用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Vancouver secondary school
go

Vancouver secondary school [複製鏈接]

朋友介紹三間中學, 請問好嗎?

University Hill Secondary School
Prince of Wales Secondary School
Point Grey Secondary School

Thx
   8    0    0    0

回覆 CM26 的帖子

其實這三間都是在溫哥華市內,我相信環境也是不錯的,第一間更在大學旁邊,請問這三間也收了嗎?

回覆:Vancouver secondary school

請問這三間都是私校嗎?

我老公響vancouver長大,佢話三間都係好學校。

mansim 發表於 14-11-5 16:59
請問這三間都是私校嗎?

是公校

littledook 發表於 14-11-6 22:06
我老公響vancouver長大,佢話三間都係好學校。
謝謝!

請問樓主是自行申請這些公校嗎?

you can google the ranking (The rate -> get into University)

and International student require higher GPA to get into University

http://britishcolumbia.comparesc ... nkLocationName.aspx

回覆:avbee 的帖子

三間都系top5公校,我個仔今年剛離開香港入左U-Hill Grade 9.U-Hill好多年公校排第一,今年跌倒第二,第一系Lord Byng.Lord Byng系傳統白人區,比較多d白人讀。

不過你要有心理凖備,好多國寶,由其公校,我個仔home clasd只有一個西人,—個香港人,其餘全部國寶。加拿大公校系按你住地址校區分配。

正因亜仔剛剛去,如果你有問題,我會試下答你。

引用:三間都系top5公校,我個仔今年剛離開香港入

原帖由 iris23407 於 14-11-30 發表
三間都系top5公校,我個仔今年剛離開香港入左U-Hill Grade 9.U-Hill好多年公校排第一,今年跌倒第二,第一 ...
請問不是公民可以申請入讀嗎?

當然可以呢,每間公校也會收海外的留學生,不過要未必能分配到指定的學校,因為公校是按校區來分的,而申請時也是向校區申請,校區再按區內每間學校的情況再去派位

回覆:AgnesVivo 的帖子

謝謝詳細解答

prince of whales同point grey都係rating好好既學校
我讀書既時期,佢地都已經好出名~~

想請問如果是公民,按地區申請公校是否一定收?
小朋友分別6歲及12歲應該讀grade幾?

請問可否自行向中學申請?

引用:+本帖最後由+nono2010+於+15-1-8+23:03+編

原帖由 nono2010 於 15-01-07 發表

想請問如果是公民,按地區申請公校是否一定收?
公民報公校是一定收。派位是按你住址証明所屬個catchment area.上網可以用postal code查到自己地址所屬學校。

回覆:iris23407 的帖子

請問學費+ 住宿大約幾$—年?住宿home stay?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

請問 U Hill 是否比 Lord Byng 多中國人?

‹ 上一主題|下一主題