K3開始學,經過埋暑假練吓,又吾係話吾得。始終小朋友細,有心學好快上手。

都要睇小朋友是否抗拒英普

我仔而家幼稚園每星期有兩堂普通話,日日有英文堂,不過得二三十分鐘!

我仔K3 中文幼稚園,一星期得一堂普通話。小一普教中又冇乜問題,好快上手,識聽識講識併音。
反而英文比較差。因為雖然是中文小學,但同學仔好多來自英普幼稚園,程度較高,學校英文也深。

多謝大家意見!

‹ 上一主題|下一主題