用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 收到啟基信說是備取生,是否真的備取還是有in過的都是備 ...
樓主: pippyw
go

收到啟基信說是備取生,是否真的備取還是有in過的都是備取 [複製鏈接]

ilovehkbaby 發表於 14-11-7 10:40
你講得岩,我覺得快樂既童年好緊要,所以啓基最吸引我既係愉快學習同佢有個私家廚房提供膳食,可以令我小朋 ...
是, 同意這兩點非常緊要,可惜就是香港大部份家長都將呢兩點放到好低,所以先可以令真心想入啓基的家長仍存一絲希望^^

引用:Quote:ilovehkbaby+發表於+14-11-7+10:40+

ilovehkbaby 發表於 14-11-7 11:16
其實小小年紀已懂得開心,唔開心,壓力等情感,現在看到好多新聞,小學生至大學生因為讀書壓力看不開,做出 ...
部份家長認為, 催谷都可以有愉快童年, 有些覺得自己的小朋友能力足夠點解唔試更上一層樓, 或者先苦後甜什麼想法也有, 亦有自我要求極高的小朋友^^ 我覺得最緊要家校配合, 亦會尊重每一位家長本身係為自己小朋友預備舖路而作出一切的安排, 無人希望迫到小朋友憂鬱成病~~而且因果循環, 有家長的配合才會造就今日的香港教育, 希望各位都可以搵到合適的小學^^

回覆 sze0203 的帖子

我覺得可以讓孩子六年小學正正經經的大碗飯大碗湯午膳是件很幸福的事!飯錢雖然比飯盒公司貴一倍,但有新鮮菜、飯,孩子食得好,瞓得好,人都健康D。

同意啊!請問午餐費幾多呀?

回覆:收到啟基信說是備取生,是否真的備取還是有in過的都是備取

唔記得睇邊份報紙話啓基升中都有大約9成學生入到頭3志願。如果有6年愉快既小學生活,入頭3志願都有約9成,咁都唔錯呀!不過,學費係頗貴。

引用:唔記得睇邊份報紙話啓基升中都有大約9成學

原帖由 amui246 於 14-11-07 發表
唔記得睇邊份報紙話啓基升中都有大約9成學生入到頭3志願。如果有6年愉快既小學生活,入頭3志願都有約9成, ...
有D 家長唔係睇頭3志願(可以係band 1, 2 or 3),而係睇banding,特別係幾多學生入到band 1 中學

計過學費+膳食+車費,低消起碼7000

引用:Quote:原帖由+amui246+於+14-11-07+發表唔

原帖由 elmobeebee 於 14-11-07 發表
有D 家長唔係睇頭3志願(可以係band 1, 2 or 3),而係睇banding,特別係幾多學生入到band 1 中學

...
知唔知多學生入到band 1 中學嗎?

引用:計過學費+膳食+車費,低消起碼7000

原帖由 pippyw 於 14-11-07 發表
計過學費+膳食+車費,低消起碼7000
係啦,都幾貴!好似喺學校每餐都要$31,唔知有冇錯?!

回覆:amui246 的帖子

我估最少$8000,午餐每日$35

回覆:CatEgg 的帖子

膳食係唔便宜,但我仔(今年小一)話D飯好好食,仲可以任飲湯,抵番啦! 講真,貴極只是貴其他學校二百幾蚊,出街食少餐已經喺番度,最緊要食得開心又健康

我的例子:

學費43XX(當4400)
校車1250
膳食每餐35(當返22日770)

未計上下學期各交1600雜費(即全年3200)

每月6420 , 我2個小朋友, 每月要12840

我覺得有一部份家長是樂在其中. 覺得小小年紀就要力爭上遊. 唔可以成日玩玩玩.  都不是單單失敗教育制度攪到今日咁.  

引用:我的例子:學費43XX(當4400)校車1250膳食每

原帖由 JHsbb 於 14-11-07 發表
我的例子:

學費43XX(當4400)
請問啓基係俾11個月學費,即是8月整個月都要返?因為有d學校係俾11個月學費,但8月只返幾日學,但又收足1個月學費,會唔會係咁?

回覆:JHsbb 的帖子

不是加了學費嗎?
校巴費預了年年加。

cocokan2004 發表於 14-11-7 15:59

我覺得有一部份家長是樂在其中. 覺得小小年紀就要力爭上遊. 唔可以成日玩玩玩.  都不 ...

學費48000一年(已經加了學費, 去年43000一年), 分11期交

回覆 JHsbb 的帖子

請問學生是否在老師恊助下已完成所有功課才回家?如是,便可省回補習費了。

weiweibb 發表於 14-11-8 02:55
回覆 JHsbb 的帖子

請問學生是否在老師恊助下已完成所有功課才回家?如是,便可省回補習費了。
1年班就係, 佢地有功課堂的, 但做唔做功課就好睇學生律性了

我女差不多次次做晒返家, 仔2年班都一樣, 但佢通常做唔晒, 因為佢寫字係鵰花慢慢寫, 如果唔寫得慢, 佢係做晒功課返家的(我仔自律性做功課的)

‹ 上一主題|下一主題