用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想由國際學校轉校至 local school
樓主: yanj
go

想由國際學校轉校至 local school   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+yanj+於+14-11-05+發表謝謝各

原帖由 onalumni 於 15-01-01 發表
細老細個時讀耀中幼至耀中小學3年。之後同你一樣原因覺得放學後無功課好hea..同佢轉返local school 到中二 ...
細老細個時讀國際幼稚園至小學3年。之後同你一樣原因覺得放學後無功課好hea..父母同佢轉返local school 到中二。中間好唔開心(由活動轉傳統教學)、留過兩次班,最後送左去英國留學。入埋大學。

佢話唔想比我hea咁點解比我入國際學校?

回覆 orchidvivian 的帖子

可以試吓啟思,雖然吾係IS,但係愛心滿滿,亦吾係咁緊湊,小朋友應該讀得開心。

回覆 Jane1983 的帖子

小女讀緊啟思附幼,好鍾意啟思的教學模式,囡囡好鍾意返學。
但仔仔因為ADHD而且社交困難及無厘頭固執,所以要佢轉校要做好多思想工作,佢話要轉校也一定要轉天主教!因佢而家讀果間係津校天主教(因為社交困難語言發展遲緩小一考唔到私校)。

仔仔而家考試年級TOP5,但學校好少同家長溝通,亦都冇咩特殊支援,我覺得佢ADHD及社交困難好難係咁樣既環境下有改善。唔期望佢一定讀書好叻,因為覺得小朋友得到全面的發展身心健康比讀書叻更加重要。

回覆 orchidvivian 的帖子

一定要天主教?選擇又少了。
識人全家係天主教徒,小朋友舊年入左音小,佢小朋友好叻,其實可以去到學術更強的學校,但佢父母執意要愛心和輕鬆的學校 ,父母講明完全吾想介入小朋友功課和溫習,結果選了音小,話好適合。

啟基和救恩,都係好有愛心,但我無研究佢地係咪天主教。

你小朋友讀書好,搵一個有愛心和融洽的環境比佢發展社交,和學習待人接物,真係勝過再谷學術。轉一間適合他的學校,未為不可。

王家爸爸  救恩是基督教私校  發表於 15-1-2 17:42

引用:從字裏行間,明白了。 IS𨍭LS,+不

原帖由 Radiomama 於 14-11-14 發表
從字裏行間,明白了。

IS𨍭LS, 不是不能,是太殘忍。除非家中經済出現問題,好地地,不會這樣玩兒 ...
同意 Radiomama 的說法。由 IS 轉去 LS 是很殘忍,可能會引起其他適應上的問題。你小朋友讀 yr 幾?如現時讀緊yr 2, 下學期轉返LS 讀小一還可以。如已讀緊 yr 3, 就要有心理準備在中文科要急起直追和考試會唔合格。朋友的兒子從外国回流讀三年級(讀救恩),小朋友本身聰明和肯學,學校又比到支持,但頭幾年都好吃力。科科成績不錯但中文卻不合格,到六年级才可以緊緊合格。後來中一搵到個好補習老師先漸上軌道。所以楼主同小朋友中途轉LS要有心理準備成個小學要同小朋友並肩作戰!如小朋友肯學和對中文有興趣(如我朋友的兒子),就可望幾年後追到,否則可能會因中文成績唔好去唔到理想中學而要在中一時轉回IS。所以要三思!

yanj  thx^^  發表於 15-1-12 19:32

引用:從字裏行間,明白了。 IS𨍭LS,+不

原帖由 Radiomama 於 14-11-14 發表
從字裏行間,明白了。

IS𨍭LS, 不是不能,是太殘忍。除非家中經済出現問題,好地地,不會這樣玩兒 ...
同意 Radiomama 的說法。由 IS 轉去 LS 是很殘忍,可能會引起其他適應上的問題。你小朋友讀 yr 幾?如現時讀緊yr 2, 下學期轉返LS 讀小一還可以。如已讀緊 yr 3, 就要有心理準備在中文科要急起直追和考試會唔合格。朋友的兒子從外国回流讀三年級(讀救恩),小朋友本身聰明和肯學,學校又比到支持,但頭幾年都好吃力。科科成績不錯但中文卻不合格,到六年级才可以緊緊合格。後來中一搵到個好補習老師先漸上軌道。所以楼主同小朋友中途轉LS要有心理準備成個小學要同小朋友並肩作戰!如小朋友肯學和對中文有興趣(如我朋友的兒子),就可望幾年後追到,否則可能會因中文成績唔好去唔到理想中學而要在中一時轉回IS。所以要三思

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+15-1-1+16:44+編

回覆 awah112 的帖子

不過吾識讀寫中文的结果,在選校時其實都知道,既然都選了,就無謂再為難自己。

小朋友吾識中文,事業發展可能有影響,但無阻佢成為一個有内涵、有能力的人。育兒路好難盡人意,有時盡左力就是了。

引用:回覆+awah112+的帖子 不過吾識讀寫中文的

引用:回覆+awah112+的帖子 不過吾識讀寫中文的

係可惜,如果講到、溝通到,都好呀。

引用:回覆+awah112+的帖子 係可惜,如果講到、

原帖由 Jane1983 於 15-01-03 發表

係可惜,如果講到、溝通到,都好呀。
She can work in foreign countries if Chinese is a concern. Most IS students don't target to work in HK.

回覆:awah112 的帖子

你話喺非洲長大,所以唔識中文(或者只限幼稚園程度的中文)也實在無可厚非。但若然在香港、台灣長大,未能把握環境的便利而學識中文(尤其是香港),那真是太太太可惜。

回覆 hkparent 的帖子

不用中文搵食無所謂了,但我見過有些在外國土生土長的人,細個父母教佢中文完全吾肯學,長大來亞洲發展,卻怨吾識中文。
香港或台灣要學中文,其實吾難,因為真係中文處處。

中文要由細細個學

引用:Quote:huba+發表於+14-11-4+23:40+目標校是

原帖由 yanj 於 14-11-04 發表
現階段沒有具體目標學校。
只因小朋友每天都很快做完功課,就連高一個年級的課外練習也是很快完成。想轉換 ...
點解覺得無所事是唔好?
佢可以利用呢啲空間沉澱佢一日所學,呢啲才是教育。
我有時好唔明,家長揀國際學校之前,唔係應該對人地學校理念搞清楚先去選嘅咩?
小朋友係要時間適應一間學校,佢唔係一個機械人,隨時隨地你想點舞就點舞。

slamai    發表於 15-1-15 19:35

其實台灣國立小學初小都係用拼音教中文架喎,我個姨甥仔都係咁學中文,冇咩所謂啦! 如果唔想佢中文冇咩進步,不如搵個中文老師去屋企用圖書教,當係迫佢睇多D咁啦! 因佢時間遠比傳統學校既小朋友多,絕對可以咁做。

IS轉回LS,絕對會好痛苦,要搵到一間可以一樣咁FREE既學校,唔易。就算比你搵到,亦好難入。入到,始終會因為FREE慣,同其他人總會格格不入。

有人提議你諗返當初點解比小朋友入IS,就等如問你,點解當初要嫁呢個老公 / 娶呢個老婆,其實,總有原因打動你先作呢個決定。如果而家要決定"離婚",過程一定會有痛苦。所以諗下,係唔係真係冇辦法補救而家既困擾?!

GOOD LUCK!

onalumni 發表於 15-1-1 15:01
細老細個時讀國際幼稚園至小學3年。之後同你一樣原因覺得放學後無功課好hea..父母同佢轉返local school 到 ...
咪係囉, 我成日覺得郁D就話轉校既家長好自私.
小朋友入讀一間學校, 要習慣一套學習模式, 有自己的社交圈子.
佢地唔係一個機械人, 你襟個制, 就可以100%轉左去第二套思維
家長安排轉校, 其實子女意願好重要.

小朋友完全仲係發展中的階段, 究竟將來係點根本無人知.
如果唔係有足夠理由, 我係唔會輕易幫小朋友轉校.

本人超過一個月沒有登入賬戶,未有留意這個討論主題增加了不少討論內容。雖然當中一些跟本人有關,請恕本人未能逐一回覆。本人在這裡衷心感謝各位的意見、建議和異議^^
‹ 上一主題|下一主題